- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
ΔΝΤ: Η κρίση είναι σε νέα φάση, σε κίνδυνο η παγκόσμια οικονομία
Τι δήλωσε η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Σε κίνδυνο βρίσκεται ακόμα η παγκόσμια οικονομία σύμφωνα με το ΔΝΤ - Σε νέα φάση η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού.
Σε μία νέα φάση έχει μπει η κρίση από την πανδημία του κορωνοϊού σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ τονίζει μάλιστα πως απαιτείται ευελιξία για να εξασφαλιστεί «διαρκής και ισοκατανεμημένη ανάκαμψη» ενώ υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως η παγκόσμια οικονομία είναι ακόμα σε κατάσταση κινδύνου.
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε ανάρτηση στο μπλογκ του θεσμού μερικές ημέρες πριν από την ψηφιακή σύνοδο της G20, απαριθμεί προτεραιότητες: να συνεχιστούν, «ή ακόμη και να επεκταθούν», τα μέτρα κοινωνικής προστασίας, να συνεχιστούν οι δημόσιες δαπάνες για να τονωθεί η οικονομία, οι κυβερνήσεις να εκμεταλλευθούν αυτή την «ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά κάθε αιώνα» για να οικοδομηθεί ένας κόσμος «πιο δίκαιος, πιο πράσινος, πιο βιώσιμος, πιο έξυπνος και πάνω απ’ όλα πιο ανθεκτικός».
Μολονότι καταγράφονται ορισμένες θετικές ενδείξεις, «δεν βρισκόμαστε ακόμη εκτός κινδύνου. Ένα παγκόσμιο δεύτερο κύμα της ασθένειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες διαταραχές της οικονομικής δραστηριότητας. Στους άλλους κινδύνους περιλαμβάνονται η διόγκωση της αξίας πόρων, η αστάθεια των τιμών των πρώτων υλών, η άνοδος του προστατευτισμού και η πολιτική αστάθεια», προειδοποιεί η Γκεοργκίεβα.
Όμως, θέλοντας να αποφύγει τον κίνδυνο να χαρακτηριστεί Κασσάνδρα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ υπογραμμίζει ταυτόχρονα πως καταγράφονται «πρόοδοι στην έρευνα για εμβόλια και θεραπείες», οι οποίες «μπορεί να τονώσουν την εμπιστοσύνη και την οικονομική δραστηριότητα».
Η οικονομολόγος αναγνωρίζει πάντως πως τα «εναλλακτικά σενάρια υπογραμμίζουν πόσο αυξημένη παραμένει η αβεβαιότητα».
Οι χώρες της Ομάδας των Είκοσι θα συνεδριάσουν σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, με υπόβαθρο τη συνεχιζόμενη προέλαση της πανδημίας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-C0V-2 αυξάνονται κατά δεκάδες χιλιάδες καθημερινά, ενώ η COVID-19 θερίζει επίσης στη Λατινική Αμερική. Αντίθετα, η Ευρώπη μοιάζει να έχει θέσει υπό έλεγχο την επιδημιολογική κατάσταση, όπως και η Κίνα.
Αυτή η «κρίση που δεν μοιάζει με τις άλλες» αναμένεται ότι θα είναι πολύ πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν, ενώ η ανάκαμψη από αυτή θα είναι πιο βραδεία από ό,τι ελπιζόταν, είχε προειδοποιήσει την 24η Ιουνίου το ΔΝΤ, δίνοντας στη δημοσιότητα τις αναθεωρημένες προβλέψεις του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Το μέγεθος της ύφεσης
Το 2020, το ΔΝΤ προβλέπει παγκόσμια ύφεση 4,9%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χειρότερο από το 3% που προέβλεπε τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία μαινόταν. Το Ταμείο τόνιζε τότε πως ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με τη χειρότερη κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του 1930.
Σε ορισμένες χώρες, ειδικά στην Ευρώπη, η συρρίκνωση του ΑΕΠ είναι ιλιγγιώδης: -12,5% στη Γαλλία, -12,8% στην Ισπανία και στην Ιταλία. Στις ΗΠΑ, αναμένεται το ΗΠΑ να υποστεί επίσης τεράστια πτώση φέτος, περί το 8%, πολύ μεγαλύτερη από το 5,9% που προβλεπόταν τον Απρίλιο.
Στην Κίνα, όπου άρχισε η πανδημία, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει στο 1% φέτος, από 6,1% το 2019.
Αν το σενάριο του ΔΝΤ επαληθευτεί, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα σημειώσει πάντως αλματώδη ανάκαμψη (+5,4%) το 2021.
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πέρασε ξυστά από λεωφορείο και «πέταξε» πάνω από δύο άλλα αυτοκίνητα
Το ενδιαφέρον δεν περιορίζεται στις χώρες με ανεξάντλητα κεφάλαια
Σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το έγγραφο ήρθε σαν παγωμένο ντους
Την άφησε στο βουνό στους –20°C: ο σύντροφος της ορειβάτισσας οδηγείται σε δίκη
Την ευθύνη για την πράξη ανέλαβε μέσω κοινωνικών δικτύων η οργάνωση Take Back Power
Δεν ήταν η πρώτη φορά που το ζευγάρι απασχολεί τα social media
Μια από τις κυρίαρχες μορφές της μεταμοντέρνας αρχιτεκτονικής του τέλους του 20ού αιώνα
Αίσθηση έχει προκαλέσει η δικαστική απόφαση στην Ιταλία
Κατά τη διάρκεια της κλήρωσης του Μουντιάλ του 2026
Τι ερευνά το Υπουργείο Γεωργίας της χώρας
Η πρωταγωνίστρια του Country Ever After πέθανε σε ηλικία 45 ετών από καρκίνο του παχέος εντέρου
Στα όριά του το βρετανικό σύστημα υγείας
Ποιες δυνάμεις αντιδρούν και τι φοβούνται ρυθμιστές, παραγωγοί και ανταγωνιστές
Σκληρή επίθεση κατά της ΕΕ και της μεταναστευτικής πολιτικής
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Τι αποκάλυψε ο γιος του Αλεσάντρο Κοστακούρτα
Τέθηκε υπό παρακολούθηση για μέρες, μέχρι το πανάκριβο κόσμημα να… επιστρέψει χωρίς ιατρική επέμβαση
Περιορίζονται δραστικά οι πτήσεις εξωτερικού προς το Καράκας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.