Κοσμος

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ θα μας παραδώσουν τα F-35, δεν γίνεται αλλιώς

«Τελειωμένη» υπόθεση η αγορά των S-400, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν/©EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE

«Αργά ή γρήγορα θα λάβουμε τα F-35. Δεν αποτελεί επιλογή για τις ΗΠΑ να μην τα παραδώσουν», το μήνυμα Ερντογάν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «τελειωμένη υπόθεση» την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα συμμετάσχει στην παραγωγή των S-500. Σε συνάντησή του το Σάββατο με φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά, υποστήριξε πως η χώρα του έχει πραγματοποιήσει τεχνικές εργασίες, διαπιστώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα για την ασφάλεια των F-35 από τη στιγμή που η Τουρκία θα προμηθευτεί τους S-400.

«Εκείνοι (οι ΗΠΑ) δείχνουν τώρα μια κάποια επιφυλακτικότητα, αλλά αργά ή γρήγορα θα λάβουμε τα F-35. Δεν αποτελεί επιλογή (οι ΗΠΑ) να μην τα παραδώσουν» ξεκαθάρισε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν «εξόχως προβληματική»  την προγραμματισμένη αγορά του ρωσικού όπλου από την Άγκυρα, σημειώνοντας ότι αυτή θα θέσει σε κίνδυνο τη συνεργασία της Άγκυρας στο πρόγραμμα παραγωγής των μαχητικών F-35 της Lockheed Martin Corp. Η Τουρκία είναι εταίρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35, αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Άγκυρας στο ΝΑΤΟ, έχει επανειλημμένα εκφράσει την αντίθεσή της στην αγορά αυτού του ρωσικού συστήματος, το οποίο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εξελιγμένου αεροσκάφους, καθιστώντας το «ευάλωτο» και εύκολα αντιμετωπίσιμο σε μελλοντική πολεμική σύγκρουση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ