- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Die Welt: Επιτέλους η Ελλάδα επενδύει στο μέλλον της
«Το ευχάριστο κλίμα και η υψηλή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκύσουν όχι μόνο τουρίστες, αλλά και επαγγελματίες υψηλών προσόντων»
Ο διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου DIW Αλέξανδρος Κρητικός γράφει άρθρο άποψης στη γερμανική εφημερίδα Die Welt, όπου και επαινεί την Ελλάδα.
«Η Ελλάδα επενδύει επιτέλους στο μέλλον της», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του Αλέξανδρου Κρητικού, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Πότσνταμ και διευθυντή Ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, στην εφημερίδα «Die Welt».
Ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού η πτώση της ελληνικής οικονομίας είναι τεράστια, «η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν μοιράζει τα κονδύλια βοήθειας της ΕΕ με τη 'σέσουλα', αλλά στηρίζει στοχευμένα έργα για το μέλλον: προστασία του κλίματος, εκπαίδευση, ψηφιοποίηση». «Αν είναι τυχερός ο κ. Μητσοτάκης, η Ελλάδα στο τέλος της προγραμματισμένης θητείας του, το καλοκαίρι του 2023 θα αποκτήσει το επίπεδο ΑΕΠ που υπήρχε όταν ανέλαβε την κυβέρνηση», εκτιμά ο κ. Κρητικός και προσθέτει ότι θα υπάρχουν ταυτόχρονα και τα προβλήματα που συνδέονται με την αύξηση του χρέους, τη μείωση των δημοσίων εσόδων, την αύξηση των κρατικών δαπανών, λόγω της στήριξης των κλάδων που πλήττονται από την πανδημία, αλλά και την απειλή αύξησης των «κόκκινων δανείων» στις ελληνικές τράπεζες.
«Παρόλα αυτά οι προοπτικές δεν είναι τόσο άσχημες όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν παρεξέκλινε του σημαντικότερου στόχου που έχει θέσει - για περισσότερες επενδύσεις», τονίζει ο Ελληνογερμανός οικονομολόγος και εξηγεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει να σημάνει την - από καιρό - αναγκαία δομική αλλαγή, προκειμένου να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστική. Περιγράφει μάλιστα τα κονδύλια της ΕΕ ύψους 32 δισεκατομμυρίων ευρώ ως βοήθεια «σαν να ήταν παραγγελία».
«Ενώ κάποιες άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης τσακώνονται ακόμη για το πώς θα καταναλωθούν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση αυτή τη φορά αποφάσισε να ακολουθήσει μια συνεπή στρατηγική καινοτομίας», τονίζει ο κ. Κρητικός και αναφέρει ότι με τα κονδύλια θα προωθηθούν έργα και επενδύσεις στους τρεις κεντρικούς τομείς πολιτικής, οι οποίοι βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής για το μέλλον: προστασία του κλίματος, ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, μετάβαση της οικονομίας και της Δημόσιας Διοίκησης στην ψηφιακή εποχή.
«Από αυτές τις επενδύσεις θα μπορέσει να προκύψει μια επενδυτική ώθηση στη χώρα, η οποία θα προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις», συνεχίζει ο αρθρογράφος και αναφέρει ενδεικτικά ως έργα-φάρους το εγχείρημα της Volkswagen στην Αστυπάλαια, την συνεργασία με την γερμανική εταιρία ηλεκτρικών αυτοκινήτων Next.e.Go Mobile και την επένδυση της Microsoft για δημιουργία τριών κέντρων Cloud-Computing.
«Επιτέλους, το ευχάριστο κλίμα και η υψηλή ποιότητα ζωής στην Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν για να προσελκύσουν όχι μόνο τουρίστες, αλλά και επαγγελματίες υψηλών προσόντων», γράφει ο κ. Κρητικός και αναφέρεται μεταξύ άλλων στην μειωμένη φορολόγηση για όσους ειδικούς μεταφέρουν π.χ. τη μόνιμη κατοικία τους στην Ελλάδα.
Ο κ. Κρητικός σημειώνει ακόμη ότι θα ήταν σημαντική η μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και της γραφειοκρατίας, η απλοποίηση του φορολογικού συστήματος και η μείωση του έμμεσου μισθολογικού κόστους. «Μένει η ελπίδα να εφαρμόσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξαγγελία της και να συνεχίσει με συνέπεια αυτό το πιθανώς δυσκολότερο κομμάτι της μεταρρυθμιστικής διαδικασίας», τονίζει, για να καταλήξει: «Στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη ίσως το ΑΕΠ της Ελλάδας να βρίσκεται μόνο στο ίδιο επίπεδο με αυτό της αρχής της θητείας του. Αλλά η δομή της ελληνικής οικονομίας πιθανότατα τότε θα είναι διαφορετική, ανταγωνιστικότερη, ελπίζεται, στην οποία οι Έλληνες επιχειρηματίες, από τους οποίους υπάρχουν ουκ ολίγοι, θα καταλάβουν νέες θέσεις στην αγορά. Η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει από την πανδημία ως μία χώρα με νέα οικονομική δομή, η οποία θα αποτελέσει τη βάση μιας σταθερής οικονομικής ανάπτυξης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.