Κοσμος

Φλόριντα: Οι transgender αποκλείονται από τον γυναικείο αθλητισμό

Οι transgender μαθήτριες απαγορεύεται να συμμετέχουν στον γυναικείο αθλητισμό σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μια κοπέλα με το σήμα των ΛΟΑΤΚΙ ζωγραφισμένο στο μάγουλο©pixabay

Η Φλόριντα έγινε η 9η πολιτεία των ΗΠΑ που απαγορεύει με νομοσχέδιο στις transgender μαθήτριες να παίρνουν μέρος στον γυναικείο αθλητισμό.

Η Φλόριντα είναι ακόμα μία πολιτεία των ΗΠΑ -και μάλιστα η μεγαλύτερη- που απαγορεύει σε transgender κορίτσια να μετέχουν στον γυναικείο αθλητισμό σε σχολεία, κολέγια και πανεπιστήμια. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε τον συγκεκριμένο νόμο την Τρίτη 1 Ιουνίου, την ημέρα που ξεκίνησε ο μήνας περηφάνιας LGBTQI+, και θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2021. 

«Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ακεραιότητα των αγωνισμάτων» δήλωσε ο Ρον ΝτεΣάντις σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ υπέγραφε τον νόμο σε χριστιανικό σχολείο στην πόλη του Τζάκσονβιλ. «Θα πάμε με βάση τη βιολογία, όχι με βάση την ιδεολογία, όταν κάνουμε αθλήματα».

Σημαία της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ σε παράθυρο σπιτιού©Pixabay

Τι λέει ο νόμος που απαγορεύει transgender μαθήτριες από τον γυναικείο αθλητισμό

Συγκεκριμένα, ο νόμος λέει ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να παίζουν στις ομάδες του βιολογικού φύλου, όπως αυτό αναγράφεται στο πιστοποιητικό γέννησής τους. Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές αν όλες οι αθλήτριες πρέπει να δείχνουν τα πιστοποιητικά γέννησης προκειμένου να ενταχθούν σε μία ομάδα.

Επίσης ο συγκεκριμένος νόμος, που ονομάζεται Fairness in Women's Sports, αναφέρει ότι αθλητικές ομάδες για κορίτσια και γυναίκες «ενδέχεται να μην είναι ανοιχτές σε μαθητές του ανδρικού φύλου» την ίδια στιγμή που δεν απαγορεύει στις γυναίκες αθλητές να παίζουν σε ομάδες αγοριών ή ανδρών. Τέλος, αφήνει στους μαθητές το δικαίωμα να κινηθούν νομικά εναντίον του σχολείου τους, αν πιστεύουν ότι παραβίασε τον νόμο και τους «στέρησε» μια «αθλητική ευκαιρία».

Ακτιβιστές, ΛΟΑΤΚΙ και πολιτικοί αντιδρούν στον συγκεκριμένο νόμο

Ο νόμος υπεγράφη από τον Ρον ΝτεΣάντις τη στιγμή που οι πολιτείες που βρίσκονται υπό την ηγεσία Ρεπουμπλικάνων στρέφονται εναντίον του Προέδρου Τζο Μπάιντεν και των πολιτικών του υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ο εκπρόσωπος της Φλόριντα Κάρλος Σμιθ, ένας Δημοκρατικός που αυτοαποκαλείται ως λατίνος και ομοφυλόφιλος, μίλησε κατά του νομοσχεδίου, αποκαλώντας το τρομακτικό. «Τροφοδοτεί την τρανσφοβία και θέτει σε κίνδυνο τα πιο ευάλωτα παιδιά χωρίς λόγο», έγραψε στο Twitter.


Παράλληλα, ακτιβιστές για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας καταδίκασαν την απόφαση του ΝτεΣάντις και η οργάνωση Human Rights Campaign ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια.

«Ο κυβερνήτης ΝτεΣάντις και οι βουλευτές της Φλόριντα θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ευημερία των transgender παιδιών», τόνισε ο πρόεδρος της οργάνωσης, Αλφόνσο Ντέιβιντ.

Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου, όμως, επιμένουν ότι οι transgender αθλήτριες έχουν ένα άδικο πλεονέκτημα, αφού γεννήθηκαν άντρες που στη συνέχεια θέλησαν να γίνουν γυναίκες. 

Ο Τζο Μπάιντεν την πρώτη ημέρα της θητείας του υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την αποτροπή των διακρίσεων λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου. Την Τρίτη, στο μήνυμά του για τον Μήνα Υπερηφάνειας LGBTQI+, ο Αμερικανός πρόεδρος κάλεσε τα μέλη του Κογκρέσου να υιοθετήσουν τον νόμο Ισότητας και τόνισε ότι σε πολλές πολιτείες δεν προστατεύονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ