Κοσμος

ΠΟΥ: «Σκάνδαλο» το πώς γίνεται η διανομή των εμβολίων

Τεράστια ανισότητα με τις φτωχές χώρες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)
Εμβολιασμός για τον κορωνοϊό (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ) © EPA

Για «σκανδαλώδη ανισορροπία» στη διανομή των εμβολίων για τον κορωνοϊό κάνει λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Υπάρχει μια «σκανδαλώδης ανισορροπία» στη διανoμή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού παγκοσμίως, ανέφερε την Παρασκευή 9 Απριλίου 2021 ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς δήλωσε ακόμη ότι οι περισσότερες χώρες δεν έχουν επαρκείς δόσεις για να καλύψουν τις ανάγκες των ομάδων υψηλού κινδύνου.

«Κατά μέσο όρο στις χώρες υψηλού εισοδήματος, σχεδόν ένας στους τέσσερις πολίτες εμβολιάζεται κατά της COVID-19. Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η αναλογία αυτή είναι ένας στους πάνω από 500» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΠΟΥ: Τα εμβόλια του Covax σε πάνω από 100 χώρες

Εν τω μεταξύ ο μηχανισμός εμβολίων COVAX έχει παραδώσει σχεδόν 38,4 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 σε πάνω από 100 χώρες και οικονομίες σε έξι ηπείρους έως σήμερα, έξι εβδομάδες αφότου ξεκίνησε να διανέμει τις προμήθειες αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Παρά το πλήγμα από τη μειωμένη διαθεσιμότητα προμηθειών τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και την υψηλότερη ζήτηση στην Ινδία, όπου παρασκευάζεται η μεγαλύτερη ποσότητα του εμβολίου της AstraZeneca, ο COVAX αναμένει να παραδώσει δόσεις σε όλες τις οικονομίες που τις έχουν ζητήσει το πρώτο εξάμηνο του 2021, όπως ανακοίνωσε η συμμαχία εμβολίων GAVI και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Με βάση την νεότερη πρόβλεψή μας για τις προμήθειες, ο COVAX αναμένει να παραδώσει τουλάχιστον 2 δισεκ. δόσεις εμβολίων το 2021», σύμφωνα με την ανακοίνωση. Παράλληλα, θα επεκταθεί το χαρτοφυλάκιο εμβολίων του, που αυτήν τη στιγμή βασίζεται σε σκευάσματα της AstraZeneca και των Pfizer/BioNTech.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ