Κοσμος

Επίσημο: Πρώτος θάνατος στην Ευρώπη λόγω κοροναϊού

Σε ποια χώρα νοσηλευόταν ο φορέας του επικίνδυνου ιού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κοροναϊός στη Γαλλία
Κοροναϊός στη Γαλλία/© EPA/FRENCH DEFENSE MINISTRY

Στη Γαλλία ο πρώτος επιβεβαιωμένος θάνατος λόγω κοροναϊού στην Ευρώπη.

Ο πρώτος θάνατος φορέα του κοροναϊού καταγράφηκε στην Ευρώπη. Πρόκειται για το πρώτο θύμα και εκτός Ασίας, καθώς μέχρι στιγμής φορείς του επικίνδυνου ιού που είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή είχαν καταγραφεί σε Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Φιλιππίνες και Ιαπωνία. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα, που νοσηλευόταν στη Γαλλία. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε η υπουργός Υγείας της ευρωπαϊκής χώρας, Ανιές Μπουζίν. Ο ασθενής ήταν 80 ετών.

«Ένας Κινέζος τουρίστας από την επαρχία Χουμπέι, που έφτασε στη Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου, νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο "Bichat" του Παρισιού, μέχρι τις 25 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στην εντατική» ανέφερε η υπουργός. Και γνωστοποίησε ότι στο ίδιο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η κόρη του. Η κατάστασή της, πάντως, βελτιώνεται. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 11 κρούσματα του κοροναϊού στη Γαλλία.

Παγκοσμίως έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 67.091 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένου και του πρώτου στην Αφρική, και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Στην Κίνα ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 1.527 (σ.σ. 143 θύματα το τελευταίο 24ωρο).

«Καμπανάκι» Μπιλ Γκέιτς για εξάπλωση του ιού στην Αφρική

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο ιδρυτής της Microsoft Μπιλ Γκέιτς προειδοποίησε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην Αφρική.

Πολλές χώρες στη συγκεκριμένη ήπειρο δεν διαθέτουν αποτελεσματικό σύστημα υγείας, καθώς οι πόροι είναι ελάχιστοι και υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Σύμφωνα με τον δισεκατομμυριούχο, ο νέος κοροναϊός μπορεί να φέρει τον κόσμο «σε πολύ άσχημη θέση». Μιλώντας σε συνέδριο της «American Association for the Advancement of Science» στο Σιάτλ, χαρακτήρισε τεράστια πρόκληση τον περιορισμό της επιδημίας.

«Υπάρχουν πολλά που δεν ξέρουμε για αυτήν την επιδημία και πολλά που γνωρίζουμε και τα οποία δείχνουν ότι μπορεί να έχει πολύ δραματική εξέλιξη, ιδιαίτερα αν εξαπλωθεί σε περιοχές όπως στη νότια Αφρική ή τη νότια Ασία» τόνισε. Και πρόσθεσε. «Αν φτάσει αυτή η ασθένεια στην Αφρική, θα λάβει πολύ δραματικότερες διαστάσεις απ' ό,τι στην Κίνα».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ