Κοσμος

Dalia Fahmy: Η ισλαμοφοβία είναι μια παλιά βιομηχανία

«Οι μουσουλμάνοι δείχνουν τι σημαίνει πραγματικά το να είσαι Αμερικανός. Από την άλλη πλευρά, η ισλαμοφοβία έχει μακρά ιστορία»

portrait-322469_1920_2.jpg
Τριαντάφυλλος Δελησταμάτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Dalina Fahmy

Η καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης, Dalia Fahmy, καταγγέλλει σε webinar τις φοβίες εναντίον των μουσουλμάνων από την εποχή του Ροδόλφου Βαλεντίνο

Η Dalina Fahmy, καθηγήτρια πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου του Long Island μίλησε την περασμένη εβδομάδα σε webinar γύρω από την «Ισλαμοφοβία και την αμερικανική μουσουλμανική κοινότητα» για τον στόχο της να «διαλύσει τη βιομηχανία της ισλαμοφοβίας». Η Fahlmy πρόσθεσε ότι οι μουσουλμάνοι είναι πρότυπα πολιτών στις ΗΠΑ, ότι οι μουσουλμάνες γυναίκες είναι η δεύτερη σε εκπαιδευτικό επίπεδο «μειονοτική ομάδα» κι ότι γενικώς οι μουσουλμάνοι είναι παραγωγικοί, μορφωμένοι και ενεργοί πολίτες. «Όσο περισσότερο κατανοείς το Κοράνι», είπε, «τόσο δικαιότερος γίνεσαι».

Σε ερώτηση γιατί οι μουσουλμάνοι, αφού είναι τόσο εύποροι, δεν κάνουν φιλανθρωπικό έργο όπως άλλες θρησκευτικές ομάδες –οι Μορμόνοι και οι ευαγγελιστές θεωρούνται οι πλέον γενναιόδωροι– ο συντονιστής του webinar Shahid Rahman απάντησε ότι στη διάρκεια του Απριλίου, μήνα του ραμαζανιού, «η αμερικανο-μουσουλμανική κοινότητα ξεπέρασε τον εαυτό της σε ελεημοσύνη, αλλά ότι, σύμφωνα με τον Κοράνι, οι μουσουλμάνοι βοηθούν άλλους ομόθρησκους και κάνουν δωρεές σε θρησκευτικά ιδρύματα και για θρησκευτικούς σκοπούς».

Η Fahmy απέδωσε στην ισλαμοφοβία το μεγάλο ποσοστό ισλαμιστών στις αμερικανικές φυλακές, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα των μουσουλμάνων αλλά ολόκληρης της ανθρωπότητας: «Δεν μπορούμε να αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων αν δεν αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα των ανθρώπων γενικώς». Η Fahmy χρησιμοποίησε ως παράδειγμα την Ilhan Omar, εκπρόσωπο της πολιτείας της Μινεσότα στο Κογκρέσο, η οποία έχει κατηγορηθεί για αντισημιτισμό, ότι «υφίσταται μίσος και συκοφαντική εκστρατεία», αλλά πρόσθεσε ότι πολλοί «ανώνυμοι μουσουλμάνοι» είναι εξίσου αντικείμενο αστήρικτης και παράλογης φοβίας. Ανέφερε μάλιστα ένα επεισόδιο του 2015 όταν συνελήφθη 14χρονος μαθητής σε σχολείο του Έρβιγνκ (Τέξας) διότι έφερε στο σχολείο ένα μαραφέτι που έμοιαζε με ωρολογιακή βόμβα. Τότε, οι αρχές του σχολείου είχαν γίνει ρεζίλι διότι υποψιάστηκαν ότι το παιδί σκόπευε να δυναμιτίσει το σχολείο με αποτέλεσμα να υποστούν μηνύσεις τόσο από την οικογένεια του παιδιού όσο κι από θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο webinar η Fahmy κατήγγειλε την «εκτέλεση» τριών νεαρών μουσουλμάνων σε πάρκινγκ του Τσάπελ Χιλ (Βόρεια Καρολίνα), τον «εμπρησμό» ισλαμικού σχολείου στο Χιούστον του Τέξας και το μαχαίρωμα ενός ατόμου αραβικής καταγωγής στο Μπρούκλιν. «Οι μουσουλμάνοι», κατέληξε, «δείχνουν τι σημαίνει πραγματικά το να είσαι Αμερικανός. Από την άλλη πλευρά, η ισλαμοφοβία έχει μακρά ιστορία. Στο βιβλίο “Ο σεΐχης”, που έγινε βουβή ταινία με τον Rudolph Valentino, είναι ήδη εμφανής η ισλαμοφοβική τάση, ενώ ο Mark Twain στο βιβλίο του 1896 “Innocents Abroad” περιέγραφε ήδη με μελανά χρώματα την Οθωμανική Αυτοκρατορία και ιδιαίτερα την Παλαιστίνη. Η ισλαμοφοβία είναι μια παλιά βιομηχανία».

Η Dalia Fahmy γεννήθηκε στο Κλίφτον του Νιου Τζέρζι και είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και του Πανεπιστημίου Rudgers. Στο Long Island διδάσκει Εξωτερική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ