Κοσμος

Η στάση Μελανσόν στην κόντρα Μακρόν-Ερντογάν και η Ισλαμοαριστερά

Ο ηγέτης του κόμματος «Ανυπόταχτη Γαλλία» δεν στηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο και προκαλεί συζητήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζαν Λυκ Μελανσόν
Ζαν Λυκ Μελανσόν © EPA/Frederic Scheiber

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν κρατά αποστάσεις στην κόντρα Μακρόν με Ερντογάν, φέρνοντας εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση για την Ισλαμοαριστερά.

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν διαχωρίζει τη θέση του στη Γαλλία και δεν στηρίζει τον Εμανουέλ Μακρόν στην κόντρα που έχει ξεσπάσει με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η κίνηση του Αριστερού πολιτικού έχει προκαλέσει αίσθηση, την ώρα που πληθαίνουν οι δηλώσεις στήριξης στον Μακρόν και καταδίκης του Ερντογάν.

Παράλληλα, αυτή η επιλογή του Ζαν Λυκ Μελανσόν φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την Ισλαμοαριστερά στη Γαλλία. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε «ανισόρροπο» τον Γάλλο ομόλογό του, υποστηρίζοντας ότι έχει υιοθετήσει «εχθρική στάση απέναντι στο Ισλάμ».

Αφορμή για την άγρια κόντρα μεταξύ των δύο πολιτικών αποτέλεσε τα όσα είπε ο Μακρόν στην τελετή μνήμης για τον καθηγητή που αποκεφαλίστηκε στο Παρίσι επειδή έδειξε σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ στην τάξη. Τα βαθύτερα αίτια είναι η σύγκρουση συμφερόντων σε Ανατολική Μεσόγειο, Συρία και Λιβύη μεταξύ άλλων, όπου η Τουρκία επιχειρεί να παρουσιαστεί ως ανεξάρτητη «περιφερειακή δύναμη» που επιβάλει τα «θέλω» της, αδιαφορώντας για τους μεγάλους παίκτες στην ενεργειακή και γεωπολιτική σκακιέρα.

Ο Μακρόν ξεκαθάρισε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την ελευθερία της έκφρασης, γι' αυτό και δεν θα σταματήσει η συγκεκριμένη πρακτική της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ. Η άγρια δολοφονία του καθηγητή Σαμιέλ Πατί από 18χρονο Τσετσένο εξτρεμιστή «άναψε» τη συζήτηση για την Ισλαμοαριστερά -την ανοχή δηλαδή της γαλλικής Αριστεράς απέναντι στον ισλαμικό φονταμενταλισμό και τις ακραίες ισλαμικές θέσεις. Μεταξύ άλλων ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Ζαν Μισέλ Μπλανκάρ κατηγόρησε την Ισλαμοαριστερά του Μελανσόν ότι «προκαλεί χάος στα πανεπιστήμια της χώρας».

Τι είναι η Ισλαμοαριστερά

Η λέξη islamo-gauchisme είναι ένας νεολογισμός. Ο Γάλλος φιλόσοφος Πασκάλ Μπρυκνέρ κάνει λόγο για μια «συγχώνευση μεταξύ της αθεϊστικής Αριστεράς και του θρησκευτικού ριζοσπαστισμού».

Σύμφωνα με τον ίδιο, Βρετανοί οπαδοί του τροτσκισμού στο Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι ο ισλαμισμός θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «πολιορκητικός κριός» για να οδηγήσει στην πτώση του καπιταλισμού. Προς αυτήν την κατεύθυνση έδωσαν χώρο σε συμμαχίες με μουσουλμανικές οργανώσεις που προκαλούσαν κοινωνική αναταραχή.

Από τη μεριά τους οι Ισλαμιστές συμπορεύονται με αυτό το μέρος της Αριστεράς κάτω από τον μανδύα της καταπολέμησης των κοινωνικών ανισοτήτων, των διακρίσεων, της παγκοσμιοποίησης, του ρατσισμού, έχοντας όμως ως αληθινό στόχο να επιβάλουν την «ολοκληρωτική θεοκρατία» στο πλαίσιο μιας ισλαμικής διακυβέρνησης.

Ζαν Λυκ Μελανσόν - Τι είπε για την κόντρα Μακρόν και Ερντογάν - Γιατί κατηγορεί τον Γάλλο πρόεδρο

Σε αντίθεση με τον Μακρόν, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι απορρίπτει τον «διάλογο μίσους» στη διελκυστίνδα δηλώσεων με τον Ερντογάν, ο γεννημένος στο Μαρόκο και ηγέτης του κόμματος «La France insoumise» (Ανυπόταχτη Γαλλία) απέφυγε να προσφέρει τη στήριξή του, επισημαίνοντας: «(σ.σ. ο Μακρόν) Έχει χάσει πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης».

«Τον έχω υποστηρίξει πολλές φορές, αλλά δεν θα το κάνω πια γιατί το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να σιωπήσω» πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Ζαν Λυκ Μελανσόν στον ραδιοφωνικό σταθμό «France Inter» Και εξήγησε: «Για λόγους που ουδείς μας αντιλαμβάνεται ο πρόεδρος έκανε μια σειρά αναρτήσεις στο Twitter και έχασε πλήρως τον έλεγχο της κατάστασης. Καλά θα κάνει να σκεφτεί ποια θα είναι η στρατηγική του: Η Γαλλία ταπεινώνεται και εξευτελίζεται, τι σκοπεύει να κάνει πέρα από αναρτήσεις στο Twitter;».

«Υποθέτω ότι (ο Μακρόν) δεν θέλει τη στήριξή μου από τη στιγμή που έδωσε την εντολή να μας επιτεθούν, κατηγορώντας μας ως αριστερούς ισλαμιστές, ή δεν ξέρω, ως ισλαμοαριστεριστές» κατέληξε ο Ζαν Λυκ Μελανσόν για την κόντρα του Γάλλου προέδρου με τον Ερντογάν.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ