Κοσμος

8 λεπτά και 46 δεύτερα: Το video του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ

Τόσο ήταν το χρονικό διάστημα που ο αστυνομικός έπνιγε με το γόνατό του τον άοπλο μαύρο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Luke Elliot - All On Board (Official Video)

8 λεπτά και 46 δεύτερα αρκούσαν για να πεθάνει ο Τζορτζ Φλόιντ. Το νέο συγκλονιστικό βίντεο από τον χρόνο που ο αστυνομικός πατούσε τον λαιμό του άοπλου μαύρου.

8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα. Για τόσο χρόνο ο 44χρονος αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν πατούσε με το γόνατό του τον λαιμό του άοπλου μαύρου Τζορτζ Φλόιντ. Το ημερολόγιο έγραφε 25 Μαΐου και ήταν η τελευταία ημέρα ζωής του Τζορτζ Φλόιντ.

Το συγκλονιστικό βίντεο από τα τελευταία δραματικά 8 λεπτά και 43 δευτερόλεπτα της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη δημοσιεύουν οι New York Times, συγκεντρώνοντας όλα τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας στη Μινεάπολη και smartphones που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Τζορτζ Φλόιντ πήγε να πάρει τσιγάρα και ο υπάλληλος του καταστήματος κάλεσε την αστυνομία, κατηγορώντας τον πως επιχείρησε να πληρώσει με πλαστό 20δόλαρο. 17 λεπτά αφότου έφτασε το πρώτο περιπολικό στο σημείο, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν δεμένος πισθάγκωνα, πεσμένος μπρούμυτα στο έδαφος, με έναν αστυνομικό να έχει το γόνατό του στο λαιμό του, άλλους δυο να του κρατούν τα πόδια και αναίσθητος πια, χωρίς ποτέ να προβάλλει αντίσταση. Επί λεπτά παρακαλούσε να τον αφήσουν να αναπνεύσει, ματαία. Αυτά θα ήταν και τα τελευταία λεπτά της ζωής του.

Το βίντεο δείχνει τους τέσσερις συνολικά αστυνομικούς που έφτασαν στο σημείο  να παραβιάζουν κάθε κανόνα της αστυνομίας στη Μινεάπολη και να μην επιτρέπουν στον Τζορτζ Φλόιντ να αναπνεύσει παρά τις εκκλήσεις του και τις εκκλήσεις όσων έγιναν αυτόπτες μάρτυρες, τονίζουν οι New York Times.

Στις 19:57 το απόγευμα της 25ης Μαΐου και ενώ ο Τζορτζ Φλόιντ κάθεται στο αυτοκίνητό του, δυο υπάλληλοι ενός μαγαζιού από το οποίο είχε πάει να πάρει τσιγάρα, πηγαίνουν να του ζητήσουν τα τσιγάρα πίσω, αλλά φεύγουμε με άδεια χέρια. Καλούν την αστυνομία και καταγγέλλουν ότι ο 46χρονος τους είχε δώσει πλαστό χαρτονόμισμα, ήταν μεθυσμένος και δεν μπορούσε να ελέγξει τον εαυτό του.

Το πρώτο περιπολικό φτάνει στο σημείο. Είναι οι αστυνομικοί Τόμας Λέιν και Τζέι Αλεξάντερ Κούνεγκ. Δευτερόλεπτα λεπτά, ο Λέιν τραβάει το όπλο του, άγνωστο γιατί και ζητά από τον Φλόιντ να βάλει τα χέρια του στο τιμόνι. 90 δευτερόλεπτα μετά, φαίνεται να τραβάει τον Φλόιντ για να βγει από το αυτοκίνητο και του βάζουν χειροπέδες και τον οδηγούν σε έναν τοίχο εστιατορίου. Ο Φλόιντ δεν αντιστέκεται.

Έξι λεπτά μετά, οι δυο αστυνομικοί οδηγούν τον Φλόιντ στο περιπολικό. Είναι η στιγμή που, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 46χρονος λέει στους αστυνομικούς ότι είναι κλειστοφοβικός και πως δεν μπορεί να αναπνεύσει.

Εννέα λεπτά μετά τη σύλληψη, το τρίτο περιπολικό φτάνει στο σημείο. Σε αυτό επιβαίνουν ο Ντέρεκ Σόβιν και ο Του Τάο. Ο Σόβιν αμέσως εμπλέκεται στην πάλη με τον Φλόιντ στο πίσω κάθισμα του περιπολικού και τον τραβάει, ρίχνοντάς τον στο έδαφος. Δεν είναι γνωστό γιατί.

Ενώ ο Φλόιντ είναι πεσμένος στο δρόμο και με τους τέσσερις αστυνομικούς από πάνω του, πολίτες από την απέναντι πλευρά αρχίσει να καταγράφει. Στις 20:20 ακούγεται για πρώτη φορά η φωνή του. Παρακαλά για μια ανάσα. «Δεν μπορώ να ανασάνω φίλε».

Οι αστυνομικοί καλούν ασθενοφόρο και αναφέρουν τραυματισμό στο στόμα του 46χρονου. Παρά τις εκκλήσεις για βοήθεια, ο Σόβιν συνεχίζει να έχει το γόνατό του στο λαιμό του Φλόιντ για τουλάχιστον άλλα επτά λεπτά. «Τι θέλεις;» τον ρωτάει ο αστυνομικός. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Σε παρακαλώ, το γόνατο στο λαιμό μου. Δεν μπορώ να αναπνεύσω» απαντά ξανά ο Φλόιντ. «Ωραία, σήκω, σήκω και μπες στο αυτοκίνητο» του λέει ξανά, μάλλον ο Σόβιν. «Θα μπω» λέει ο Φλόιντ. Κι όταν του το ξαναλέει, ο Φλόιντ λέει «δεν μπορώ να κουνηθώ».

Σε συνολικά δύο βίντεο, ο Τζορτζ Φλόιντ ακούγεται να εκλιπαρεί τους αστυνομικού, λέγοντας πως δεν μπορεί να αναπνεύσει. Τουλάχιστον επί 16 φορές μέσα σε πέντε λεπτά, ο Τζορτζ Φλόιντ πασχίζει να ανασαίνει, λέγοντας με δυσκολία: «Δεν μπορώ να ανασάνω», Μάταια,όμως. Το γόνατο του Ντέρεκ Σόβιν είναι καρφωμένο στον λαιμό του και δεν σηκώνεται ούτε όταν πια ο 46χρονο Φλόιντ είναι χωρίς τις αισθήσεις του. Χαρακτηριστικό του αργού και βασανιστικού θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ είναι πως ακόμα κι όταν έφτασαν στο σημείο διασώστες, ο 44χρονος αστυνομικός εξακολουθούσε να τον πατά με το γόνατό του.

 

 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ