Έρευνα: Το 1/3 των Γερμανών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας
Το 20% των ερωτηθέντων δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού


Σύμφωνα με το συμπέρασμα έρευνας του Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, το 1/3 των Γερμανών πιστεύει στις θεωρίες συνωμοσίας
Σχεδόν το ένα τρίτο των Γερμανών έχει μια τάση να πιστεύει τις θεωρίες συνωμοσίας. Αυτό είναι το συμπέρασμα έρευνας του προσκείμενου στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) Ιδρύματος Κόνραντ Αντενάουερ, την οποία δημοσίευσε η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung / FAS(κυριακάτικη έκδοση της "Frankfurter Allgemeine Ζeitung").
Η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» βρίσκει απολύτως σύμφωνο το 11% των ερωτηθέντων. Το 19% θεωρεί ότι η φράση πιθανόν ισχύει.
Οι απαντήσεις σχετικά με ποιές είναι αυτές οι μυστικές δυνάμεις ποικίλλουν. Ένας στους έξι δεν μπόρεσε να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση. Το 13% των ερωτηθέντων που πιστεύουν σε τέτοιες δυνάμεις θεωρούν ότι είναι επιχειρήσεις, τράπεζες ή το «χρηματοοικονομικό κεφάλαιο». Το 12% κατονόμασε μυστικές υπηρεσίες όπως η CIA, η Mossad ή η μη υφιστάμενη πλέον KGB, ενώ το 11% κατονόμασε «πλούσιους ανθρώπους» και «πλούσιες οικογένειες ή μεμονωμένα την οικογένεια Ροκφέλερ ή την εβραϊκή οικογένεια Ρότσιλντ».
Η πίστη στις θεωρίες συνωμοσίας δεν περιορίζεται σε μια συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα: «Την βρίσκουμε στην Ανατολή και στη Δύση, μεταξύ ηλικιωμένων και νέων, ανδρών και γυναικών», αναφέρει η μελέτη.
Η πεποίθηση ότι υπάρχει μια παγκόσμια συνωμοσία είναι πάντως ευρέως διαδεδομένη μεταξύ των υποστηρικτών του (ακροδεξιού) κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD): Μεταξύ αυτών, η πλειοψηφία, το 56%, θεωρεί ότι η φράση «Υπάρχουν μυστικές δυνάμεις που ελέγχουν τον κόσμο» ισχύει σίγουρα ή είναι πιθανόν σωστή.
Επίσης, όπως προκύπτει από τα πρώτα ευρήματα μελέτης του «Επιστημονικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών του Βερολίνου» (Wissenschaftszentrum Berlin für Sozialforschung), την οποία δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα, πολλοί Γερμανοί δείχνουν κατανόηση για τις διαμαρτυρίες κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτήν, το 10% των ερωτηθέντων είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε τέτοιου είδους διαμαρτυρίες, ενώ το 20% δείχνει κατανόηση για τις διαδηλώσεις αυτές.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Συνεχίζονται οι λεγόμενοι «πολιτιστικοί πόλεμοι»
Αντίθετο το κυβερνητικό κόμμα
Του τέθηκαν τουλάχιστον 40 ερωτήσεις για τους δημόσιους διαγωνισμούς του δήμου Κωνσταντινούπολης
Καθώς οι Ευρωπαίοι «δείχνουν να ξυπνούν από τον λήθαργο»
Η αντιπολίτευση καλεί τους πολίτες να διαδηλώσουν σε μια «νύχτα δημοκρατίας»
Η British Airways είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι το αεροδρόμιο είναι υπερφορτωμένο
«Η NYT είναι σκέτη προπαγάνδα» αναφέρει
Τα περιουσιακά στοιχεία δεν έχουν ωστόσο κατασχεθεί για την ώρα
Παραιτήθηκε μετά τις αποκαλύψεις - Τι δήλωσε στα ΜΜΕ
Η αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για εγκληματική ενέργεια
Κανένας πολιτικός δεν παραβρέθηκε στις κηδείες των θυμάτων από την πυρκαγιά
Η εκπομπή του σταμάτησε λόγω ακραίας γλώσσας
Ένα βιβλίο - μήνυμα δύναμης και θάρρους - Αφηγείται την ιστορία της «με τα δικά της λόγια»
Καθώς παραμένει σε εκκρεμότητα η κατάπαυση του πυρός
Στα ύψη οι τιμές των ξενοδοχείων στα πέριξ
Τεταμένο παραμένει το κλίμα στη Τουρκία - «Δεν θα επιτρέψουμε διατάραξη της δημόσιας τάξης» λέει ο Ερντογάν
Καταργείται παράδοση 800 ετών
Δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα
Ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός - Νέες αποκαλύψεις για το κύκλωμα
Η τραγωδία προκάλεσε μεγάλες διαδηλώσεις και πολιτικές εξελίξεις
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.