Κοσμος

Σε lockdown η Ιταλία την παραμονή Χριστουγέννων - Τι επιτρέπεται

Για ποιους λόγους οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ιταλία
Γυναίκα με προστατευτική μάσκα για τον κορωνοϊό στην Ιταλία © EPA

Ξεκινά την παραμονή Χριστουγέννων 2020 το ολικό lockdown στην Ιταλία, το οποίο θα διαρκέσει έως και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Λίγες ώρες απομένουν για να ενεργοποιηθεί στην Ιταλία το καθολικό lockdown την παραμονή Χριστουγέννων 2020.

Από την Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2020, στις 05.00 το πρωί, ολόκληρη η ιταλική επικράτεια μετατρέπεται σε «κόκκινη ζώνη». Το ολικό lockdown θα διαρκέσει έως και τις 6 Ιανουαρίου 2021.

Οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι μόνον για να μεταβαίνουν στον χώρο εργασίας τους, για λόγους υγείας, για να ψωνίσουν είδη πρώτης ανάγκης και για άλλες έκτακτες ανάγκες.

Σε ότι αφορά τις εμπορικές επιχειρήσεις, θα παραμείνουν ανοικτά φαρμακεία, μπακάλικα και σούπερ μάρκετ, καπνοπωλεία, περίπτερα. Σε σχέση με το προηγούμενο lockdown, την περασμένη Άνοιξη, δεν κλείνουν κομμμωτήρια και καταστήματα πώλησης παιχνιδιών.

Παράλληλα, δυο άτομα από κάθε οικογένεια θα μπορούν να επισκέπτονται, κάθε μέρα, ένα φιλικό ή συγγενικό τους σπίτι. Για κάθε μετακίνηση, όπως και την περασμένη Άνοιξη, οι πολίτες θα πρέπει να κρατούν μαζί τους υπεύθυνη δήλωση, την οποία πρέπει να παραδίδουν, πλήρως συμπληρωμένη, στην αστυνομία ή τους καραμπινιέρους, σε περίπτωση ελέγχου.

Στις 28, 29 και 30 Δεκεμβρίου και στις 4 Ιανουαρίου η Ιταλία θα γίνει «πορτοκαλί ζώνη» και θα ξαναλειτουργήσουν πλήρως όλα τα καταστήματα, αλλά όχι τα καφε μπαρ και τα εστιατόρια. Οι Ιταλοί θα μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου όπου διαμένουν, αλλά όχι και εκτός περιφέρειας.

Τζουζέπε Κόντε για καθολικό lockdown στην Ιταλία: Αν υπάρξει τρίτο κύμα, θα έχουμε ακόμη πιο αυστηρά μέτρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πάντως, μιλώντας την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020 στη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση της Rai, ξεκαθάρισε: «Αν τον Ιανουάριο αυξηθεί ο δείκτης μετάδοσης Rt, αν υπάρξει τρίτο κύμα της πανδημίας ή εντοπιστεί μια νέα επικίνδυνη μετάλλαξη, η χώρα μπορεί να βρεθεί και πάλι σε κόκκινη ζώνη, με πιο αυστηρά μέτρα».

Τα τελευταία στοιχεία του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας δείχνουν ότι ο δείκτης μετάδοσης Rt σε όλη την Ιταλία βρίσκεται στο 0,9, ωστόσο τις δυο τελευταίες εβδομάδες παρουσιάζει συνεχή άνοδο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ