Κοσμος

Πανδημία: Όλα τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στον κόσμο

Πρώτη φορά μονοψήφιος αριθμός περιστατικών στην Χουμπέι της Κίνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κορωνοϊός στην Ταϊβάν
Κηρύχθηκε πανδημία για τον κορωνοϊό από τον ΠΟΥ © EPA/RITCHIE B. TONGO

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό, ενώ η Κίνα για πρώτη φορά καταγράφει μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε πανδημία για τον κορωνοϊό, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα στην επαρχία Χουμπέι - επίκεντρο της έξαρσης και διάδοσης του ιού - κατέγραψε μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Οι αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν οκτώ νέα κρούσματα στην επαρχία Χουμπέι, όπου δειλά - δειλά η καθημερινότητα των πολιτών επιστρέφει σε μια κανονικότητα. Πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα άρχισαν και πάλι να λειτουργούν, ενώ οι αρχές χαλαρώνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα της προηγούμενης περιόδου.

Κρούσματα στην Ταϊλάνδη, θάνατοι στη Νότια Κορέα από τον κορωνοϊό

Οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν άλλα 11 κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων οι οποίοι έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 στους 70.

Όλοι οι νέοι ασθενείς είχαν βγει και μοιραστεί ποτά, εξήγησαν οι υγειονομικές αρχές, προσθέτοντας πως τη μόλυνσή τους προκάλεσε πρόσωπο από το Χονγκ Κονγκ που έκανε τουρισμό στην Ταϊλάνδη.

Το πρόσωπο αυτό «επέστρεψε ήδη» στο Χονγκ Κονγκ. «Οι 11 μολυσμένοι είναι όλοι Ταϊλανδοί», δήλωσε αξιωματούχος της διεύθυνσης μολυσματικών ασθενειών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από εβδομάδες στην Ταϊλάνδη, μια από τις πρώτες χώρες εκτός ηπειρωτικής Κίνας όπου επιβεβαιώθηκαν κρούσματα του κορωνοϊού που πλέον χαρακτηρίζεται «πανδημία».

Έξι νέοι θάνατοι και 114 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκαν στη Νότια Κορέα, ανακοίνωσαν σήμερα τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Πλέον το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 ανέρχεται σε 7.869 και οι ασθενείς οι οποίοι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19 ανέρχεται σε 66, κατά τις νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές, που ερευνούν και αποπειρώνται να περιορίσουν νέες εστίες μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένου ενός call centre στη Σεούλ, την πρωτεύουσα της χώρας.

45 τα κρούσματα κορωνοϊού στη Σαουδική Αραβία

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας γνωστοποίησαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Πέμπτη ότι εντόπισαν 24 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, γεγονός που αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο βασίλειο σε 45, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στο Ριάντ, ένας από τους ασθενείς ανέρρωσε. Στα 24 νέα κρούσματα συμπεριλαμβάνονται δύο Σαουδάραβες οι οποίοι μόλις επέστρεψαν στην πατρίδα τους από το Ιράκ, ένα κορίτσι 12 ετών που ήρθε σε επαφή με τον παππού του που επέστρεψε από το Ιράν, καθώς και 21 Αιγύπτιοι που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο συμπατριώτη τους, κατά τις πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο επικαλούμενο το σαουδαραβικό υπουργείο Υγείας.

Μήνυμα Γκουτέρες για την πανδημία

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε χθες Τετάρτη όλες τις χώρες του κόσμου να «εντείνουν τις προσπάθειές τους αμέσως» στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Προτρέπω κάθε κυβέρνηση (...) να εντείνει τις προσπάθειές της — αμέσως», τόνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ σε δελτίο Τύπου το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από τις υπηρεσίες του. «Καθώς αυτή η κρίση πλήττει τους πάντες, πρέπει όλοι να συμβάλλουμε αυτό που μας αναλογεί», πρόσθεσε ο Πορτογάλος, καλώντας τις αρχές όλων των κρατών να δείξουν «αποφασιστικότητα».

Για πρώτη φορά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)  χαρακτήρισε χθες Τετάρτη την επιδημία του SARS-CoV-2, που έχει προσβάλλει πάνω από 125.000 ανθρώπους στον πλανήτη από τα τέλη του Δεκεμβρίου, «πανδημία».

Ο Γκουτέρες είδε σε αυτή την διακήρυξη του ΠΟΥ το «κάλεσμα να περάσουμε στη δράση — όλοι, παντού».

«Είναι επίσης κάλεσμα σε όλους να επιδείξουν υπευθυνότητα και αλληλεγγύη», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε, καθώς δίνουμε τη μάχη εναντίον του ιού, να αφήσουμε τον φόβο να εξαπλωθεί», συνέχισε. «Μαζί, μπορούμε ακόμη να αλλάξουμε την πορεία αυτής της πανδημίας», επέμεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας για την πανδημία.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ