- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γερμανική Βουλή: Παράνομο το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης
Το Die Linke ζητά από τη Μέρκελ να θέσει το θέμα στον Ερντογάν
Η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής αποκαλεί «παράνομο» το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης.
«Χαστούκι» για τον πρόεδρο της Τουρκίας η γνωμάτευση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Γερμανικής Βουλής. Σε παρουσίαση της προβληματικής αποφαίνεται ότι το μνημόνιο παραβιάζει τη Σύμβαση του Διεθνούς Δικαίου Θαλάσσης.
Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας συνιστά το μνημόνιο κατανόησης που έχουν υπογράψει η Τουρκία με την κυβέρνηση της Τρίπολης και αφορά τη δικαιοδοσία των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, την οποία παρουσιάζει απόψε η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της βουλευτού της Αριστεράς (Die Linke) Σεβίμ Νταγκντελέν αναλύει διεξοδικά την νομική της προσέγγιση σε 18 σελίδες, στις οποίες περιγράφεται η προβληματική υπό το πρίσμα τόσο των διεκδικήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και των νομικών θέσεων της Ελλάδας για το θέμα. Η Υπηρεσία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το μνημόνιο παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο Θαλάσσης και κατά συνέπεια είναι παράνομο και λειτουργεί σε βάρος τρίτων.
Στα συμπεράσματα αναφέρεται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την DW, ότι «η θαλάσσια οριοθέτηση των ΑΟΖ των νήσων είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πολύπλοκη. Φαίνεται όμως η οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, έτσι όπως προβλέπεται από το διμερές μνημόνιο, δεν εναρμονίζεται με τις αρχές της ακριβοδίκαιης οριοθέτησης (equitable delimitation, υπό την έννοια του άρθρου 74 της Σύμβασης του Δικαίου Θαλάσσης)». Οι νομικοί της Bundestag αναφέρουν ακόμη ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεσογειακών χωρών».
Ενδιαφέρουσα και μια ακόμη πτυχή από την παρουσίαση των επιχειρημάτων είναι η θέση που εκφράζουν οι νομικοί της γερμανικής βουλής ότι τυχόν διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση της ΑΟΖ στην ανατοτολική Μεσόγειο μπορεί να γίνει μόνο «λαμβάνοντας υπόψη τις θαλάσσιες περιοχές των ελληνικών νησιών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας, της Κύπρου και ενδεχομένως άλλων μεογειακών χωρών."
Η βουλευτής του κόμματος «Η Αριστερά», τουρκικής καταγωγής Σεβίμ Ντάγκντελεν, η οποία και ζήτησε από την επιστημονική υπηρεσία τη γνωμάστευση, κάλεσε την καγκελάριο Μέρκελ να θέσει θέμα μνημονίου στην συνάντησή της Παρασκευής με τον πρόεδρο Ερντογάν. "Όποιος, όπως ο τούρκος πρόεδρος, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο στη περιοχή και με επιθετική εξωτερική πολιτική στηρίζει την ισλαμιστική τρομοκρατία στην περιοχή, δεν μπορεί να είναι εταίρος» τόνισε η κυρία Ντάγκντελεν. Σε ότι αφορά τη γνωμάτευση της επιστημονικής υπηρεσίας, η βουλευτής υποστηρίζει ότι αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο για το ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει άμεσα τις πωλήσεις όπλων και τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Το στιγμιότυπο αναπαράχθηκε ευρέως στα social media
Στόχος η παρεμπόδιση της εφοδιαστικής αλυσίδας της Μόσχας
Η στρατηγική της προσέγγισης με τον Αμερικανό πρόεδρο γυρίζει μπούμερανγκ
Προφυλακισμένος ο 41χρονος Ζερόμ Μπαρέλα
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δηλώνει ότι δεν θα παραιτηθεί και ότι θα είναι υποψήφιος στην όποια αναμέτρηση για την ηγεσία
Πυρά της ιταλικής κυβέρνησης στο Τραμπ για το σχόλιο που έκανε στην Μελόνι
Καθυστερούν οι επαφές στην Ελβετία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.