- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Πώς σχολιάζει η Γερμανία τις δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν
Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανισόρροπο» τον Γάλλο ομόλογό του, καλώντας τους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα
Η Γερμανία στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν, καταδικάζοντας τις επιθετικές δηλώσεις του Ερντογάν κατά του Γάλλου προέδρου.
Η Γερμανία καταδίκασε τις νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντάς τις «απολύτως απαράδεκτες».
Τις τελευταίες ημέρες ο Τούρκος πρόεδρος δεν σταματά να επιτίθεται λεκτικά κατά του προέδρου της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τον «ανισόρροπο» και καλώντας τους Τούρκους πολίτες να μην αγοράζουν γαλλικά προϊόντα.
Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ απέρριψε και τις κατηγορίες Ερντογάν σε βάρος του Βερολίνου, με αφορμή την αστυνομική έρευνα σε τζαμί στη γερμανική πρωτεύουσα.
«Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε γνώση δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Αυτές αποτελούν δυσφημιστικές δηλώσεις, οι οποίες είναι απολύτως απαράδεκτες, πολύ περισσότερο στο πλαίσιο της αποτρόπαιας δολοφονικής πράξης ενός ισλαμιστή φανατικού εναντίον του Γάλλου δασκάλου Σαμουέλ Πατί» δήλωσε ο Ζάιμπερτ.
Και απέρριψε και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ότι η αστυνομική έρευνα σε τζαμί στο Βερολίνο αποτελούσε μέτρο που στρεφόταν εναντίον του Ισλάμ».
Κληθείς να απαντήσει και σε ερώτημα σχετικά με το αν οι Γερμανοί αστυνομικοί φορούσαν κατά την έρευνά τους στο τέμενος παπούτσια και ενόχλησαν τους πιστούς που προσεύχονταν, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τη συγκεκριμένη επιχείρηση.
Όπως είπε, οι γερμανικές αστυνομικές αρχές «εργάζονται στη βάση του δικαίου των νόμων. Όποιος στη Γερμανία βιώνει τη θρησκεία του ειρηνικά και στο πλαίσιο των νόμων, προστατεύεται από το Σύνταγμά μας. Όταν λοιπόν υπονοείται ότι μια τέτοια ενέργεια έχει ως βάση τη διάκριση σε βάρος μιας θρησκευτικής κοινότητας, μιας ομάδας πιστών, αυτό είναι απολύτως λάθος».
Επεσήμανε, όμως, ότι γενικά, «η αστυνομία μας ενεργεί στη βάση του δικαίου των νόμων και πολύ περισσότερο στη βάση της θρησκευτικής ελευθερίας που είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα. Αυτή η ελευθερία ισχύει για τα μέλη όλων των θρησκειών. Υπό αυτή την έννοια αποκρούουμε την κατηγορία ότι γίνεται διάκριση σε βάρος του Ισλάμ».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η καταδίκη των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου αποτελεί και δήλωση αλληλεγγύης του Βερολίνου προς το Παρίσι, ο Ζάιμπερτ σημείωσε: «Βεβαίως αποτελεί δείγμα αλληλεγγύης, όταν εγώ στο όνομα της κυβέρνησης και ο υπουργός Εξωτερικών λέμε κάτι για το θέμα και καθιστούμε σαφές ότι για μας δηλώσεις -όπως αυτές εναντίον του Γάλλου προέδρου- είναι απαράδεκτες. Θεωρήστε το ως δείγμα αλληλεγγύης και κοινών αξιών».
Χάικο Μάας για εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν κατά Μακρόν: «Νέο χαμηλό»
Νωρίτερα, ο Γερμανός ΥΠΕΞ Χάικο Μάας χαρακτήρισε την επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Εμανουέλ Μακρόν ως «νέο χαμηλότερο σημείο». Πρόσθεσε δε ότι «η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στον αγώνα της Γαλλίας εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών» και εξέφρασε «μεγάλη κατανόηση» για την ανάκληση του Γάλλου πρέσβη από την Άγκυρα.
«Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον αγώνα εναντίον της ισλαμιστικής τρομοκρατίας με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία. Όποιος το κάνει, ενεργεί ανεύθυνα και διευκολύνει αυτούς που θέλουν να διχάσουν την κοινωνία. Αυτό δεν θα το ανεχτούμε» κατέληξε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρώτος Αμερικανός ποντίφικας προειδοποίησε πως η βία δεν θα οδηγήσει στην απονομή της δικαιοσύνης
Η Κεντροδεξιά πολιορκεί το Παρίσι και η Ακροδεξιά τη Μασσαλία - Στο 20% η συμμετοχή το μεσημέρι
Η κυβέρνηση Νετανιάχου ενέκρινε συμπληρωματικό προϋπολογισμό για άμεσες αγορές οπλισμού
«Προμήθεια συναλλαγής» φέρνει δισεκατομμύρια στα ταμεία για τον έλεγχο της δημοφιλούς πλατφόρμας
Ανάληψη ευθύνης με βίντεο-ντοκουμέντο από την Ashab Al Yamim - «Κύμα αντισημιτισμού» καταγγέλλει το Τελ Αβίβ
Συνελήφθη ο δράστης - Ερευνώνται καταγγελίες για αντι-ισλαμικά συνθήματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος απορρίπτει το ενδεχόμενο άμεσης ειρήνης με την Τεχεράνη
Οι δύο ήταν «μεταξύ των πιο σημαντικών προσώπων στην ιρανική κοινότητα πληροφοριών»
Ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε σήμερα το κάλεσμά του προς άλλες χώρες να βοηθήσουν στην ασφάλεια των Στενών του Χορμούζ
15η ημέρα του πολέμου στη Μέση Ανατολή
ΗΠΑ και Ιράν αντιτίθενται στην πιθανότητα εκεχειρίας στη Μέση Ανατολή
Πρώτη συνομιλία των δύο χωρών μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράν
Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα
Εάν πληγούν ενεργειακές υποδομές της
Το ζευγάρι απαντά σε αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Τομ Μπάουερ που ισχυρίζονται ότι η Μέγκαν «έκανε πλύση εγκεφάλου» στον Χάρι
Το κάλεσμα σε Βρετανία και Κίνα - H ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς φιλοσόφους όλων των εποχών
Ποιος φέρεται να είναι ο διάσημος καλλιτέχνης;
Η αποστολή του HMS Dragon στην Κύπρο άργησε, καθώς η στρατηγική αξιοπιστία της βρετανικής κυβέρνησης φθίνει επικίνδυνα
Ο πρεσβευτής της Τεχεράνης στο Νέο Δελχί επιβεβαίωσε την άρση του αποκλεισμού εν μέσω της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.