Κοσμος

Τουρκία: Ο πυρηνικός σταθμός προχωρά με βοήθεια από τη Ρωσία

Πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο «Ακούγιου» στην επαρχία Μερσίν - Γιατί «τρέχουν» να προλάβουν το 2023

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Βλαντίμιρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA/TOLGA BOZOGLU

Προχωρούν οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία, με Ερντογάν και Πούτιν να επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεργασία στην κατασκευή του.

Συνεχίζονται οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία (επαρχία Μερσίν).

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 την έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του τρίτου αντιδραστήρα.

Ο πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου» στην Τουρκία προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής ΔημοκρατίαςΟ Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ρωσική εταιρεία Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, τηρώντας τις πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία Μερσίν έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Η συμφωνία για την κατασκευή υπεγράφη το 2010. 

Ερντογάν για πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία: Τούρκοι αυτοί που τον φτιάχνουν

Από τη μεριά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι.

Και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές φοιτούν στη Ρωσία και όταν έρθει η στιγμή θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι όταν ανοίξει ο σταθμός, θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών για να στελεχώσουν τις θέσεις εργασίες στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.

Τουρκία: Πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου» - Βασικά στοιχεία

Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στη Rosatom.

Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία Μερσίν θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα.

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ