Σφοδρά πυρά μεταξύ Γιλντιρίμ και Ιμάμογλου σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ
Περί «κλοπής» στις εκλογές της 31η1 Μαρτίου ο λόγος
Μπιναλί Γιλντιρίμ και Εκρέμ Ιμάμογλου αντάλλαξαν σφοδρά πυρά στο χθεσινοβραδινό ντιμπέιτ
Οι δύο υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης συγκρούστηκαν χθες σε ένα για πολλούς ιστορικό ντιμπέιτ ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της Κυριακής στη μεγαλούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων.
Συντονιστής της εκπομπής ήταν ένας βετεράνος τούρκος τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο Ισμαήλ Κουτσούκαγια. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συμμαχίας» όπως ονομάστηκε το σχήμα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) που συμμετέχει στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, αναμετρήθηκε με τον υποψήφιο της «Εθνικής Συμμαχίας», όπως βαπτίστηκε το σχήμα του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).
Ερωτηθείς για ποιο λόγο επαναλαμβάνεται η διαδικασία, ο Γιλντιρίμ τόνισε ότι το AKP ήθελε απλά να μετρηθούν τα άκυρα ψηφοδέλτια, όχι να ξαναγίνουν εκλογές, αλλά η αντιπολίτευση δεν συνεργάστηκε.
«Αν η δική μου ψήφος καταμετρήθηκε υπέρ του CHP ή του υποψήφιου κάποιου άλλου κόμματος, αυτό ήταν κλοπή», κατήγγειλε ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας. Αν η αντιπολίτευση δεν πρόβαλε τόσο σφοδρή αντίσταση στην ανακαταμέτρηση, οι εκλογές δεν θα επαναλαμβάνονταν και η χώρα και ο λαός θα είχαν αποφύγει όλη αυτή τη σύγχυση, πρόσθεσε.
Ο Ιμάμογλου αντέδρασε αμέσως, απαιτώντας ο Γιλντιρίμ να πει ποιος διατείνεται ότι διέπραξε «κλοπή» στις εκλογές της 31η1 Μαρτίου που κέρδισε και ανέλαβε για μερικά 24ωρα δήμαρχος πριν η εκλογική επιτροπή ακυρώσει το αποτέλεσμα λόγω παρατυπιών.
«Αναφέρεστε στους εκλογικούς αντιπροσώπους του AKP, του IYI, του MHP, ή μήπως του CHP;», αξίωσε να μάθει. «Ή μήπως στους επικεφαλής των εφορευτικών επιτροπών;», πρόσθεσε.
Ο Ιμάμογλου χαρακτήρισε την επαναληπτική ψηφοφορία μέρος του αγώνα «για τη δημοκρατία» στην Τουρκία και όχι απλά «μια τοπική εκλογική διαδικασία».
Ο Γιλντιρίμ κατηγόρησε τον Ιμάμογλου διότι αποπειράθηκε να αντιγράψει δεδομένα από υπολογιστές του δήμου κατά τη διάρκεια της βραχείας θητείας του στο αξίωμα του δημάρχου. «Αυτή η δουλειά, η αντιγραφή δεδομένων, είναι τακτική της FETO», είπε, χρησιμοποιώντας το ακρώνυμο του όρου «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ» (Γκιουλέν), του θρησκευτικού τάγματος στο οποίο η κυβέρνηση επιρρίπτει την ευθύνη για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. «Η FETO το έκανε αυτό στην ιστορία της», επέμεινε.
Σύμφωνα με τον Γιλντιρίμ, τρεις ειδικοί εκτός δήμου έχουν επίσης αναλάβει να ερευνήσουν την αντιγραφή των δεδομένων. Χαρακτήρισε «καταστροφική» την ενέργεια αυτή.
Ανταπαντώντας, ο Ιμάμογλου επισήμανε ότι ένας δήμαρχος δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του χωρίς να μελετήσει τι συμβαίνει στον δήμο του. Επέμεινε ότι η διαδικασία που ακολούθησε δεν ήγειρε κανένα ρίσκο για την ασφάλεια.
Ο υποψήφιος του CHP κατήγγειλε ότι υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση χρημάτων από την αυτοδιοίκηση της Κωνσταντινούπολης. Έκρινε ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα της οικονομικής πρωτεύουσας της Τουρκίας είναι η φτώχεια και η σπατάλη πόρων.
Ο Εκρέμ Ιμάμογλου υποστήριξε ότι μια αναφορά του τουρκικού ελεγκτικού συνεδρίου που κάνει λόγο για κακοδιαχείριση που ανέρχεται σε ποσό 753 εκατομμυρίων τουρκικών λιρών (127,5 εκατ. δολαρίων) μέσα σε πέντε χρόνια στην Εταιρεία Ηλεκτρικών Τραμ και Τούνελ της Κωνσταντινούπολης (IETT), στην δημοτική υπηρεσία ύδρευσης (ISKI) και στον μητροπολιτικό δήμο. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ το αντέκρουσε: «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ποσό σε έκθεση του ελεγκτικού συνεδρίου», είπε. Επέμεινε ότι το ποσό για το οποίο υπάρχουν υποψίες για κακοδιαχείριση δεν ξεπερνά τις 108.000 τουρκικές λίρες (18.300 δολάρια).
Ο Γιλντιρίμ εξήγγειλε ότι θα δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε πέντε χρόνια για Κωνσταντινουπολίτες προσελκύοντας ξένες επενδύσεις και ότι θα ιδρύσει ένα κέντρο τεχνολογίας για τα λεγόμενα «μεγάλα δεδομένα» (big data) και για την ανάπτυξη τεχνητής νοημοσύνης.
Από την πλευρά του ο Ιμάμογλου τόνισε πως η μία στις τέσσερις οικογένειες στην Τουρκία ζει κάτω από το όριο της πείνας και ότι σχεδιάζει ο δήμος να δώσει επιδόματα για να βοηθήσει τις πιο αναξιοπαθούσε από αυτές. Εξήγγειλε και αυτός ότι θα δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες εργασίας: 200.000 για όσους εγγραφούν στο γραφείο εύρεσης εργασίας της περιφέρειας.
Η πλειοδοσία των δύο αντιπάλων συνεχίστηκε με υποσχέσεις περί αύξησης των χώρων πρασίνου στην Κωνσταντινούπολη: ο Ιμάμογλου εξήγγειλε 30 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα πρασίνου, ο Γιλντιρίμ μίλησε για 37,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα κι έναν «Πράσινο διάδρομο».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο ποντίφικας έχει επικρίνει ορισμένες από τις πολιτικές του προέδρου των ΗΠΑ
H προειδοποίηση του επικεφαλής της JP Morgan από το Νταβός
Το SEMAF υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ότι οι εργαζόμενοι του τομέα είχαν καταγγείλει «την κακή κατάσταση» του δικτύου
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Πολιτοφυλακής και της Επιτροπής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων
Mια εξέλιξη που προκαλεί ανησυχία στους Ρεπουμπλικανούς
Ο Αμερικανός πρόεδρος απέσυρε τους δασμούς που είχε επιβάλει σε 8 χώρες από την 1η Φεβρουαρίου
Ξυλοδαρμοί, πείνα και απόλυτη απομόνωση
Η κόντρα του CEO της αεροπορικής με τον μεγιστάνα ξεκίνησε με αφορμή το Wifi
Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια είναι σφοδρός επικριτής του προέδρου
Ανησυχία στο Κογκρέσο για στρατιωτική εμπλοκή στη Γροιλανδία – Ψηφίσματα, δασμοί και εσωκομματικές ρωγμές
Ο ΥΠΕΞ Δανίας προειδοποιεί ότι δασμοί και απειλές Τραμπ πλήττουν ΝΑΤΟ και παγκόσμια τάξη
Tην ώρα που οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται εμφανώς διστακτικοί
Οι αξίες και τα συμφέροντα δεν συμπίπτουν πλέον αυτόματα
Ο Αμερικανός πρόεδρος σχολίασε την εμφάνιση του Γάλλου ομολόγου του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
Kαθώς η ΜΚΟ οργάνωση HRANA αναφέρει ότι έχει επιβεβαιώσει 4.519 θανάτους
Η συμφωνία του 1951 και η παρουσία των ΗΠΑ στη Γροιλανδία
Ο Δούκας εμφανίστηκε για δεύτερη φορά στην ζωή του στο εδώλιο μάρτυρα
Στις Βρυξέλλες ο Γερμανός καγκελάριος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – Επιφυλάξεις Βερολίνου για το εγχείρημα Τραμπ
Καθώς επιχείρησε να δώσει στρατηγικό περίβλημα στις δηλώσεις του
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.