- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Οι εκλογικές αρχές της Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενώ το κόμμα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Από τις 39 περιφέρειες που απαριθμεί η Κωνσταντινούπολη, στις 18 εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στις 15 από αυτές τις περιφέρειες, θα επανακατραμετηθούν οι άκυρες ψήφοι. Στις τρεις υπόλοιπες, θα επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, όλες οι ψήφοι θα επανακαταμετρηθούν σε 11 περιφέρειες εκ των συνολικά 25 που απαριθμεί η τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Anadolu.
Στο μεταξύ, σε ένα βίντεο που μετέδωσαν σήμερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, όλα συνεχίζονται».
Επιπλέον, αποκαλεί τους αντιπάλους του «αποτυχημένους», ενώ υπενθυμίζει ακόμα κι αν η νίκη τους επιβεβαιωθεί, το AKP ελέγχει τις περισσότερες από τις περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι είναι πλέον «ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης» σε κάθε εμφάνισή του και κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών κόμμα ότι επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο».
Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να μην «επιτρέψει αυτή η εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε ταραγμένα νερά», ζητώντας παράλληλα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να επιβεβαιώσει τη νίκη του για τον δημαρχιακό θώκο.
«Μην επιτρέπετε σε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους, που συμπεριφέρονται ως παιδιά, των οποίων πήραμε τα παιχνίδια, να υπονομεύουν την αξιοπιστία της Τουρκίας» τόνισε.
Εκφράζοντας φόβους για παρατυπίες εκ μέρους των αρχών, η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Μάλιστα, στελέχη του CHP ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους ενώ κοιμούνται πάνω σε σάκους που περιέχουν ψηφοδέλτια.
Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ απάντησε ότι το κόμμα του δεν κάνει τίποτα το παράνομο, προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ του Ιμάμογλου και του υποψηφίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ μειώθηκε σε λιγότερες από 20.000 ψήφους.
«Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί σήμερα και εμείς θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα» είπε ο Γιαβούζ σε δημοσιογράφους.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε έναντι του AKP, με μικρή διαφορά, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το CHP θα ελέγχει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά στις 32,6 δισεκατομμύρια λίρες για το 2019, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το θέμα των προσφυγών που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο υπογράμμισε ότι «το να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των νόμιμων εκλογών είναι απαραίτητο».
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Φαχρετίν Αλτούν, ένας εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις «να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά ως παρέμβαση».
Πάντως, εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία επαναφέρουν τη θέση μιας «συνωμοσίας» εναντίον της Τουρκίας, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Ποιος οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα μέσω της κάλπης;» διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Star. Από την πλευρά του, ο επιφανής αρθογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ, της εφημερίδας Yeni Safak, τάσσεται υπέρ της οργάνωσης νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε στη νέα απειλή του Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει δασμούς 25% στα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που εισέρχονται από την ΕΕ
Στο μικροσκόπιο οικονομικές σχέσεις και κληρονομιές εκατομμυρίων δολαρίων
Σημείωσε ότι η παρουσία των Αμερικανών αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου δήλωσε ότι «αυτός δεν είναι τρόπος να αντιμετωπίζουμε στενούς εταίρους»
Έχουν κάνει βήματα προόδου, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα φτάσουν ποτέ σε συμφωνία, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος
Επιδιώκει να διευρύνει το φάσμα των παρόχων AI που εργάζονται στον στρατό
Η ανάρτηση του Αμερικανού προέδρου
Το οπτικό υλικό αποτυπώνει πιθανές ενδείξεις κινδύνου που δεν αξιολογήθηκαν εγκαίρως
Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας
Νυχτερινή επιχείρηση υψηλής ακρίβειας με φορτηγό και εξειδικευμένο συνεργείο στο κέντρο του Λονδίνου
Τα πρώτα πορίσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο το πολυτελές γιοτ να βυθίστηκε από ακραία καιρικά φαινόμενα
Το Ιράν έστειλε την τελευταία πρότασή του για διαπραγματεύσεις
Οι θεραπείες γίνονταν σε «βρώμικες και ανθυγιεινές» συνθήκες στο σπίτι του
Ο Μερτς φαίνεται αποφασισμένος να ξανακερδίσει την εύνοια του Τραμπ
Το περιστατικό σημειώθηκε στις αρχές Απριλίου
Οι απαντήσεις που δίνει το υλικό στα ερωτήματα για τους πυροβολισμούς
Τα νέα σχέδια για μια σειρά νέων στρατιωτικών πληγμάτων εναντίον του Ιράν
Η αντίδρασή του όταν ο δικαστής ανακοίνωσε την καταδίκη του
Δεν είναι απλά ένας μεγιστάνας ανάμεσα σε άλλους. Είναι ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.