- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης
Ικανοποίηση για την εισήγηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου.
«Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει την ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο κ. Μουσταφά Ακιντζί, κατ΄αντίθεση με την πρότασή του για το θέμα των υδρογονανθράκων που υπέβαλε στις 13 Ιουλίου, στην επιστολή του προς τον ΓΓ των ΗΕ ημερομηνίας 10 Ιουλίου, εισηγείται τη σύγκληση άτυπης διάσκεψης στο πρότυπο του Κραν Μοντανά, υιοθετώντας εν τη ουσία μία εκ των προτάσεων που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και γραπτώς εισηγηθεί προς τον ΓΓ στην επιστολή του της 14ης Ιουνίου», ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως ο πρόεδρος είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ, προκειμένου να συζητηθούν οι λεπτομέρειες και ο χρόνος σύγκλησης μιας άτυπης, διαδικαστικής φύσεως, συνόδου με σύνθεση Κραν Μοντανά, με την ελπίδα ότι μια τέτοια άτυπη σύνοδος, κατάλληλα προετοιμασμένη, θα οδηγήσει σε επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών.
Σημείωσε ότι επανέναρξη των συνομιλιών σημαίνει ότι και η Τουρκία θα συμβάλει ενεργά στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος τερματίζοντας τις έκνομες ενέργειες της, είτε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, είτε με σχεδιασμούς που αφορούν την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου.
Σε ερώτηση εάν η Κυβέρνηση έχει πληροφόρηση για το τί οδήγησε στην αλλαγή στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως η ενημέρωση που έχει ενώπιον της η Κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει απευθυνθεί με αυτή την επιστολή στις 10 Ιουλίου στον ΓΓ των ΗΕ και επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο βαθμό που επρόκειτο για εισήγηση την οποία είχε καταθέσει και γραπτώς στον ΓΓ στις 14 Ιουνίου, οπωσδήποτε αντικρίζει θετικά την εισήγηση του κ. Ακιντζί και με τη σημερινή τοποθέτηση δηλώνει ότι είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, είτε κατ΄ιδίαν είτε στην παρουσία της κας Λουτ προκειμένου να διεξέλθουν την πρόταση.
Υπενθύμισε ότι η εισήγηση του Προέδρου αφορούσε τη σύγκληση μιας σύσκεψης διαδικαστικού χαρακτήρα για να προετοιμάσει την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, με τη σύνθεση της διάσκεψης των ΗΕ στο Κραν Μοντανά. Σημείωσε, συνεχίζοντας, ότι είναι απαραίτητο για την επανέναρξη των συνομιλιών να υπάρξει θετικό κλίμα και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλει και η Τουρκία.
Επανέλαβε ότι δεν τίθενται οποιοιδήποτε όροι και προϋποθέσεις από τη δική μας πλευρά, πλην όμως είναι σαφές ότι ενδεχόμενη επανέναρξη διαπραγματεύσεων πρέπει να γίνει μέσα στο κατάλληλο θετικό κλίμα, ήτοι να τερματιστούν οι έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στη θάλασσα και στην ξηρά.
Ερωτηθείς εάν η σημερινή τοποθέτηση του Προέδρου θα διαβιβαστεί στο πλαίσιο της επιστολής που ετοιμάζεται για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Προδρόμου είπε πως πρόκειται για «δύο διαφορετικά θέματα».
Ανέφερε καταλήγοντας ότι το Προεδρικό λαμβάνει ήδη τις τοποθετήσεις των κομμάτων τις οποίες θα λάβει υπόψιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνοντας την επιστολή του προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για την πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών της ΕΕ
Αντιδράσεις για την επιβολή στρατιωτικής θητείας στους σπουδαστές θρησκευτικών σχολών
Τι έδειξαν οι ανεξάρτητες έρευνες
Το αεροσκάφος έπεσε με τη μύτη στο έδαφος από ύψος 35.000 ποδιών
Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους 70 σχεδόν πόλεων
Το μέτρο επιτρέπει σε άτομα που διατηρούν σχέσεις με περισσότερους από έναν συντρόφους να καταχωρίζουν επίσημα τη σχέση τους
Αγωνία στη Σίλικον Βάλεϊ μετά την αλλαγή συσχετισμών - Στο στόχαστρο Μασκ, Ζούκερμπεργκ και Μπέζος
Σε θέση μάχης οι «δελφίνοι» με το βλέμμα στις αμερικανικές εκλογές 2028
Οι φόβοι για νέα στρατιωτικά πλήγματα και οι πιέσεις για διπλωματική λύση
Η Πιονγκγιάνγκ κατηγορείται εδώ και καιρό για την ύπαρξη στρατοπέδων συγκέντρωσης στο έδαφός της
Η αύξηση αφορά πάνω από 2 εκατ. εργαζομένους
Ο γιος του Αμερικανού προέδρου στο πλευρό του Βανς
Η Επιτροπή αξιοποιεί εσωτερικά νέα ψηφιακά εργαλεία, προκειμένου να «εκσυγχρονίσει» τη νομοθετική διαδικασία
Σε ποιες χώρες σήμανε συναγερμό
H υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια των αρμόδιων αρχών
Η περίεργη εξαφάνιση που ερευνούν οι αστυνομικοί στη Τζόρτζια
Θεώρησε την προσθήκη «προσβολή για την κουλτούρα του» - Έχασε και τη δικαστική μάχη
«Δε με νοιάζει τι λες, δεν ψηφίζεις στο Μίσιγκαν» - Viral βίντεο με τον νεοεκλεγέντα γερουσιαστή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.