Κοσμος

Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική επέστρεψε

Η ηγετική ομιλία του Αμερικανού προέδρου σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τζο Μπάιντεν
Τζο Μπάιντεν © EPA/Anna Moneymaker

«Οι ΗΠΑ επέστρεψαν» είπε σε ομιλία του ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντας «απειλή» το Ιράν και σημειώνοντας ότι ο ανταγωνισμός με την Κίνα θα είναι σκληρός.

Το μήνυμα ότι «η Αμερική επέστρεψε» («America is back») έστειλε ο Τζο Μπάιντεν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2021.

Ο Μπάιντεν μίλησε στο πλαίσιο διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Η συγκεκριμένη ομιλία κατά τη διάρκεια της οποίας ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι «η Αμερική επέστρεψε», χαρακτηρίστηκε «ιστορική» από διεθνή ΜΜΕ, καθώς ήταν η πρώτη σε διεθνές ακροατήριο, σηματοδοτώντας την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη διατλαντική σχέση της με την Ευρώπη μετά την επεισοδιακή 4ετία Τραμπ.

«Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να επανασυνδεθούν με την Ευρώπη» επανέλαβε πολλάκις, περιγράφοντας τις διμερείς σχέσεις «ακρογωνιαίο λίθο όλων αυτών που ελπίζουμε να πετύχουμε στον 21ο αιώνα». Χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στον προκάτοχό του, ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια προκλήθηκαν εντάσεις στη σχέση των ΗΠΑ με την Ευρώπη.

«Είμαστε στη μέση μιας θεμελιώδους συζήτησης σχετικά με τη μελλοντική κατεύθυνση του κόσμου μας. Μεταξύ εκείνων οι οποίοι υποστηρίζουν ότι τα απολυταρχικά καθεστώτα είναι ο καλύτερος τρόπος να προχωρήσουμε και εκείνων που θεωρούν ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Biden addresses Munich Security Conference

Τζο Μπάιντεν: Σκληρός ο ανταγωνισμός με την Κίνα - Το μήνυμά του για τη Ρωσία

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έδωσε έμφαση στην ανάγκη ΗΠΑ και Ευρώπη να αντιμετωπίσουν την Κίνα και να την εμποδίσουν «να παίζει με διαφορετικούς κανόνες».

«Ο ανταγωνισμός με την Κίνα θα είναι σκληρός. Αυτό περιμένω. Αλλά ταυτόχρονα το καλωσορίζω» ξεκαθάρισε, κάνοντας λόγο για τον «αγώνα του μέλλοντος».

Μιλώντας για τη Ρωσία, τη χαρακτήρισε «ανταγωνιστή», ο οποίος «απειλεί την ελευθερία του λαού του» και πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις σε ό,τι αφορά τη Μόσχα είναι διαφορετικές από αυτές που αφορούν το Πεκίνο, «αλλά είναι εξίσου αληθινές».

Το Ιράν αποτελεί απειλή για τη Μέση Ανατολή αλλά οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια
Το Ιράν αποτελεί απειλή για τη Μέση Ανατολή αλλά οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να συζητήσουν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε ο Τζο Μπάιντεν σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια © EPA

Ξεχωριστή αναφορά στο Ιράν έκανε ο Τζο Μπάιντεν, περιγράφοντας την ασιατική χώρα ως «απειλή για τη Μέση Ανατολή». Τόνισε, πάντως, ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιστρέψουν στις συζητήσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στο πλαίσιο του διαπραγματευτικού σχήματος 5+1.

Τζο Μπάιντεν για πανδημία κορωνοϊού - Το πρόγραμμα Covax και η ενίσχυση του ΠΟΥ

Σε ό,τι αφορά την πανδημία κορωνοϊού, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα διαθέσουν τέσσερα δισεκατομμύρια δολάρια στο διεθνές πρόγραμμα εμβολιασμού Covax, με την ελπίδα, όπως είπε, ότι και άλλες χώρες θα ενθαρρυνθούν να συνεισφέρουν.

Τόνισε, επιπλέον, την ανάγκη αναμόρφωσης και ενίσχυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στο οποίο οι ΗΠΑ έχουν επιστρέψει.

Μεταξύ των μεγάλων προκλήσεων που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η Αμερική με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ο Τζο Μπάιντεν ανέφερε ακόμη την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, τονίζοντας την επιστροφή των ΗΠΑ και στη Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα. Εξέφρασε, επίσης, την ευγνωμοσύνη του προς την Ευρώπη για την ηγετική στάση που επέδειξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δεσμεύτηκε για κοινές και γενναίες λύσεις.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ