- CITY GUIDE
- PODCAST
-
18°
Τέταρτη θητεία για τον Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία
Εκτιμάται πως 16 κόμματα θα μπουν στο ολλανδικό κοινοβούλιο
Ο Μαρκ Ρούτε αναδείχθηκε νικητής στις ολλανδικές εκλογές και θα πραγματοποιήσει την τέταρτη θητεία του στην κυβέρνηση της χώρας.
Τέταρτη θητεία στην διακυβέρνηση της Ολλανδίας θα πραγματοποιήσει ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, που εξελέγη ξανά στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στη χώρα.
Ο Μαρκ Ρούτε εξέφρασε χθες βράδυ ικανοποίηση για την «τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης» που του έδωσαν οι πολίτες σε μια παράξενη εκλογική διαδικασία, εν μέσω περιοριστικών μέτρων, στην εκστρατεία ενόψει της οποίας κυριάρχησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού.
Σύμφωνα με το ολλανδικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NOS, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) του κ. Ρούτε συγκεντρώνει περί το 23% των ψήφων.
«Καταγράφω ότι το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών είναι ότι οι Ολλανδοί ψηφοφόροι έδωσαν στο κόμμα μου μια τεράστια ψήφο εμπιστοσύνης», είπε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στον χώρο της Βουλής στη Χάγη.
Η επικράτηση του κόμματός του θα του επιτρέψει να σχηματίσει την τέταρτή του κυβέρνηση συμμαχίας. Στην εξουσία από το 2010, ο κ. Ρούτε διαβεβαιώνει πως έχει «ενέργεια για άλλα δέκα χρόνια».
Το δεύτερο κόμμα πριν από τις εκλογές αυτές, το ακροδεξιό, αντι-Ισλαμικό Κόμμα Ελευθερίας (PVV) του Γκερτ Βίλντερς, εν τω μεταξύ, έχασε τρεις έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2017, τερματίζοντας τρίτος μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και με 14 έδρες, έκαστος. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό για τον αρχηγό του, που δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «ήλπιζε περισσότερα».
Οι 27 έδρες (+8) που συγκέντρωσε το κεντροαριστερό, φιλοευρωπαϊκό D66 αποτελούν την καλύτερη επίδοση στην ιστορία του κόμματος, του οποίου ηγείται η δημοφιλής Σίγκριντ Κάαχ, η 59χρονη υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Αναπτυξιακής Συνεργασίας.
«Βλέπω την εμπιστοσύνη που μας δόθηκε ως επιβεβαίωση του ότι είμαστε το μόνο προοδευτικό κόμμα το οποίο άσκησε επιρροή τα τελευταία χρόνια», σημείωσε η κυρία Κάαχ. Η επικεφαλής των Δημοκρατικών εικονίζεται να πανηγυρίζει πάνω σ’ ένα μεγάλο οβάλ τραπέζι συνεδριάσεων σε φωτογραφία που μεταφορτώθηκε στη ροή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ο Ρούτε δήλωσε πως πιθανόν θα διεξαγάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης με το D66 και το CDA (χριστιανοδημοκράτες, κεντροδεξιά) του υπουργού Οικονομικών Βόπκε Χούξτρα, του φυσικού του εταίρου, το οποίο θα καταλάβει 14 έδρες.
Το PvdA (σοσιαλδημοκράτες) κατέλαβε 9 έδρες, ενώ οι οικολόγοι της παράταξης Groenlinks και η παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς SP θα μοιραστούν από 8. Το κόμμα του λαϊκιστή Τιερί Μποντέ, το Φόρουμ για τη Δημοκρατία, επίσης θα καταλάβει 8 έδρες, τετραπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του δύναμη.
Αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά δεκαεπτά κόμματα από τα 37 που συμμετείχαν στις εκλογές θα αναδείξουν βουλευτές.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς ο Φλάβιο Μπολσονάρου και ο Αλεξάντερ Βούσιτς, αμφότεροι αυθεντικοί εκπρόσωποι του κινήματος MAGA, απέτυχαν να εκλεγούν
Η ξεχωριστή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής επικοινωνίας στο τραπέζι
Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπεί σε οργανωμένη πολιτική διεκδίκηση. Άραγε, ποια θα είναι η συνέχεια;
Από την Ισπανία στα Τέμπη και από τη Λισαβόνα στην Αυστρία
Το αγροτικό τους παρασύρθηκε από ποτάμι
Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το δεύτερο διαδοχικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
H αγορά επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στο τέλος του 1954
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δημοσίευσε τρισέλιδη ανακοίνωση στην οποία αυτοχαρακτηρίστηκε «ηγέτης της Βραζιλίας»
Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας
Η διαδρομή του Αμπντούλ ελ-Σαγιέντ που φωτίζει το στοίχημα της ανανέωσης των Δημοκρατικών
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Κάνει λόγω για νοθεία στις εκλογές της Βραζιλίας και πως η «εγκληματική οργάνωση» του Λούλα του έκλεψε τη νίκη
«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El País
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.