- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Μάης του '10 ή οι Ultravox στο Λουξεμβούργο
Ο Σταμάτης Γεωργίου στο Λουξεμβούργο μαθαίνει κακά για την Ελλάδα από ξένους
Η μέρα σήμερα ξημέρωσε γκρίζα, με μια παγωνιά να σου περονιάζει τα κόκαλα. Καμία σχέση με το χθεσινό ηλιόλουστο πρωινό που είχα σχολείο πρωί-πρωί. Στο διάλειμμα, ο Σλοβάκος συμμαθητής μου στα γερμανικά προθυμοποιήθηκε να μου περιγράψει το δημόσιο διάλογο που έχουν αυτή την εποχή στη πατρίδα του, δύο (;) εβδομάδες πριν τις κοινοβουλευτικές τους εκλογές, και πως η Ελλάδα έχει γίνει κι εκεί ο εύκολος σάκος του μποξ για λίγη ανέξοδη δημαγωγία, με όλο το κόσμο να βεβαιώνει με σοβαροφανή αυστηρότητα πως δεν θα φύγει ούτε ένα σλοβάκικο ευρώ προς τον ήλιο και τη θάλασσα αν η Ελλάδα δεν επιδείξει καλή διαγωγή. Μάλιστα.
Τα ίδια έχω διαβάσει και στις δανέζικες εφημερίδες, αν και μόνο την ευρωζώνη αφορά η βοήθεια προς εμάς, αλλά τι να κάνεις, έτσι είναι οι Δανοί, χώνονται παντού, σαν τα παιδάκια του πρώτου θρανίου που ταλαντεύουν ακόμα πιο επίμονα το σηκωμένο χέρι νιαουρίζοντας “Κυρία-Κυρία!!!” μόλις γίνεται φανερό ότι ο από πίσω δεν διάβασε το μάθημά του. Για να πούμε βέβαια και του Σλοβάκου το δίκιο, δανείζονται οι κακομοίρηδες με 4,5% και θα δώσουν σε μας με 5%, τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του, και πάλι καμία σχέση με τους Γερμανούς ή, καλή ώρα, με τους Δανούς. Τι ειρωνεία, ένα από τα λίγα σοβαρά επιχειρήματα που είχαν ακουστεί το 2000 όταν οι Δανοί απέρριψαν σε δημοψήφισμα το ευρώ ήταν ότι θα έχαναν την δυνατότητα υποτίμησης αν κάτι πήγαινε στραβά, λες και θα αναγκάζονταν ποτέ αυτοί να κάνουν υποτίμηση!
Τέλος πάντων, όπως εξάλλου κάνει και η Politiken για τους δανούς τουρίστες που παν Ελλάδα, καθησυχάζω κι εγώ τον Σλοβάκο ότι κατά τη γνώμη μου οι Έλληνες έχουν πάρει το μάθημά τους και ότι οι σημερινές απεργίες δεν είναι τίποτε μπροστά σε αυτές που θυμάμαι πιτσιρικάς, κάτι θηριώδεις διακοπές ρεύματος επί Μητσοτάκη, κάτι πολυήμερες της ΟΛΜΕ κλπ επί Αντρέα, τελειώνει και το δικό μου το μάθημα και είμαι στο δρόμο για το γραφείο, πάντα με ήλιο, όταν ακούγεται ο χαρακτηριστικός ήχος από τα newsflash του αειΦώνου, Le Monde αυτή τη φορά, και «Τρεις νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις στην Αθήνα» αναγγέλλει η γαλλική εφημερίδα.
Πάντα με ενοχλεί να μαθαίνω κακά για την Ελλάδα από ξένους και αυτή τη φορά είναι χειρότερο διότι όταν μπαίνω στο Διαδίκτυο, η Ελευθεροτυπία αμφισβητεί αρχικά την είδηση επικαλούμενη τραυματιοφορέα που μπήκε στο κτίριο και διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν νεκροί. Αλλά οι ώρες περνούν και οι κανείς δεν παίρνει πίσω τους θανάτους, οπότε ευθυγραμμίζεται ακόμα και η Ελευθεροτυπία με την τραγική πραγματικότητα. Έχω εισιτήρια για τους Ultravox το βράδυ και πηγαίνω. Αν δεν τον έχετε δει τελευταία, ο Midge Ure μοιάζει πλέον σα φαλακρός Elvis Costello αλλά ο ήχος τους είναι ακόμα και πάντα ο κλασσικός της δεκαετίας του 80, συνθεσάιζερ κλπ, και φυσικά με γυρίζουν πίσω στο χρόνο, μαθητής Λυκείου στο Χαλάνδρι και τότε θυμάμαι τον Καλτεζά. Είχε την ηλικία μου ο Καλτεζάς όταν σκοτώθηκε, σε κάποια 17 Νοέμβρη νομίζω αλλά δεν πρόκειται να κάνω Google τον Καλτεζά γιατί πέθανε μικρός και δεν πρόλαβε το Google. Θα ήταν σαράντα χρονών τώρα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το Επαναστατικό Δικαστήριο του Ιράν επέβαλε επίσης απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και περιορισμούς στα social media
Κάνει λόγω για νοθεία στις εκλογές της Βραζιλίας και πως η «εγκληματική οργάνωση» του Λούλα του έκλεψε τη νίκη
«Συνεχίστε με κανονική ταχύτητα» - Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της El País
Οικογένειες αγωνιούν να μάθουν νέα για τους αγαπημένους τους
Φόρος 6% αναμένεται να επιβληθεί στις τράπεζες από τον Ιανουάριο του 2027
Η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας
Στους 68 οι νεκροί, 15 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση
Ρεκόρ εδρών για τα αραβικά κόμματα
Σχεδόν 80 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, με 15 να βρίσκονται σε εξαιρετικά σοβαρή κατάσταση
Η Ισπανία διαθέτει το μεγαλύτερο δίκτυο τρένων υψηλής ταχύτητας στην Ευρώπη και το το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μετά την Κίνα
Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα δίνουν στα δύο αραβικά κόμματα, την Ενιαία Λίστα και το Ρα’αμ, τουλάχιστον 19 από τις 120 έδρες της Βουλής
Τι είναι, πώς καταμετρώνται και ποια κόμματα μπορεί να ωφεληθούν
Συγκλονισμένη η χώρα, ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών
Το σύστημα ασφαλείας LZB παρουσίασε βλάβη το πρωί της Τετάρτης
Τουλάχιστον 64 οι νεκροί, φόβοι για ακόμα περισσότερους
Θα ορίσει τις προσεχείς ημέρες έναν υποψήφιο, στον οποίο θα αναθέσει την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης
Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει βίζες εισόδου στην οικογένεια Μπολσονάρου
Η κατάσταση της παιδείας στη Γαλλία και η πολιτική «δώσε περισσότερα σε αυτούς που έχουν λιγότερα»
Συντρίμμια, εκτροχιασμένα βαγόνια, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα επιβατών
Η πολιτική εκπροσώπηση της αραβικής μειονότητας, οι διαφορετικές στρατηγικές των κομμάτων και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν στο ισραηλινό πολιτικό σύστημα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.