Κοσμος

Σουηδία για εμβόλιο AstraZeneca: Τι αναφέρει για τους κινδύνους

Ήταν μια από τις χώρες που είχε σταματήσει προσωρινά να το χορηγεί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό
Εμβόλιο AstraZeneca για τον κορωνοϊό © EPA

Η Σουηδία συμφωνεί με τον ΕΜΑ ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με τη σπάνια περίπτωση εμφάνισης θρόμβωσης μετά τον εμβολιασμό.

Τη θέση ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca για τον κορωνοϊό είναι περισσότερα από τους κινδύνους πήρε επίσημα η Σουηδία.

Ειδικότερα, η Υπηρεσία Φαρμακευτικών Προϊόντων της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου εμφάνισης θρόμβωσης.

Σημειώνεται ότι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε αναφερθεί δημόσια για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η τοποθέτηση από τη Σουηδία έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με την οποία υπάρχει πιθανότητα να εμφανιστούν θρομβώσεις μετά τον εμβολιασμό, ωστόσο αποτελεί πολύ σπάνια παρενέργεια.

Τον Μάρτιο η Σουηδία είχε σταματήσει προσωρινά να χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τα περιστατικά εμφάνισης θρόμβωσης σε πολίτες που εμβολιάστηκαν. Στη συνέχεια ξανάρχισε να το χορηγεί μόνο σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

«Στηρίζουμε αυτό το συμπέρασμα, ότι τα οφέλη υπερτερούν του κινδύνου», είπε η Ούλα Βάντελ Λιμίνγκα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Στοκχόλμη.

Εμβόλιο AstraZeneca - Τι αποφασίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία - Ποιοι θα ήταν καλό να μην το κάνουν

Εν τω μεταξύ η κοινή Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) του Ηνωμένου Βασιλείου ανέφερε ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα πρέπει να χορηγείται σε πολίτες κάτω των 30 ετών στη Βρετανία, όπου είναι δυνατόν, καθώς υπάρχει αυτή η σπάνια παρενέργεια δημιουργίας θρόμβων αίματος στον εγκέφαλο.

«Βασιζόμενοι στα διαθέσιμα δεδομένα και στοιχεία, η JCVI συνέστησε ότι είναι προτιμητέο για τους ενήλικες κάτω των 30 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, να τους προσφέρεται μια εναλλακτική στο εμβόλιο της AstraZeneca, όπου αυτή είναι διαθέσιμη» ανέφερε ο Ουέι Σεν Λιμ, ο πρόεδρος για τον κορωνοϊό της επιτροπής JCVI.

Και πρόσθεσε: «Δεν συστήνουμε να σταματήσει οποιοσδήποτε εμβολιασμός για οποιοδήποτε πρόσωπο, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας. Συστήνουμε ένα εμβόλιο έναντι ενός άλλου εμβολίου για μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, πραγματικά επειδή επιδεικνύουμε ύψιστη προσοχή, παρά επειδή έχουμε κάποια σοβαρή ανησυχία για την ασφάλεια».

Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca πρέπει να κάνουν και τη δεύτερη δόση από το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ