Η Λιβύη έχει «ανάγκη» να «σταματήσει» κάθε ξένη ανάμιξη, λέει ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Σαλάμε.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε δήλωσε πως η Λιβύη «έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη», σε συνέντευξη που έδωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο σήμερα, παραμονή της διεθνούς διάσκεψης που θα διεξαχθεί στο Βερολίνο για να επιχειρηθεί να μπει ένα τέλος στη σύγκρουση.
«Κάθε ξένη ανάμιξη μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα κάποιο αποτέλεσμα ασπιρίνης», δήλωσε ο Σαλάμε, αναφερόμενος κυρίως στην κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Κυριακή στη Λιβύη έπειτα από πρωτοβουλία της Μόσχας και της Άγκυρας.
«Όμως η Λιβύη έχει ανάγκη να σταματήσει κάθε ξένη ανάμιξη. Αυτός είναι ένας από τους στόχους αυτής της διάσκεψης» στη γερμανική πρωτεύουσα, διαβεβαίωσε.
Στο Βερολίνο θα συναντηθούν αύριο, Κυριακή, οι ηγέτες παγκόσμιων δυνάμεων και χώρες που εμπλέκονται στη σύγκρουση στη Λιβύη κυρίως για να «σταθεροποιήσουν την κατάπαυση του πυρός».
«Επειδή σήμερα έχουμε απλώς μια εκεχειρία», εξήγησε ο Σαλάμε. «Θέλουμε να την μετατρέψουμε σε μια αληθινή κατάπαυση του πυρός με παρατηρητές, διαχωρισμό (σ.σ.: των δύο αντίπαλων στρατοπέδων), αναδιάταξη των βαρέων όπλων (έξω από τις αστικές ζώνες) κλπ.».
«Πρέπει αυτή η εκεχειρία να αντέξει», επέμεινε.
Οι δύο αντίπαλοι στη λιβυκή σύγκρουση, ο Φάγεζ αλ-Σάρατζ και ο Χαλίφα Χάφταρ, είναι προσκεκλημένοι στο Βερολίνο, όμως ο Σαλάμε «δεν πιστεύει» ότι μπορεί να συνάψουν κάποια συμφωνία στη διάρκεια της διάσκεψης.
Σύμφωνα με τον Σαλάμε, οι αρχηγοί κρατών που θα μετάσχουν στη διάσκεψη του Βερολίνου αναμένεται να υπογραμμίσουν πως στηρίζουν την επανάληψη της πολιτικής διαδικασίας μέσω μιας διαλιβυκής συνάντησης που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του μήνα στη Γενεύη.
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε επίσης πως ελπίζει ότι τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που ήταν κλειστά σήμερα, θα ανοίξουν και πάλι σε λίγες ημέρες, αλλά «δεν μπορεί να προβλέψει» αν αυτό θα συμβεί.
«Αν το πράγμα δεν επιλυθεί από σήμερα μέχρι αύριο, περιμένω πως, ναι, το θέμα θα τεθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γάσαν Σαλάμε, αναφερόμενος στη διάσκεψη του Βερολίνου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αποσωληνώθηκε ο τραυματίας στην Τιμισοάρα – σταθερή βελτίωση, σε επαφή Υγείας Ελλάδας-Ρουμανίας τώρα
To Ουέλιγκτον λέει «όχι» στην πρόταση Τραμπ, επικαλείται τον ΟΗΕ και περιορισμένη προστιθέμενη αξία
Χαμηλός ο κίνδυνος εκτός Ινδίας, λέει ο ΠΟΥ – σε επιφυλακή η Ασία, χωρίς περιορισμούς ταξιδιών
Πρόστιμο στον Μάξι Σάφροτ μετά το περιστατικό στο πολιτιστικό κέντρο, εν μέσω δηλώσεων Τραμπ για τη Γροιλανδία
Η μοναδική υποψηφιότητα μέχρι τώρα
Το 1972 και η πιο αιματηρή χρονιά των Troubles (Na Trioblóidí)
Η πρώτη αντίδραση της Κούβας
Η απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ηγέτες του κόσμου
Ο Εσθονός Χένρικ Χολολέι απολύθηκε - Απογοητευμένος δηλώνει ο ίδιος
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
«Έχει πολύ κρύο εκεί, δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί».
Η ιδρύτρια του Beauty 2 The Streetz και «Ηρωίδα της Χρονιάς» του CNN έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών
«Κανείς δεν γνωρίζει πού τους πηγαίνουν ή πού τους κρατάνε», αναφέρουν ακτιβιστές
Και αναφέρει γιατί πλέον έχει αλλάξει γνώμη
Ιχνηλατώντας έναν μήνα μεταβαλλόμενων απαιτήσεων του Αμερικανού προέδρου
«Αποφασιστικό βήμα» χαρακτήρισε την κίνηση η Κάγια Κάλας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τεχεράνη
Πενταετής πολιτική της ΕΕ στοχεύει στη μείωση των παράτυπων αφίξεων και ενίσχυση των επιστροφών
Eντελώς αψυχολόγητη η ενέργεια του οδηγού, λένε ειδικοί
Από τα πεζοδρόμια του Σεν Ζερμέν έως το Μέγαρο των Ηλυσίων και την ύψιστη κρατική διάκριση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.