- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Ο πυρηνικός σταθμός προχωρά με βοήθεια από τη Ρωσία
Πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί ο «Ακούγιου» στην επαρχία Μερσίν - Γιατί «τρέχουν» να προλάβουν το 2023
Προχωρούν οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία, με Ερντογάν και Πούτιν να επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεργασία στην κατασκευή του.
Συνεχίζονται οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία (επαρχία Μερσίν).
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξαν την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021 την έναρξη των κατασκευαστικών έργων στις κτιριακές εγκαταστάσεις του τρίτου αντιδραστήρα.
Ο πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου» στην Τουρκία προβλέπεται να αρχίσει να λειτουργεί το 2023, όταν θα εορτάζονται τα 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ρωσική εταιρεία Rosatom χρησιμοποιεί τις πιο προηγμένες τεχνολογίες στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού, τηρώντας τις πιο υψηλές προδιαγραφές όσον αφορά την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιτυχής υλοποίηση του εν λόγω έργου θα επιτρέψει την αναβάθμιση της διμερούς ενεργειακής συνεργασίας, δίνοντας ισχυρή ώθηση στην ανάπτυξη της Τουρκίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.
Την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Ακούγιου» στην επαρχία Μερσίν έχει αναλάβει η ρωσική κρατική εταιρεία Rosatom. Η συμφωνία για την κατασκευή υπεγράφη το 2010.
Ερντογάν για πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου» στην Τουρκία: Τούρκοι αυτοί που τον φτιάχνουν
Από τη μεριά του ο Ερντογάν ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή οι περισσότεροι από τους 8.000 και πλέον εργαζόμενους στον υπό κατασκευή σταθμό είναι Τούρκοι.
Και πρόσθεσε ότι περισσότεροι από 100 Τούρκοι φοιτητές φοιτούν στη Ρωσία και όταν έρθει η στιγμή θα απασχοληθούν στον πυρηνικό σταθμό «Ακούγιου». Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι όταν ανοίξει ο σταθμός, θα υπάρχει επαρκής αριθμός ειδικών για να στελεχώσουν τις θέσεις εργασίες στον τομέα της ατομικής ενέργειας στην Τουρκία.
Τουρκία: Πυρηνικός σταθμός «Ακούγιου» - Βασικά στοιχεία
Διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Akkuyu Nukleer JSC και το 99% και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στη Rosatom.
Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία Μερσίν θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4.800 Μεγαβάτ, οι οποίοι θα μπορούν ετησίως να παράγουν περίπου 35 δισεκατομμύρια Κιλοβάτ / ανά ώρα.
Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του τέταρτου αναμένεται να εκδοθεί το φθινόπωρο του 2021. Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, ο πρώτος αντιδραστήρας προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία του 2023.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η υπεράσπιση απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί κινδύνου διαφυγής
H 84χρονη γυναίκα έχει πέσει θύμα απαγωγής
Ξεκαθάρισε ότι το αν θα πουλήσει στην Άγκυρα τα F-35 είναι δική του απόφαση
Η απάντηση σε δημοσίευμα της εφημερίδας περί οικογενειακής διαμάχης, πιέσεων και παρασκηνίων
Η γυναίκα είχε χάσει την όρασή της τα τελευταία 5 χρόνια
Γιατί προβλέπει παράλληλα ότι το χρήμα θα χάσει τη σημασία του
To πρώτο αεροπλάνο του είδους θα παραλειφθεί από την Ελλάδα το 2028
Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να μεταφερθεί στην Ελλάδα
Ένα βρέφος παρέμενε άταφο για δύο χρόνια - Συγκλονιστικές μαρτυρίες
Μαζική κινητοποίηση του rescEU - Περισσότερα εναέρια μέσα και εκατοντάδες πυροσβέστες
Από καταστροφή εκρηκτικών ή εκπαιδευτικές βολές εντός στρατοπέδου άρχισε η πυρκαγιά - Συγκεχυμένες οι πληροφορίες
Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του Space Needle δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν πού ακριβώς προσγειώθηκαν
Το δύσκολο ραντεβού
Με κολάρο για τουλάχιστον έξι εβδομάδες o Λιούμπισα Κάροβιτς
Άρον άρον απομακρύνθηκαν τουρίστες και κάτοικοι
Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα του ERCC, παρατείνοντας για 24 ώρες την αποστολή των εναέριων μέσων
Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που εξετάζει η Ουάσιγκτον
Η μεγάλη φωτιά κοντά στο Μπορντό έχει σταθεροποιηθεί, αλλά δεν έχει οριοθετηθεί
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Η ιστορική διαδρομή από το Σύνταγμα του 1960 έως τη συμφωνημένη βάση των διαπραγματεύσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.