- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τουρκία: Κρίσιμη ακροαματική διαδικασία σήμερα για τον Αμερικανό πάστορα
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζητά την απελευθέρωσή του
Ο αμερικανός ευαγγελικός πάστορας Άντριου Μπράνσον, του οποίου η φυλάκιση και κατόπιν ο κατ' οίκον περιορισμός του βρίσκονται στο επίκεντρο της σοβαρής διπλωματικής κρίσης στη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον, προσάγεται εκ νέου σήμερα ενώπιον τακτικού δικαστηρίου, εν μέσω των έντονων αμερικανικών πιέσεων για την απελευθέρωσή του χωρίς όρους.
Η διπλωματική κρίση που τροφοδοτήθηκε από την υπόθεση Μπράνσον μεταξύ των δύο συμμάχων στο NATO προκάλεσε την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και εξέθεσε την ευπάθεια της τουρκικής οικονομίας.
Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ακροαματικών διαδικασιών, το δικαστήριο αρνήθηκε σε όλες τις περιπτώσεις να απελευθερώσει τον πάστορα, όμως οι οικείοι του και η αμερικανική κυβέρνηση μοιάζουν να διακατέχονται από αισιοδοξία ενόψει της σημερινής συνεδρίασης.
Αν ο κατ' οίκον περιορισμός και η απαγόρευση εξόδου από την τουρκική επικράτεια που έχουν επιβληθεί στον Μπράνσον δεν αρθούν σήμερα, η βέβαιη απάντηση της Ουάσινγκτον και η αντίδραση των αγορών ενδέχεται να καταφέρουν νέο πλήγμα στην τουρκική οικονομία.
Στον πάστορα Μπράνσον, ο οποίος διηύθυνε μια μικρή προτεσταντική εκκλησία στη Σμύρνη, επιβλήθηκε στα τέλη του Ιουλίου κατ' οίκον περιορισμός, μετά την προφυλάκισή του για ενάμιση χρόνο, καθώς διώκεται για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες και για «κατασκοπεία». Ο ιερωμένος απορρίπτει συλλήβδην το κατηγορητήριο.
Εάν κριθεί ένοχος, διατρέχει κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 35 ετών.
Την υπόθεσή του παρακολουθούν στενά οι αμερικανοί συντηρητικοί χριστιανοί, σημαντική μερίδα της εκλογικής βάσης του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τον Μπράνσον έναν «έξοχο χριστιανό πάστορα» και έναν «πατριώτη» που κρατείται, αναίτια κατ' αυτόν, «όμηρος».
Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ευαγγελικός χριστιανός όπως και ο Μπράνσον, έχει επίσης αναφερθεί επανειλημμένα στον πάστορα δημόσια.
Όταν το δικαστήριο αρνήθηκε να απελευθερώσει τον πάστορα στην προηγούμενη ακροαματική διαδικασία, τον Ιούλιο, η Ουάσινγκτον ανέβασε κατακόρυφα τον τόνο και επέβαλε σειρά κυρώσεων στην Τουρκία.
Τη 10η Αυγούστου ιδίως, η Ουάσινγκτον διπλασίασε τους τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Τουρκία, μέτρο το οποίο η Άγκυρα ανταπέδωσε αμέσως, παίρνοντας μέτρα ισόποσης αξίας.
Συγκρατημένη αισιοδοξία
Η ακροαματική διαδικασία θα αρχίσει περί τις 10:00 (ώρα Ελλάδας) στο δικαστήριο, στην Αλιάγα, βόρεια της Σμύρνης.
«Ζητούμε να αρθεί ο δικαστικός έλεγχος, συμπεριλαμβανομένων του κατ' οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την επικράτεια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος του πάστορα, ο Τζεμ Χαλαβούρτ.
«Πιστεύουμε εξαρχής ότι δεν υπάρχει (...) κανένα ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο εναντίον του στην υπόθεση αυτή», πρόσθεσε.
Αφού επισκέφθηκε τον πάστορα την περασμένη εβδομάδα, διαβεβαίωσε ότι «είναι καλά στην υγεία του» και ότι το ηθικό του είναι υψηλό, αλλά «προφανώς» διακατέχεται από «ανυπομονησία», θέλει να τελειώσει η μακρά περίοδος κράτησής του.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Χαλαβούρτ προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Τουρκίας για να επιτύχει την απελευθέρωση του πάστορα. Σημείωσε πως αναμένει ότι «θα δοθεί μια προτεραιότητα» στην υπόθεση, αλλά προειδοποίησε πως «η έκδοση οριστικής απόφασης ίσως πάρει μήνες».
«Κράτος δικαίου»
Τα δύο μέρη επέδειξαν πρόσφατα την πρόθεσή τους για την αποκλιμάκωση της κρίσης, με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να δηλώνει ότι ελπίζει πως ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, κάτι που τόνισε πως θα αποτελούσε «σημαντικό βήμα», και τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εκφράζει την ελπίδα ότι η σχέση με την Ουάσινγκτον θα βελτιωθεί.
Για τον Αμπντουλκαντίρ Σελβί, τούρκο δημοσιογράφο προσκείμενο στην κυβέρνηση που αρθρογραφεί στην εφημερίδα Hürriyet, είναι πολύ πιθανό ο πάστορας να αφεθεί ελεύθερος.
«Αν ο Μπράνσον απελευθερωθεί, όπως αναμένεται, η πολιτική διάσταση της κρίσης που ξεκίνησε ο Τραμπ τη 10η Αυγούστου θα έχει επιλυθεί», έγραψε τη Δευτέρα.
«Πιστεύω ότι αυτή η υπόθεση θα λάβει τέλος και ότι ο πάστορας θα αφεθεί ελεύθερος, λαμβανομένου υπόψη του χρόνου που πέρασε ήδη στη φυλακή», συμπλήρωσε ο Σελβί.
Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι θέλει «να επιλυθούν τα προβλήματα με τις ΗΠΑ το ταχύτερο δυνατόν», ωστόσο επέκρινε την αμερικανική «στρεβλή προσέγγιση» που κατ' αυτόν «συνίσταται στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της χώρας μας με πρόσχημα την υπόθεση ενός πάστορα που δικάζεται για τις σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις».
«Η Τουρκία είναι ένα κράτος δικαίου, δεν μπορώ επομένως να παρέμβω στη δικαιοσύνη», επανέλαβε εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στον Τύπο την Πέμπτη.
«Όποια κι αν είναι η απόφαση της δικαιοσύνης, θα τη σεβαστώ. Αυτοί που εκφράζονται για αυτή την υπόθεση πρέπει επίσης να σεβαστούν την απόφαση της δικαιοσύνης» της Τουρκίας, συμπλήρωσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Από τη Σελήνη έως τα εμβόλια: Πώς η παραπληροφόρηση, ο φόβος και η ανάγκη του ανήκειν διαμορφώνουν πεποιθήσεις
Η σατιρική αποδόμηση της εξουσίας, ο λαϊκισμός και οι λόγοι πίσω από τη διαρκή απήχηση του Ντόναλντ Τραμπ στους ψηφοφόρους του
Η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.