- CITY GUIDE
- PODCAST
-
10°
Η γαλλική αστυνομία θα είναι έτοιμη στο εξής να προχωρά σε μαζικές συλλήψεις εάν μέλη του κινήματος των «Κίτρινων Γιλέκων» αψηφούν την πιθανή απαγόρευση διαδηλώσεων από τις αρχές, δήλωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ ενώπιον της γαλλικής εθνοσυνέλευσης.
«Στο μέλλον, αρχής γενομένης από το επόμενο Σάββατο, θα δρούμε θεωρώντας πως έχουμε μπροστά μας συγκεντρώσεις ταραχοποιών, με μόνο σκοπό να σημειωθούν επεισόδια (...) θα τις διαλύουμε αμέσως και, εάν χρειάζεται, θα προχωράμε σε μαζικές συλλήψεις», διεμήνυσε ο Νουνιέζ.
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανήγγειλε ότι μελετάται το ενδεχόμενο να απαγορευτούν τελείως οι διαδηλώσεις σε περιοχές του ιστορικού κέντρου της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τα εκτεταμένα επεισόδια του περασμένου Σαββάτου στα Ηλύσια Πεδία, όπου υποκατάστημα τράπεζας πυρπολήθηκε και καταστήματα λεηλατήθηκαν.
Ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού Μισέλ Ντελπίς αναμενόταν να αντικατασταθεί από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο Νουνιέζ σημείωσε νωρίτερα πως αξιωματικοί της αστυνομίας διέταξαν τα στελέχη να επιδεικνύουν αυτοσυγκράτηση όταν επιχειρούν, αλλά χωρίς να φροντίσουν να ενημερώσουν την κυβέρνηση.
Έτσι, «θα αναλάβει μια νέα ομάδα» αξιωματικών τη διοίκηση της αστυνομίας της γαλλικής πρωτεύουσας, η οποία «θα εφαρμόζει τις οδηγίες που δίνουμε», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εσωτερικών στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC.
Υπουργοί της κυβέρνησης επέκριναν την αστυνομία διότι δεν επενέβη έγκαιρα ώστε να συλλάβει τους ταραχοποιούς το περασμένο Σάββατο, αλλά και διότι εμφανίζεται να διστάζει να χρησιμοποιήσει πλαστικές σφαίρες. Οι λεγόμενοι εκτοξευτές αμυντικών σφαιρών (lanceurs de balles de défense, βρέθηκαν στο επίκεντρο έντονων επικρίσεων εναντίον των σωμάτων ασφαλείας, καθώς πάνω από 20 διαδηλωτές έχουν χάσει την όρασή τους εξαιτίας της χρήσης αυτών των όπλων σε επεισόδια.
Τη χρήση των σφαιρών από καουτσούκ κατέκριναν τόσο η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς όσο και η αριστερή αντιπολίτευση της Γαλλίας.
35 διαπρεπείς Γάλλοι χειρουργοί οφθαλμίατροι ζήτησαν τον περασμένο μήνα από τον πρόεδρο Μακρόν να επιβάλλει μορατόριο στη χρήση αυτών των όπλων. Οι επιστήμονες υπογράμμισαν σε επιστολή τους, την οποία δημοσίευσε η εφημερίδα Le Journal du Dimanche, πως η χώρα «ποτέ πριν δεν είχε ζήσει τέτοια "επιδημία" σοβαρών οφθαλμικών τραυματισμών».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι απαντά η πλευρά Μπλερ στο δημοσίευμα
«Δεν θέλουμε η Ευρώπη να αλλάξει», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Οι ακτιβίστριες είχαν διαδηλώσει έξω από το θέατρο του ηθοποιού Αρί Αμπιτάν, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για βιασμό
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.