- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου η πλοίαρχος του Sea Watch 3
Η Καρόλα Ρακέτε κατηγορείται ότι εμβόλισε ταχύπλοο της οικονομικής αστυνομίας
Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3, Καρόλα Ρακέτε θα εμφανιστεί ενώπιον ιταλικού δικαστηρίου.
Η πλοίαρχος του γερμανικού σκάφους διάσωσης Sea-Watch 3 πρόκειται να εμφανιστεί σήμερα ενώπιον δικαστηρίου κατηγορούμενη ότι εμβόλισε ένα ταχύπλοο της ιταλικής οικονομικής αστυνομίας ενώ προσέγγιζε το λιμάνι της Λαμπεντούζα μεταφέροντας 40 μετανάστες που είχε διασώσει στη Μεσόγειο.
Η Καρόλα Ρακέτε συνελήφθη έπειτα από δύο εβδομάδες παραμονής του σκάφους μεσοπέλαγα και αντιμετωπίζει έως και 10ετή φυλάκιση αν καταδικαστεί.
Η 31χρονη Γερμανίδα πλοίαρχος κατηγορήθηκε ότι εξέθεσε σε κίνδυνο τους επιβαίνοντες στο ταχύπλοο.
Αναμένεται ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο της πόλης της Σικελίας Αγκριτζέντο στις 16:30 ώρα Ελλάδας όπου θα της απαγγελθούν κατηγορίες για ενθάρρυνση της παράνομης μετανάστευσης και για αντίσταση κατά της αρχής επειδή δεν σταμάτησε το σκάφος της κατόπιν εντολής των ιταλικών αρχών.
Το δεύτερο αδίκημα τιμωρείται με τρία ως 10 χρόνια φυλάκιση. Ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το πιθανότερο είναι η Ρακέτε να αφεθεί ελεύθερη εν αναμονή της δίκης της.
Ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι στη συνέχεια πιθανόν να επιβάλλει την απέλασή της από την χώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Η Ρακέτε διέσωσε 53 μετανάστες που επέβαιναν σε ένα φουσκωτό το οποίο έπλεε ανοιχτά των ακτών της Λιβύης στις 12 Ιουνίου.
Οι ιταλικές αρχές δέχτηκαν για λόγους υγείας 13 μετανάστες αλλά είχαν αρνηθεί την είσοδο στους υπόλοιπους.
Τώρα τους επέτρεψαν να αποβιβαστούν στην Λαμπεντούζα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε κέντρο υποδοχής.
Αναμένεται να μεταβούν είτε στη Γαλλία, στη Γερμανία, στη Φινλανδία, στο Λουξεμβούργο ή στην Πορτογαλία που έχουν συμφωνήσει να τους δεχτούν.
Η Ρακέτε έχει αναχθεί σε ηρωίδα της αριστεράς στην Ιταλία επειδή εναντιώθηκε στην πολιτική των "κλειστών λιμανιών" του ακροδεξιού Σαλβίνι.
Αλλά έχει δεχτεί επικρίσεις από κάποιους επειδή εμβόλισε το ταχύπλοο της αστυνομίας που επιχειρούσε να την σταματήσει.
Η γερμανική μκο Sea-Watch κατηγορεί την ιταλική αστυνομία ότι προκάλεσε το συμβάν στο λιμάνι εισερχόμενο μεταξύ του σωστικού πλοίου και της αποβάθρας.
"Η πλοίαρχος Ρακέτε έκανε όλους τους ελιγμούς πολύ αργά, χωρίς να υπάρχει διάθεση για αντιπαράθεση ώστε να δώσει στο ταχύπλοο της GdF (οικονομική αστυνομία) πολύ χρόνο για να απομακρυνθεί από την θέση του μεταξύ του Sea-Watch 3 και της αποβάθρας", αναφέρει στην ανακοίνωσή της.
"Προφανώς το πλήρωμα του ταχύπλοου της GdF αποφάσισε να συνεχίσει να παρεμποδίζει και επιχείρησε να εμποδίσει το πολύ μεγαλύτερο και πιο αργοκίνητο πλοίο που προσπαθούσε να δέσει".
Η ανακοίνωση προσθέτει εξάλλου ότι η αστυνομία "προφανώς δεν υπολόγισε σωστά την κατάλληλη στιγμή για να απομακρυνθεί" και επιμένει ότι τα δύο πλοία "ίσα που ακούμπησαν το ένα το άλλο".
Ο Σαλβίνι, ο οποίος χαιρέτισε την σύλληψη της Ρακέτε, περιέγραψε το συμβάν ως μια "πράξη πολέμου".
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Είναι η πρώτη φορά που η Σάρλοτ Νίκολς μιλά δημόσια για την εμπειρία της
Η Μαδρίτη τερματίζει επίσημα τη θητεία της πρέσβεως ενώ η ένταση με το Ισραήλ κλιμακώνεται
Οι ειδικοί μιλούν για τη Μέση Ανατολή
Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επικοινωνούσε με το πλοίο μέσω τηλεφώνου και παρακολουθούσε τη διαδικασία μέσω βίντεο
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός αλλάζει τόνο για τα πλήγματα στο Ιράν, μιλώντας για ενέργειες εκτός διεθνούς δικαίου
1:23:06.801 χρειάστηκε ο Τζορτζ Ράσελ για να ολοκληρώσει τον αγώνα στο Grand Prix της Αυστραλίας στη Μελβούρνη και να κατακτήσει την πρώτη θέση στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν στη Formula 1
«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά» είπε χαρακτηριστικά
Το 90% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου περνά από εκεί
Πανηγύρι με τις φωτογραφίες του ζευγαριού
Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε όλη τη Μέση Ανατολή από τις 28 Φεβρουαρίου
Τουλάχιστον δέκα τάνκερ έχουν γίνει στόχος ή έχουν αναφέρει επίθεση από την αρχή της σύρραξης
Στάθηκε τυχερός που επέζησε από την επίθεση της 28ης Φεβρουαρίου λέει ο πρέσβης του Ιράν στην Κύπρο
Το νέο εργαλείο αποκαλείται HODIO - ένα ακρωνύμιο στα ισπανικά για το «Αποτύπωμα Μίσους και Πόλωσης»
Όταν η επιθυμία για ανατροπή γίνεται εφιάλτης
Το πέρασμα είναι αρκετά βαθύ ώστε να το διασχίζουν τα μεγαλύτερα δεξαμενόπλοια αργού πετρελαίου στον κόσμο
Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ασταθής
Πώς ο πόλεμος στο Ιράν και η κρίση στη Μέση Ανατολή μπορούν να γεμίσουν τα ταμεία της Μόσχας
«Όσοι θέλουν να δουν τον χαρακτήρα μας, ας κοιτάξουν την Κύπρο»
Συμφωνία, εκεχειρία, εξέγερση ή αποχώρηση των ΗΠΑ
Η νέα γυναικοκτονία συγκλονίζει τη Μεσσίνα της Σικελίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.