Κοσμος

Οι Τούρκοι στέλνουν ξανά στην Κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός

Ποια η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kypriaki-aoz.jpg
Κυπριακή ΑΟΖ

Οι Τούρκοι στέλνουν ξανά στην Κυπριακή ΑΟΖ το Μπαρμπαρός. Πώς αντέδρασε η Κύπρος.

Μόλις μία ημέρα μετά την αμερικανική προειδοποίηση για απομάκρυνση του Γιαβούζ από την Κύπρο, η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει τρία τεμάχια στην Κυπριακή ΑΟΖ για σεισμογραφικά από το Μπαρμπαρός.

Η περιοχή που «δέσμευσε» αφορά τα τεμάχια 2,9 και 13 της Κυπριακής ΑΟΖ και σύμφωνα με την εξαγγελία η δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός στην περιοχή θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου, θα διαρκέσει δηλαδή περισσότερο έπειτα από πέντε μήνες. Το τουρκικό σεισμογραφικό θα συνοδεύεται – όπως σε όλη την παράνομη του δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία χρόνια – από τα σκάφη «Apollo Moon» και «Tanux-1».

Άμεση ήταν η αντίδραση της Κυπριακής Δημοκρατίας που με δική της Navtex  ενημερώνει ότι η εξαγγελία της Τουρκίας αφορά σε παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ότι, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

Επίσης τονίζει ότι πρόκειται για ποινικό αδίκημα. «Η Κυπριακή Δημοκρατία ζητά από το πλοίο “Μπαρμπαρός” να διακόψει αμέσως την παράνομή του δραστηριότητα», καταλήγει η Navtex που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης.

Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται για την ώρα στο λιμάνι της Σελεύκειας στην Τουρκία, όπου μετακινήθηκε την περασμένη εβδομάδα μετά την αποπεράτωση της παράνομης του δραστηριότητας σε άλλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, το δεύτερο σεισμογραφικό της Τουρκίας, το «Oruc Reis» το οποίο όπως είχε εξαγγείλει τούρκος υπουργός, «βρισκόταν καθ’ οδόν για την Ανατολική Μεσόγειο», συνεχίζει να είναι ιδεμένο σε λιμάνι της θάλασσας του Μαρμαρά στην Τουρκία.

Πηγή: philenews.com

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ