Γαλλικοί πύραυλοι σε βάση του στρατηγού Χαφτάρ της Λιβύης
Έσπασε η Γαλλία το εμπάργκο και πούλησε όπλα;
Οι πύραυλοι που βρέθηκαν στα χέρια των δυνάμεων του Χαλίφα Χάφταρ ανήκαν στις γαλλικές δυνάμεις, αλλά είχαν υποστεί ζημιά και δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
Οι αμερικανικοί πύραυλοι που εντόπισαν οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Λιβύη σε βάση των δυνάμεων που είναι πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ανήκουν στη Γαλλία, αλλά έχουν υποστεί ζημιά και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, ενώ προοριζόταν να καταστραφούν, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό υπουργείο Άμυνας.
«Οι πύραυλοι Javelin που εντοπίστηκαν στη Γάριαν (στη δυτική Λιβύη) ανήκουν στις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες τους είχαν αγοράσει από τις ΗΠΑ», παραδέχθηκε το Παρίσι επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
Η εφημερίδα ανέφερε σε άρθρο της χθες Τρίτη ότι οι τρεις αντιαρματικοί πύραυλοι τύπου Javelin, αμερικανικής κατασκευής, που περιήλθαν στην κατοχή των μαχητών του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης Χάφταρ, ανήκουν στη Γαλλία, την ώρα που ο ΟΗΕ έχει επιβάλει εμπάργκο όπλων στη χώρα.
«Τα όπλα αυτά προορίζονταν για την αυτοπροστασία μιας γαλλικής μονάδας που είχε αναπτυχθεί (στη Λιβύη) για τη συλλογή Πληροφοριών αναφορικά με την αντιτρομοκρατία», επεσήμανε το γαλλικό υπουργείο, το οποίο με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε την παρουσία γαλλικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Ωστόσο, ο εξοπλισμός αυτός, που «είχε υποστεί ζημιά και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί», «είχε τοποθετηθεί προσωρινά σε αποθήκη ενόψει της καταστροφής του» και «δεν μεταφέρθηκε στις τοπικές δυνάμεις», υπογράμμισε το Παρίσι.
Τα όπλα αυτά «ήταν στην κατοχή των δυνάμεών μας για τη δική τους προστασία» και «δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα πώλησής τους, παραχώρησής τους ή δανεισμού τους σε οποιονδήποτε στη Λιβύη», τόνισε το υπουργείο Άμυνας.
Αρχικά υπήρχαν υπόνοιες ότι οι πύραυλοι Javelin ανήκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κάτι που η χώρα είχε διαψεύσει κατηγορηματικά.
Ο ΟΗΕ ανανέωσε τον Ιούνιο και για ένα χρόνο την ευρωπαϊκή επιχείρηση για τον έλεγχο του εμπάργκο πώλησης όπλων στη Λιβύη, όπου υπάρχουν αναφορές για παραδόσεις εξοπλισμού εδώ και δύο μήνες.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.