- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σχοινάς - Πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό: Κλειδί της κινητικότητας
«Διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη»
Μαργαρίτης Σχοινάς - Κορωνοϊός: Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό είναι το κλειδί της κινητικότητας.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα, 17 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι το κλειδί της κινητικότητας, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ενημέρωση που παραχώρησε σε ομάδα ανταποκριτών. Ανέφερε ότι δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό.
«Δεν είναι σύσταση της Επιτροπής, αλλά πρόταση για Κανονισμό. Θα είναι ένα νομικά δεσμευτικό εργαλείο που θα εδράζεται στο κοινοτικό δίκαιο. Η συζήτηση για τη χρήση θα ξεκινήσει αμέσως μετά την παρουσίαση», σημείωσε ο κ. Σχοινάς.
Το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό θα είναι, όπως σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, «διαλειτουργικό προϊόν το οποίο θα είναι το ίδιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν θα καθιερώνει την υποχρέωση του εμβολιασμού, αλλά καθιερώνει την υποχρέωση πιστοποίησης της υγειονομικής κατάστασης των Ευρωπαίων που ταξιδεύουν. Θα έχει, πέρα από το αν έχει εμβολιαστεί κάποιος ή όχι, το pcr ή το ότι πέρασε τον κορωνοϊό».
Τα εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ
Αναφορικά με τα εμβόλια τα οποία δεν έχει εγκρίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής εξήγησε ότι «ο κανόνας θα είναι: Μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τα εμβόλια που έχουν πάρει έγκριση. Ωστόσο, για εκείνα που δεν έχει εγκρίνει ο ΕΜΑ, θα αφήνει η ΕΕ τη διακριτική ευχέρεια των κρατών-μελών να τα δέχονται για άρση των περιορισμών, αλλά δεν θα είναι μέσα στο πιστοποιητικό».
Προσέθεσε ότι «το πιστοποιητικό καλύπτει τους πολίτες της ΕΕ και τις οικογένειές τους όπου κι αν έχουν εμβολιαστεί, καλύπτει όλους τους πολίτες που διαμένουν στην ΕΕ και τις τρίτες χώρες που έχουν ανάλογα πιστοποιητικά. Η ΕΕ προβλέπει την αναγνώριση των πιστοποιητικών αυτών των τρίτων χωρών σε επίπεδο ΕΕ, με την προϋπόθεση ότι παρέχουν τον ίδιο βαθμό πληροφορίας που έχουν και τα δικά μας».
Όπως επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «μια αμιγώς ευρωπαϊκή ιδέα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα και σε συνθήκες αντίξοες, περπάτησε. Είναι σημαντικό ότι η ιστορία δεν ήταν αυτονόητη τον Ιανουάριο, αλλά είναι σχεδόν δεδομένη τον Μάρτιο».
Σχετικά με τη μορφή του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, θα είναι σε ψηφιακή και σε έντυπη έκδοση, θα έχει διαλειτουργικό γραμμωτό κώδικα, ενώ θα είναι δίγλωσσο: θα έχει την επίσημη γλώσσα του κράτους και τα αγγλικά.
Το fast track
Παράλληλα, σε συνάντηση με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων στο Κοινοβούλιο, όπου ζήτησε το fast track, δηλαδή την ταχεία υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, και τα τρία μεγάλα κόμματα, το ΕΛΚ, Σοσιαλιστές και το Renew συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δοθεί fast track έγκριση, σημείωσε.
«Όταν ξεκίνησε αυτή η διαδικασία δεν υπήρχαν πολλοί φίλοι της ιδέας. Σταδιακά την αγάπησε όχι μόνο το club med αλλά και οι Σκανδιναβοί και η Βαλτική. Όσο προχωρά ο εμβολιασμός στη Γερμανία και οι Γερμανοί πολίτες το "επέβαλαν" στην κυβέρνηση, κι έτσι και η Μέρκελ στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής κινήθηκε προς τα εμπρός. Μένει ακόμη κάποια αντίσταση στις χώρες της BENELUX και δευτερευόντως στη Γαλλία» ανέφερε.
Τέλος, τόνισε ότι «πρόκειται για την ευρωπαϊκή απάντηση για να μπορέσει να ανοίξει η Ευρώπη με τρόπο που δεν θα βάλει σε κίνδυνο το καλοκαίρι. Είναι μονόδρομος. Αν δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, θα πολλαπλασιαστούν οι ad hoc λύσεις, είτε οι πλατφόρμες είτε ο ιδιωτικός τομέας θα πάει στις πλατφόρμες και θα βγάλει άλλες εφαρμογές που θα κατακερματίσουν την εσωτερική αγορά και τις ελευθερίες των Ευρωπαίων».
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.