- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η πανδημία του κορωνοϊού κινδυνεύει να μεγαλώσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών, προειδοποιεί το ΔΝΤ
Η πανδημία του κορωνοϊού ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο τις προόδους που έχουν σημειώσει οι γυναίκες τις τρεις τελευταίες δεκαετίες προκειμένου να μειώσουν τις, υπογράμμισε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε ανάρτηση στο ιστολόγιό της χθες Τρίτη.
Το οικονομικό σοκ που προκάλεσε η κρίση της covid-19 επηρέασε περισσότερο τις γυναίκες από τους άνδρες, διότι αυτές εργάζονται σε τομείς που επλήγησαν περισσότερο, όπως οι υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών, οι λιανικές πωλήσεις, ο τουρισμός και η εστίαση.
“Στις ΗΠΑ η ανεργία των γυναικών ήταν κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη από αυτή των ανδρών το διάστημα Απριλίου- Ιουνίου 2020”, επεσήμανε η Γκεοργκίεβα, η οποία συνέταξε το σημείωμα αυτό μαζί με τρεις άλλους αξιωματούχους του ΔΝΤ.
Εξαιτίας της φύσης της εργασίας τους, η τηλεργασία δεν αποτελεί επιλογή για πολλές γυναίκες (περίπου το 54% των γυναικών στις ΗΠΑ και το 67% στη Βραζιλία).
Εξάλλου οι γυναίκες συνήθως αναλαμβάνουν περισσότερες δουλειές του νοικοκυριού από τους άνδρες, περίπου 2,7 ώρες περισσότερες ημερησίως, για τις οποίες δεν πληρώνονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΔΝΤ.
“Αναλαμβάνουν το κυριότερο βάρος των οικογενειακών ευθυνών που δημιουργούνται από τα μέτρα περιορισμού, όπως το κλείσιμο των σχολείων”, επισημαίνουν οι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Επιπλέον μόλις αίρονται τα μέτρα οι γυναίκες χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να βρουν εργασία πλήρους απασχόλησης.
Στον Καναδά έρευνα για την απασχόληση έδειξε τον Μάιο ότι το ποσοστό εργασίας για τις γυναίκες αυξήθηκε κατά 1,1% έναντι 2,4% για τους άνδρες καθώς παρέμενε το πρόβλημα της φύλαξης των παιδιών.
Ένα ακόμη πιο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες τα κορίτσια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να εργαστούν προκειμένου να συνεισφέρουν στα οικογενειακά έσοδα.
Στην Ινδία, από την έναρξη του lockdown στα τέλη Μαρτίου, έχουν αυξηθεί κατά 30% οι γάμοι κοριτσιών.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Επιτήδειοι χρησιμοποιούν λογότυπα μεγάλων ΜΜΕ, όπως το Euronews, παραποιώντας αυθεντικά βίντεο
Οι πληροφορίες από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.