Κοσμος

Κορωνοϊός: Αποσύρονται φάρμακα που προωθούσε ο Τραμπ

Υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη. Είχε κάνει χρήση και ο ίδιος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ ©EPA/Stefani Reynolds / POOL

Το F.D.A. απέσυρε την έκτακτη έγκριση για φάρμακα ελονοσίας που προωθούσε ο Ντόναλντ Τραμπ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δήλωσε σήμερα, 15 Ιουνίου, ότι ανακαλεί την επείγουσα άδεια για δύο φάρμακα ελονοσίας για τη θεραπεία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι «είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά». Τα συγκεκριμένα φάρμακα τα είχε προωθήσει ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ και μάλιστα είχε χρησιμοποιήσει το ένα από αυτά, όταν είχε έρθει σε επαφή με άτομα που ήταν θετικά στον κορωνοϊό. 

Συγκεκριμένα, τα φάρμακα,  υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη, προωθήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τον Πρόεδρο Τραμπ μετά από λίγες μικρές, ελεγχόμενες μελέτες που έδειξαν ότι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν στη θεραπεία της νόσου.

Ο οργανισμός είπε ότι αφού εξέτασε ορισμένα δεδομένα, είχε αποφασίσει ότι τα φάρμακα, ιδιαίτερα η υδροξυχλωροκίνη, δεν έδειξαν οφέλη στην αντιμετώπιση του ιού, την ίδια ώρα που οι κίνδυνοι από τη χρήση τους ήταν μεγαλύτεροι. 

Τον Μάρτιο, το F.D.A. ενέκρινε τη χρήση των αποθεμάτων των φαρμάκων για τη θεραπεία ασθενών με τον ιό. Ωστόσο, σε επιστολή της  σήμερα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ζητήθηκε η ανάκληση της άδειας. Ο οργανισμός δήλωσε ότι περαιτέρω μελέτες έχουν δείξει ότι τα δύο φάρμακα ήταν απίθανο να είναι αποτελεσματικά στην ανάσχεση του ιού και ότι δεν συνιστά τη χρήση τους εκτός νοσοκομείων.

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ   

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ