- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
Οι εκλογικές αρχές της Τουρκίας ξεκίνησαν σήμερα την επανακαταμέτρηση των ψήφων σε περιφέρειες της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας, ενώ το κόμμα του προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αρνείται να παραδεχθεί την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου.
Από τις 39 περιφέρειες που απαριθμεί η Κωνσταντινούπολη, στις 18 εφαρμόζεται το εν λόγω μέτρο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Στις 15 από αυτές τις περιφέρειες, θα επανακατραμετηθούν οι άκυρες ψήφοι. Στις τρεις υπόλοιπες, θα επανακαταμετρηθούν όλες οι ψήφοι.
Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα, όλες οι ψήφοι θα επανακαταμετρηθούν σε 11 περιφέρειες εκ των συνολικά 25 που απαριθμεί η τουρκική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Anadolu.
Στο μεταξύ, σε ένα βίντεο που μετέδωσαν σήμερα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος Ερντογάν επιχειρεί να καθησυχάσει τους υποστηρικτές του, διαβεβαιώνοντας ότι «αυτή τη στιγμή, όλα συνεχίζονται».
Επιπλέον, αποκαλεί τους αντιπάλους του «αποτυχημένους», ενώ υπενθυμίζει ακόμα κι αν η νίκη τους επιβεβαιωθεί, το AKP ελέγχει τις περισσότερες από τις περιφέρειες στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Από την πλευρά του, ο Εκρέμ Ιμάμογλου, ο υποψήφιος του συνασπισμού της αντιπολίτευσης δηλώνει ότι είναι πλέον «ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης» σε κάθε εμφάνισή του και κατηγόρησε σήμερα το κυβερνών κόμμα ότι επιδιώκει να «κερδίσει χρόνο».
Προέτρεψε δε τον Ερντογάν να μην «επιτρέψει αυτή η εκλογική αναμέτρηση να οδηγήσει σε ταραγμένα νερά», ζητώντας παράλληλα από το Ανώτερο Εκλογικό Συμβούλιο της χώρας να επιβεβαιώσει τη νίκη του για τον δημαρχιακό θώκο.
«Μην επιτρέπετε σε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους, που συμπεριφέρονται ως παιδιά, των οποίων πήραμε τα παιχνίδια, να υπονομεύουν την αξιοπιστία της Τουρκίας» τόνισε.
Εκφράζοντας φόβους για παρατυπίες εκ μέρους των αρχών, η αντιπολίτευση κάλεσε τους υποστηρικτές της να βρίσκονται σε επαγρύπνηση.
Μάλιστα, στελέχη του CHP ανήρτησαν στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες τους ενώ κοιμούνται πάνω σε σάκους που περιέχουν ψηφοδέλτια.
Ο αντιπρόεδρος του AKP Αλί Ιχσάν Γιαβούζ απάντησε ότι το κόμμα του δεν κάνει τίποτα το παράνομο, προσθέτοντας ότι η διαφορά μεταξύ του Ιμάμογλου και του υποψηφίου του Μπιναλί Γιλντιρίμ μειώθηκε σε λιγότερες από 20.000 ψήφους.
«Πιστεύουμε ότι η πραγματικότητα θα αποκαλυφθεί σήμερα και εμείς θα αποδεχθούμε τα αποτελέσματα» είπε ο Γιαβούζ σε δημοσιογράφους.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές καταδεικνύουν ότι το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα επικράτησε έναντι του AKP, με μικρή διαφορά, στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Τουρκίας, την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Εάν επιβεβαιωθούν αυτά τα αποτελέσματα, το CHP θα ελέγχει τους δημοτικούς προϋπολογισμούς, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά στις 32,6 δισεκατομμύρια λίρες για το 2019, στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα.
Την ίδια στιγμή, ερωτηθείς για το θέμα των προσφυγών που κατέθεσε χθες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Τούρκου προέδρου, ο εκπρόσωπος τύπου του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρόμπερτ Παλαντίνο υπογράμμισε ότι «το να γίνουν αποδεκτά τα αποτελέσματα των νόμιμων εκλογών είναι απαραίτητο».
Χωρίς να χάσει χρόνο, ο Φαχρετίν Αλτούν, ένας εκπρόσωπος τύπου του Ερντογάν, κάλεσε τις ξένες κυβερνήσεις «να απέχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να γίνουν κατανοητά ως παρέμβαση».
Πάντως, εν αναμονή των επίσημων αποτελεσμάτων, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στην Τουρκία επαναφέρουν τη θέση μιας «συνωμοσίας» εναντίον της Τουρκίας, συγκρίνοντας το αποτέλεσμα της κάλπης με την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
«Ποιος οργάνωσε αυτό το πραξικόπημα μέσω της κάλπης;» διερωτάται σήμερα η εφημερίδα Star. Από την πλευρά του, ο επιφανής αρθογράφος Ιμπραήμ Καραγκιούλ, της εφημερίδας Yeni Safak, τάσσεται υπέρ της οργάνωσης νέων εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το νέο μονοθέσιο ηλεκτρικό όχημα θα περιπολεί το πανεπιστήμιο της Φλόριντα
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους - Συγκρούσεις με την αστυνομία σε Παρίσι, Μασσαλία και άλλες πόλεις
Επεισόδια και συγκρούσεις σε πολλές πόλεις
Επιμένει στον διάλογο ο Έντι Ράμα - 13 τραυματίες και 22 συλλήψεις ο απολογισμός των επεισοδίων
Σε κλίμα έντονης πόλωσης η αναμέτρηση
Ποτέ δεν υπήρξε χειρότερη εποχή να σημειώσεις σερί 52 χρόνων ελλειμματικών προϋπολογισμών
Αντιμέτωπος με τη «Φοιτητική Λίστα» ο παραιτηθέντας πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Σε κλοιό οικονομικής πίεσης η χώρα ως αποτέλεσμα του πολέμου
Έπειτα από ιατρική εξέταση, εγκρίθηκε η προσωρινή νοσηλεία του σε ψυχιατρικό ίδρυμα
Οι δύο υποψήφιοι διασταύρωσαν τα πυρά τους για την ακρίβεια, τη φορολογία και την οικονομική κατάσταση των Βραζιλιάνων
Αρνείται τις κατηγορίες ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ κάνοντας λόγο για «σωρό από ψέματα»
Παρών στη διαδήλωση στο Παρίσι και ο Μελανσόν
Επανήλθαν οι επικοινωνίες στην πρώτη γραμμή του μετώπου
Επικοινωνία Δένδια και Τασούλα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων
Χαοτική η κατάσταση στην καρδιά της αλβανικής πρωτεύουσας
«Εγγυημένες συντάξεις» έγραφαν τα πλακάτ στα χέρια 25.000 διαδηλωτών
Με τη στήριξη των Πατριαρχείων και των Εκκλησιών Ελλάδος και Κύπρου θωρακίζεται το καθεστώς της Μονής
Δεύτερος γύρος κινητοποιήσεων κατά της κυβέρνησης - Αυξημένα μέτρα ασφαλείας
Ο Γάλλος πρόεδρος καταδικάζει την αιματηρή επίθεση με έναν νεκρό και πέντε τραυματίες
Η Ελλάδα ήταν Ιδρυτικό μέλος του Ο.Η.Ε. το 1945.
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.