Κοσμος

Ερντογάν: Ήταν νεανικό όνειρο μου να ελευθερώσω την Αγία Σοφία

Δηλώσεις μετά την προσευχή της Παρασκευής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ταγίπ Έρντογαν
Ταγίπ Έρντογαν (ΕPA)

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν 1.000 με 1.500 άτομα.

«Ήταν όνειρο από τα νιάτα μας να απελευθερώσουμε την Αγία Σοφία από τα δεσμά της σκλαβιάς της», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την προσευχή της Παρασκευής, ακριβώς μια εβδομάδα πριν η Αγία Σοφία λειτουργήσει για πρώτη φορά ως τέμενος. 

Επίσης ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως δεν τον δεσμεύει καμία από τις διεθνείς αντιδράσεις καθώς «το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι θέμα δική μας κυριαρχίας».

 Ανακοίνωσε επίσης ότι στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα παραβρεθούν 1.000 με 1.500 άτομα.

Όσον αφορά την Λιβύη ξεκαθάρισε ότι δεν θα αφήσει «τα αδέρφια» του μόνα τους. 

Νωρίτερα η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, είχε πάρει απόφαση για πένθιμες καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής την 24η Ιουλίου, ενώ, ταυτόχρονα, όλες οι σημαίες που βρίσκονται στους ελληνορθόδοξους ιερούς ναούς θα κυματίζουν μεσίστιες.  

Η Ιερά Σύνοδος χαρακτήρισε την 24η Ιουλίου ημέρα πένθους και έντονης θλίψης για την «αρπαγή του Μεγάλου Ναού της Αγίας Σοφίας, της δικής μας Αγίας Σοφίας».  

Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου απευθυνόμενα -με εγκύκλιό τους- προς τον ιερό κλήρο και τους πιστούς κάνουν λόγο για τα «εγκαίνια» ενός προγράμματος πολιτιστικής και πνευματικής υπεξαίρεσης και παραβίασης κάθε προτύπου αρμονικής συμβίωσης και αμοιβαίου σεβασμού και δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν να εκφράζουν ανοιχτά τη θέση τους για την Αγία Σοφία μας, αρνούμενοι να υποχωρήσουν από τις δίκαιες επιδιώξεις τους.  

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ