- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Επαναπατρίζονται σοροί αμερικανών στρατιωτών πεσόντων στον Πόλεμο της Κορέας
Ο επαναπατρισμός των σορών θεωρείται μικρή, αλλά πάντως διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ
Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος, το οποίο μετέφερε τις σορούς αμερικανών στρατιωτών, πεσόντων κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας (1950-53), που παραδόθηκαν στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ από τις στρατιωτικές αρχές της Βόρειας Κορέας, προσγειώθηκε σήμερα στη Νότια Κορέα, σύμφωνα με πλάνα που μετέδωσαν απευθείας τηλεοπτικά δίκτυα.
Το μεταγωγικό προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Οσάν περί τις 05:00 (ώρα Ελλάδας). Στη βάση περίμεναν αμερικανοί στρατιωτικοί για μια επίσημη τελετή.
Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Βόρεια Κορέα άρχισε να παραδίδει στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις σορούς αμερικανών στρατιωτικών που είχαν σκοτωθεί στον Πόλεμο της Κορέας, ο αριθμός των οποίων δεν διευκρινίστηκε. Πρόκειται για ένα πρώτο βήμα από μέρους της Πιονγκγιάνγκ για την εφαρμογή μιας από τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στη συνάντηση κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το μεταγωγικό της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας μετέφερε τα λείψανα 50 ως 55 αμερικανών στρατιωτικών.
Ο επαναπατρισμός των σορών στρατιωτικών που αγνοούνταν από την εποχή του πολέμου θεωρείται μικρή, αλλά πάντως διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ.
«Σήμερα, (ο Κιμ) κάνει εν μέρει πράξη τη δέσμευσή του στον Πρόεδρο για τον επαναπατρισμό των πεσόντων Αμερικανών στρατιωτικών. Μας ενθαρρύνουν οι ενέργειες της Βόρειας Κορέας και η αλληλουχία ενεργειών που ευνοούν τις θετικές αλλαγές», ανέφερε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.
Το μεταγωγικό απογειώθηκε από τη Γουονσάν, στο βορειοανατολικό τμήμα της Βόρειας Κορέας, κατευθυνόμενο στη βάση Οσάν στη Νότια Κορέα, όπου προγραμματιζόταν μια τελετή επαναπατρισμού.
Η παράδοση των σορών συνέπεσε με την 65η επέτειο από τη σύναψη της συμφωνίας εκεχειρίας της 27ης Ιουλίου 1953, με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες. Πάντως, η Βόρεια και η Νότια Κορέα παραμένουν από τεχνική άποψη σε εμπόλεμη κατάσταση, αφού ουδέποτε υπογράφτηκε συμφωνία ειρήνης.
Η δέσμευση του Κιμ στη συνάντηση κορυφής ότι θα επαναπατρίζονταν οι σοροί θεωρήθηκε χειρονομία καλής θέλησης από μέρους της Πιονγκγιάνγκ. Αν και χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από ό,τι ήλπιζαν ορισμένοι αμερικανοί αξιωματούχοι, η παράδοσή τους αναζωογονεί τις ελπίδες πως θα υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είχε δηλώσει πως ο επαναπατρισμός των σορών των αμερικανών πεσόντων θα έδινε ώθηση στις συνομιλίες ανάμεσα στην Πιονγκγιάνγκ και στην Ουάσινγκτον.
Πάνω από 7.700 αμερικανοί στρατιωτικοί που είχαν εμπλακεί στον Πόλεμο της Κορέας συνεχίζουν να αγνοούνται μέχρι και σήμερα. Οι 5.300 από αυτούς είχαν χαθεί σε εδάφη που ανήκουν στη σημερινή Βόρεια Κορέα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απαρχαιωμένες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, επανειλημμένες διαρροές και υψηλά επίπεδα αμίαντου
Πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 δολάρια
Τι μπορούν να κάνουν οι Δημοκρατικοί
Οι επενδυτές προσδοκούν λιγότερες πολιτικές ανατροπές, αλλά βλέπουν αυστηρότερο έλεγχο στην τεχνητή νοημοσύνη
Ο Πάπας έχει ήδη παραθέσει στίχους του σε πρόλογο βιβλίου
Ο 67χρονος άνδρας αρνήθηκε αρχικά να παραδώσει τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου
Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί πως η απόφασή του για το Ιράν ήταν η σωστή
Οι πιθανές επιπτώσεις στις σχέσεις της Ουάσιγκτον με τρεις κρίσιμες περιοχές του πλανήτη
Η άλλοτε προνομιακή σχέση με τον Αμερικανό πρόεδρο κινδυνεύει να γίνει εκλογικό βάρος
20 ετών και 2 μηνών ήταν την Κυριακή ο Αντρέα Κίμι Αντονέλι, όταν έγινε ο νεαρότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της F1.
Υποψίες για οργανωμένη επιχείρηση
Το μήνυμα συνοδεύεται από φωτογραφία που δείχνει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ συνοφρυωμένο
Μια διαδεδομένη δεισιδαιμονία συνδέει το γρήγορο φαγητό με εξαντλητικές βάρδιες
Μεταξύ άλλων καμία νίκη σε αμφίρροπες αναμετρήσεις
Η ανάρτηση του Αμερικανού αντιπροέδρου
Υποχώρηση της Βέρνης από το αίτημα αποζημίωσης προς τη Ρώμη
Αισιοδοξία από την Κομισιόν - Ρεαλιστικός στόχος η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων
Ανοιχτό το ενδεχόμενο δανεισμού στην Ελλάδα
Και γιατί κάνω μόνη μου cancel σε δικό μου σχετικό κείμενο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.