Κοσμος

Η Ευρώπη στηρίζει Μακρόν και καταδικάζει Ερντογάν

Αντιδράσεις για τις επιθέσεις κατά του Γάλλου προέδρου

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © EPA

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά Εμανουέλ Μακρόν: Η Ευρώπη παίρνει τη θέση του Γάλλου προέδρου και καταδικάζει τις επιθέσεις του προέδρου της Τουρκίας.

Κύμα οργής έχει ξεσπάσει κατά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, τον οποίο χαρακτήρισε εν ολίγοις «ανισόρροπο», συνιστώντας του να συμβουλευτεί ειδικό, καθώς, όπως είπε «χρήζει θεραπείας». 

«Το άτομο που διοικεί τη Γαλλία έχασε τον δρόμο του. Μιλάει για τον Ερντογάν όλη την ημέρα. Κοίταξε πρώτα τον εαυτό σου και που πηγαίνεις» είχε πει ο Τούρκος πρόεδρος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Nωρίτερα, είχε σημειώσει: «Ποιο είναι το πρόβλημα αυτού του ατόμου που λέγεται Μακρόν, με τους μουσουλμάνους και το Ισλάμ; Ο Μακρόν χρειάζεται θεραπεία σε ψυχολογικό επίπεδο». 

Η επίθεση Ερντογάν στον Μακρόν ξεκίνησε μετά την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας και της γαλλικής κυβέρνησης, να φωτίσουν κυβερνητικά κτίρια στη χώρα με σκίτσα του περιοδικού Charlie Hebdo, με απεικονίσεις του Μωάμεθ, μετά και τη φρικτή δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από φανατικό ισλαμιστή. 

Η απάντηση Μακρόν στις επιθέσεις Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στον απόηχο μιας νέας αντιπαράθεσης με την Τουρκία, μετά και τις λεκτικές επιθέσεις εναντίον του εκ μέρους του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και των εκκλήσεων για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων στον αραβικό κόσμο, ανήρτησε σήμερα σειρά από tweet, με τα οποία επιβεβαιώνει τις αξίες που πρεσβεύει, και υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι απορρίπτει τη «ρητορική του μίσους».

«Την ελευθερία, την αγαπάμε με πάθος, την ισότητα, την εγγυόμαστε, την αδελφοσύνη, τη ζούμε έντονα. Τίποτα δεν θα μας κάνει να υποχωρήσουμε, ποτέ. Η ιστορία μας είναι εκείνη της μάχης εναντίον των τυραννιών και των φανατισμών. Θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε, Σεβόμαστε όλες τις διαφορές υπό το πνεύμα της ειρήνης. Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ την ρητορική του μίσους και θα υπερασπιστούμε τον λογικό διάλογο.

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας © EPA

 Θα συνεχίσουμε. Θα τασσόμαστε πάνω στο πλευρό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των οικουμενικών αξιών», έγραψε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους, που ανήρτησε επίσης μηνύματα στα αγγλικά και τα αραβικά.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν έγραψε στο Twitter τη φράση «Είμαστε ένα» στα αγγλικά («We are ONE»), με υπότιτλο «είμαστε ενωμένοι». Η φράση «We are one» πρωταγωνιστεί στο τραγούδι «One», του συγκροτήματος U2, το οποίο επέλεξε η οικογένεια του Σαμιέλ Πατί να ακουστεί στην τελετή μνήμης, την περασμένη Τετάρτη στη Σορβόνη. Ο Σαμιέλ Πατί ήταν ο καθηγητής σχολείου που αποκεφαλίστηκε από ισλαμιστή επειδή έδειξε σκίτσα του Μωάμεθ μέσα στην τάξη στο πλαίσιο μαθήματος για την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν
Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Ευρώπη από το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2020 βρίσκεται στο πλευρό του Εμανουέλ Μακρόν και καταδικάζει τις αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μητσοτάκης: Απαράδεκτη η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία

Την πλήρη υποστήριξή του στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν ο οποίος δέχθηκε φραστική επίθεση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του στα αγγλικά, στο Twitter. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει:

«Οι προσωπικές προσβολές κατά του Προέδρου Macron και η ρητορική μίσους που στοχεύει τη Γαλλία από την τουρκική ηγεσία είναι απαράδεκτη, τροφοδοτεί το θρησκευτικό μίσος και υπονομεύει την ειρηνική συνύπαρξη. Πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη προς@EmmanuelMacron και τον γαλλικό λαό, που εξακολουθεί να θρηνεί μετά από ένα στυγερό έγκλημα».

 

Κόντε: Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν

Από τη μεριά του ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε γραπτή παρέμβασή του μέσω Twitter, καταδίκασε την φραστική επίθεση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Τα λόγια με τα οποία ο πρόεδρος Ερντογάν απευθύνθηκε στον πρόεδρο Μακρόν είναι απαράδεκτα. Οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν την θετική ατζέντα την οποία η Έυρωπαϊκή Ένωση θέλει να προάξει με την Τουρκία αλλά, αντιθέτως, απομακρύνουν τις λύσεις». «Πλήρης αλληλεγγύη στον Εμανουέλ Μακρόν» έγραψε, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε.

Μισέλ: Μετά τις προκλήσεις, τώρα οι προσβολές

Τη στάση της Τουρκίας και τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο Twitter τονίζει:

«Αντί για θετική ατζέντα, η Τουρκία επιλέγει προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες στη Μεσόγειο και τώρα τις προσβολές. Είναι απαράδεκτο. Σεβασμός στην Ευρώπη και στα κράτη μέλη της».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ © EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Η Γερμανία στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν

H Γερμανία καταδίκασε τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τις «απολύτως απαράδεκτες».

Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταματά να επιτίθεται λεκτικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ανισόρροπο» και καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε και τις κατηγορίες Ερντογάν σε βάρος του Βερολίνου, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στη γερμανική πρωτεύουσα.

«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.

Και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».

Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το αν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.

Όπως είπε, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος».

Επεσήμανε, όμως, ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δήλωση αλληλεγγύης του Βερολίνου προς το Παρίσι, ο Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις -όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου- είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».

Χάικο Μάας για εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν: «Νέο χαμηλό»

Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα.

«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, με την Άνγκελα Μερκελ
Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, καγκελάριος της Αυστρίας, με την Άνγκελα Μερκελ © EPA/OMER MESSINGER

Σεμπάστιαν Κουρτς: Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες

Τις προκλητικές τοποθετήσεις του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζει, με κάθε σαφήνεια, σε σημερινές δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Αυτές οι ύβρεις δείχνουν ξανά ότι η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», έγραψε στο λογαριασμό του στο twitter ο Αυστριακός καγκελάριος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την «πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη προς τη Γαλλία».

Μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα προτείνει ο Ερντογάν μετά τις δηλώσεις του Μακρόν για τα σκίτσα του Μωάμεθ

«Το Παρίσι δεν σχεδιάζει αμοιβαίο μποϊκοτάζ εναντίον τουρκικών προϊόντων», ξεκαθαρίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας. 

«Δεν υπάρχουν αντίποινα στην ατζέντα», δήλωσε ο Ριστέρ στο ραδιοφωνικό RTL. Ωστόσο, επανέλαβε την καταδίκη της κυβέρνησης για τα πρόσφατα σχόλια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την μεταχείριση των μουσουλμάνων στη Γαλλία.

Ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν τα γαλλικά προϊόντα ενώ συνέκρινε τη μεταχείριση των μουσουλμάνων στην Ευρώπη με αυτή των εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο πως ο Μακρόν έχει πρόβλημα με τους μουσουλμάνους και αμφισβήτησε την «ψυχική υγεία» του προέδρου της Γαλλίας. Παρόμοια σχόλια έκανε και χθες, Κυριακή, καθώς και κατά τη σημερινή ομιλία του στην Άγκυρα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό», δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εργοδοτικής ένωσης της Γαλλίας Medef, απαντώντας στις εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Οι επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Μακρόν και οι δηλώσεις στήριξης Ευρωπαίων ηγετών στον Γάλλο πρόεδρο έρχονται την ώρα που η Τουρκία δεν σταματά να προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ