Κοσμος

Τι είναι η η θεωρία συνωμοσίας QΑnon που δεν αποκηρύσσει ο Τραμπ

Το κίνημα που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αρχίζει να διεισδύει στην Ευρώπη, παρουσιάζοντας ως «πιόνια» Μέρκελ και Μακρόν

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θιασώτης των θεωριών συνωμοσίας Qanon στο Λος Άντζελες
Θιασώτης των θεωριών συνωμοσίας Qanon στο Λος Άντζελες © EPA/CHRISTIAN MONTERROSA

Τι είναι και τι υποστηρίζει το κίνημα συνωμοσιολόγων QΑnon που ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει την ύπαρξή του.

Για ακόμη μία φορά ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε να καταδικάσει την QAnon, επισημαίνοντας ότι δεν γνωρίζει «τίποτε» για αυτήν ομάδα που διασπείρει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας μέσω πολλών ιστότοπων.

«Δεν ξέρω τίποτα για την QAnon», αποκρίθηκε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ομάδα αυτή οπαδών διαφόρων θεωριών συνωμοσίας κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκδήλωσης που αναμεταδιδόταν απευθείας από το τηλεοπτικό δίκτυο NBC.

Γνωρίζει πάντως, πρόσθεσε, πως τα μέλη της ομάδας αυτής «είναι πάρα πολύ εναντίον της παιδεραστίας, την πολεμούν πολύ σκληρά», και θα χρειαστεί να «μελετήσει το θέμα». Η QAnon, ως πρότινος εντελώς περιθωριακή ομάδα με ακροδεξιές απόψεις, αυξάνει την επιρροή της τελευταία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσα στις θεωρίες που διακινεί είναι πως ο Τραμπ πολεμάει εναντίον μιας παγκόσμιας ελίτ παιδεραστών - σατανιστών που ενέχονται σε κύκλωμα εμπορίας ανηλίκων.

Τo νεφέλωμα θεωριών συνωμοσίας QAnon γεννήθηκε σε φιλο-τραμπικούς κύκλους στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017 και πλέον εξαπλώνεται και στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενο τους φόβους που δημιούργησε η υγειονομική κρίση της Covid-19. Η θεωρία QAnon, το όνομα προέρχεται από τον Q, έναν μυστηριώδη δημόσιο λειτουργό που υποτίθεται ότι αγωνίζεται για τη ματαίωση της συνωμοσίας, καταγγέλλει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνονται από «σκοτεινές» δυνάμεις, οι οποίες είναι αναμεμειγμένες σε διεθνή παιδοφιλικά δίκτυα και επιδιώκουν τη σύσταση μίας «νέας παγκόσμιας τάξης πραγμάτων».  

Μόνο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άλλωστε ποτέ δεν απέρριψε το νεφέλωμα QAnon, θα μπορούσε να νικήσει αυτήν την συνωμοσία, σύμφωνα με τους θιασώτες αυτών των θεωριών.

Θεωρία QAnon - Η εξάπλωσή της στην Ευρώπη

Αν και έχουν βρει πρόσφορο έδαφος στις ΗΠΑ, οι θεωρίες αυτές δεν έχουν μέχρι στιγμής μεγάλη ανταπόκριση στην Ευρώπη.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες -λόγω της πανδημίας Covid-19- εμφανίζονται όλο και πιο συχνά στα social media, ενώ υπήρξαν και σχετικά συνθήματα σε διαδηλώσεις στη Γερμανία κατά των μέτρων Covid-19.

«Οι θεωρίες συνωμοσίας QAnon εξαπλώνονται στην Ευρώπη», όπου η πανδημία «χρησίμευσε ως καταλύτης», διαπίστωνε στα τέλη του Ιουλίου έκθεση του Newsguard, οργανισμού ανάλυσης των ενημερωτικών site. «Η περίοδος αβεβαιότητας, το κλίμα άγχους, αποτελούν γόνιμο έδαφος» δήλωσε από τη μεριά της τον Σεπτέμβριο γαλλική κυβερνητική πηγή, κάνοντας λόγο για μία «ακραία και ιδεολογικού χαρακτήρα παρεκτροπή».

Υποστηρικτής των θεωριών συνωμοσίας QANON που ξεκίνησαν το 2017 από φιλο-τραμπικούς κύκλους στις ΗΠΑ
Υποστηρικτής των θεωριών συνωμοσίας QANON © EPA/CJ GUNTHER

Η QAnon προσαρμόζεται στις πολιτικές πραγματικότητες, όπως στη Γαλλία και τη Γερμανία, με Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ να εμφανίζονται ως «πιόνια» του «βαθέος κράτους». Αυτή η ευκολία προσαρμογής του επιτρέπει να αυξάνει την προβολή του.

«Η QAnon είναι σφουγγάρι θεωριών συνωμοσίας. Όλα χωρούν. Από τις αντισημιτικές θεωρίες μέχρι το 5G και τις μάσκες, περνώντας από την επιστημονική φαντασία... το φάσμα απορρόφησης είναι τεράστιο» και οι διαφορετικές θεωρίες συνωμοσίας τροφοδοτούν ή μία την άλλη, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε τον περασμένο μήνα ο Tristan Mendes France, ο οποίος διδάσκει ψηφιακές κουλτούρες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού.

USA: Trump evades questions on QAnon, debts, COVID test results at combative Miami town hall

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ