- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Λιβύη: Δυνάμεις του Χαφτάρ εξακολουθούν να προελαύνουν στη Σύρτη
Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη
Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.
Οι μαχητές που στηρίζουν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση εθνικής ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης αποχώρησαν από τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία, όπως δηλώνουν, αφού οι δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, την έθεσαν υπό τον έλεγχό τους με μια αιφνιδιαστική επίθεση.
Η κατάληψη της Σύρτης συνιστά σημαντική νίκη για τον στρατάρχη Χάφταρ, ο οποίος από τον Απρίλιο πολιορκεί την Τρίπολη, όπου εδρεύει η ΚΕΕ.
Η Σύρτη βρίσκεται στα δυτικά των τερματικών σταθμών απ’ όπου εξάγεται το λυβικό πετρέλαιο, οι οποίοι ελέγχονται επίσης από τον Χάφταρ. Βρίσκεται επίσης σε μια στρατηγική θέση, πάνω στους δρόμους ανεφοδιασμού προς την ανατολική, δυτική και νότια Λιβύη.
Η προέλαση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του Χάφταρ σημειώνεται την ώρα που η Τουρκία ετοιμάζεται να στείλει στρατιωτικούς συμβούλους στη Λιβύη για να βοηθήσουν την ΚΕΕ.
«Οι δυνάμεις μας έλαβαν μιαν απόφαση, αφού μελέτησαν την κατάσταση, να αποσυρθούν έξω από τη Σύρτη και να περιμένουν εντολές», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Δύναμη Προστασίας Σύρτης, σύμμαχος της ΚΕΕ. «Η αποχώρησή μας από τη Σύρτη δεν είναι το τέλος», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι δεν ήθελε «να χυθεί αίμα πολιτών» στην πόλη. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο ΛΕΣ του Χάφταρ έλαβε βοήθεια από «κοιμώμενους πυρήνες» εντός της Σύρτης.
Πολλά από τα μέλη της Δύναμης Προστασίας Σύρτης προέρχονται από τη Μιζουράτα, μια πόλη στα βορειοδυτικά που στηρίζει στρατιωτικά την ΚΕΕ. Νωρίτερα, μια στρατιωτική πηγή του ΛΕΣ ανέφερε ότι άνδρες του συγκρούστηκαν με δυνάμεις από τη Μιζουράτα στην περιοχή Άμπου Γκράιν, μεταξύ Σύρτης και Μιζουράτας.
Η Δύναμη Προστασίας Σύρτης κατηγόρησε επίσης τους μαχητές του ΛΕΣ ότι πυρπόλησαν σπίτια και προχώρησαν σε λεηλασίες αφού μπήκαν στην πόλη, την Δευτέρα. Οι δυνάμεις του Χάφταρ αρνούνται τις κατηγορίες. «Ούτε εμείς, ούτε ο λιβυκός στρατός διαπράττει τέτοια πράγματα. Αντιθέτως, μας υποδέχτηκαν με πανηγυρισμούς», είπε ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ στο πρακτορείο Reuters.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πρόστιμο στον Μάξι Σάφροτ μετά το περιστατικό στο πολιτιστικό κέντρο, εν μέσω δηλώσεων Τραμπ για τη Γροιλανδία
Η μοναδική υποψηφιότητα μέχρι τώρα
Το 1972 και η πιο αιματηρή χρονιά των Troubles (Na Trioblóidí)
Η πρώτη αντίδραση της Κούβας
Η απώλεια ενός από τους μεγαλύτερους πνευματικούς ηγέτες του κόσμου
Ο Εσθονός Χένρικ Χολολέι απολύθηκε - Απογοητευμένος δηλώνει ο ίδιος
Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες
«Έχει πολύ κρύο εκεί, δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί».
Η ιδρύτρια του Beauty 2 The Streetz και «Ηρωίδα της Χρονιάς» του CNN έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 58 ετών
«Κανείς δεν γνωρίζει πού τους πηγαίνουν ή πού τους κρατάνε», αναφέρουν ακτιβιστές
Και αναφέρει γιατί πλέον έχει αλλάξει γνώμη
Ιχνηλατώντας έναν μήνα μεταβαλλόμενων απαιτήσεων του Αμερικανού προέδρου
«Αποφασιστικό βήμα» χαρακτήρισε την κίνηση η Κάγια Κάλας, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Τεχεράνη
Πενταετής πολιτική της ΕΕ στοχεύει στη μείωση των παράτυπων αφίξεων και ενίσχυση των επιστροφών
Eντελώς αψυχολόγητη η ενέργεια του οδηγού, λένε ειδικοί
Από τα πεζοδρόμια του Σεν Ζερμέν έως το Μέγαρο των Ηλυσίων και την ύψιστη κρατική διάκριση
Σύμφωνα με έρευνα του World Travel & Tourism Council σε 4.500 ταξιδιώτες
Ποιες εξουσίες έχουν οι πράκτορές της στη χρήση βίας
Η εικόνα αυτή έρχεται σε μια περίοδο όπου το Κρεμλίνο επιχειρεί να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.