Κοσμος

Οι Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να έχουν γυναίκα πρόεδρο

Μέσα στην επόμενη δεκαετία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λευκός Οίκος
Λευκός Οίκος © Unsplash / René DeAnda

ΗΠΑ: Τι πιστεύουν οι Αμερικανοί για το ενδεχόμενο να έχουν γυναίκα πρόεδρο μέσα σε μία δεκαετία - Κερδίζει έδαφος η Κάμαλα Χάρις.

Ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα νέας δημοσκόπησης της Gallup, που δείχνει ότι πάνω από το 90% των Αμερικανών πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ μπορούν να έχουν την πρώτη του γυναίκα πρόεδρο εντός μιας δεκαετίας, ειδικά τη στιγμή που η αντιπρόεδρος, Καμάλα Χάρις, φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, ώστε να είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού κόμματος το 2024

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε σε 74 χώρες, οι Αμερικανοί ήταν αυτοί που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους δηλώνουν ότι πιστεύουν πως μια γυναίκα μπορεί να ηγηθεί της χώρας τους έως το 2030.  Οι γυναίκες έχουν θέση αρχηγού κράτους ή κυβέρνησης σε μόνο 22 χώρες και 119 κράτη δεν είχαν ποτέ γυναίκα ηγέτη, σύμφωνα με στοιχεία της U.N. Women, της οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τις Γυναίκες, τον Ιανουάριο, ενώ κατά μέσο όρο οι γυναίκες διατηρούν μόνο το ένα τέταρτο περίπου των εδρών σε κοινοβούλια σε όλο τον κόσμο.

Η εκλογή της Χάρις ως της πρώτης γυναίκας αντιπροέδρου στις ΗΠΑ έδωσε σημαντική ώθηση στις προσπάθειες να ενισχυθεί η πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών και να βοηθηθούν οι νέες γυναίκες να ανέλθουν σε υψηλά αξιώματα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Όλοι πιστεύουμε ότι (η Χάρις) θα κατέβει ως υποψήφια για πρόεδρος και πάλι πολύ, πολύ σύντομα», δήλωσε η Σάρα Γκιέρμο, διευθύνουσα σύμβουλος της οργάνωσης νέων γυναικών για την πολιτική ηγεσία IGNITE, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, χαρακτηρίζοντας την εκλογή της Χάρις «τεράστια πολιτιστική μεταστροφή».

«Είναι πραγματικά τεράστιο, όχι μόνο για τα μικρά κορίτσια του κόσμου, αλλά και για τα μικρά αγόρια, να καταφέρουν να συνειδητοποιήσουν πλήρως ότι και τα δύο φύλα μπορούν να υπηρετήσουν στον ύπατο ηγετικό ρόλο», δήλωσε η ίδια. 

Έκθεση του οργανισμού Equal Measures 2030 βρήκε ότι οι μισές από τις 129 χώρες που εξέτασε υστερούν έναντι του στόχου για ισότητα των φύλων έως το 2030 σε πέντε βασικούς τομείς, όπως οι υπουργικές θέσεις και η νομοθεσία για ισότητα στον χώρο εργασίας.

Η πρόοδος «χωλαίνει» σε όλο τον κόσμο αλλά «είναι δυνατή η γρήγορη αλλαγή στην ισότητα των φύλων», δήλωσε η Άλισον Χόλντερ, διευθύντρια του οργανισμού, που αξιολογεί την πρόοδο έναντι μιας σειράς φιλόδοξων, παγκόσμιων στόχων που όρισαν οι ηγέτες του κόσμου το 2015.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ