Κοσμος

Η ΕΕ κλείνει αεροδρόμια και εναέριο χώρο στη Λευκορωσία

Δεν επιτρέπει σε αεροπορικές εταιρείες της χώρας να πετούν στην Ευρώπη

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπλάνο
Αεροπλάνο © Pixabay

Μπλόκο από την ΕΕ σε αεροπορικές εταιρείες από τη Λευκορωσία, με τις Βρυξέλλες να ανακοινώνουν ότι κλείνουν όλα τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και ο εναέριος χώρος.

Την απόφασή της να απαγορεύσει σε αεροπορικές εταιρείες από τη Λευκορωσία να χρησιμοποιεί τον εναέριο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και τα αεροδρόμια των κρατών - μελών γνωστοποίησε το Συμβούλιο της ΕΕ.

Η είδηση έρχεται την ώρα που εντείνονται οι διεθνείς αντιδράσεις για τη νέα συνέντευξη Προτάσεβιτς σε κρατικό κανάλι στη Λευκορωσία.

Τα κράτη - μέλη της ΕΕ καλούνται να αρνηθούν την άδεια προσγείωσης, απογείωσης, ή υπερπτήσεων πάνω από τα εδάφη τους, σε αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται αερομεταφορείς της Λευκορωσίας, συμπεριλαμβανομένων και των εμπορικών αεροσκαφών.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης και 25ης Μαΐου 2021, καταδίκασε έντονα την παράνομη αναγκαστική προσγείωση πτήσης της Ryanair στο Μινσκ στις 23 Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών.

Επιπλέον, στα συμπεράσματά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων καταδίκασαν την κράτηση του δημοσιογράφου Ρόμαν Προτάσεβιτς και της Σόφιας Σαπέγκα από τις αρχές της Λευκορωσίας και καλούν το Συμβούλιο να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα, συμπεριλαμβανομένης μιας πρόσθετης λίστας με πρόσωπα και οντότητες, βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων και των περαιτέρω στοχευμένων οικονομικών κυρώσεων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ