Κοσμος

Οι Βρετανοί θα ήθελαν τον Μπόρις Τζόνσον να διαπραγματευτεί το Brexit

Δημοσκόπηση «καίει» την πρωθυπουργό Μέι και τους χειρισμούς της στο διαζύγιο με την Ε.Ε.

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
brexit2342342342423432.gif
©EPA/STR

Μόνο το 16% των Βρετανών θεωρεί ότι η πρωθυπουργός της χώρας Τερέζα Μέι χειρίζεται με καλό τρόπο το Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε η YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας The Sunday Times.

Την ίδια στιγμή περισσότεροι από το 1/3 των ερωτηθέντων δηλώνουν έτοιμοι να υποστηρίξουν ένα νέο κεντροδεξιό κόμμα που θα είναι αποφασισμένο να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα, οι ψηφοφόροι θα προτιμούσαν τον πρώην υπουργό Εξωτερικών (σ.σ. υπέβαλε πρόσφατα την παραίτησή του) να ηγηθεί του Συντηρητικού Κόμματος στις επόμενες εκλογές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, το 34% υποστηρίζει ότι ο Τζόνσον θα τα κατάφερνε καλύτερα από τη Μέι.

Διχασμένοι

Βάσει χρονοδιαγράμματος η Βρετανία θα έχει εγκαταλείψει την Ε.Ε., τον Μάρτιο του 2019, ωστόσο η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, ο επιχειρηματικός κόσμος και η κοινή γνώμη παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το πόσο τελικά «σκληρή» θα πρέπει να είναι η διαπραγματευτική τακτική του Λονδίνου απέναντι στις Βρυξέλλες.

Το επιτελείο της Μέι επιθυμεί να διατηρηθεί μια στενή εμπορική σχέση με την Ε.Ε. Η επιμονή της αυτή οδήγησε σε παραίτηση δύο πρωτοκλασάτους υπουργούς της, βυθίζοντας το κυβερνών κόμμα σε κρίση.

Στη δημοσκόπηση της YouGov διαπιστώνεται ακόμη:

  • Μόνο 1/10 ψηφοφόρους θα επέλεγε τα σχέδια που προτείνει η κυβέρνηση για το Brexit αν διεξαγόταν ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
  • Περίπου οι μισοί πιστεύουν πως θα ήταν κακό για τη Βρετανία να φύγει και θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα.
  • Παρατηρείται αυξανόμενη πόλωση μεταξύ των ψηφοφόρων, με έναν αυξανόμενο αριθμό να έχει αποξενωθεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.
  • Το 38% θα ψήφιζε υπέρ ενός νέου κεντροδεξιού κόμματος που θα ήταν αποφασισμένο υπέρ του Brexit.
  • Σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων θα υποστήριζαν ένα σαφώς ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό, αντιισλαμικό κόμμα.

Σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Sunday Times αναφέρει ότι ο Νάιτζελ Φάρατζ (μπροστάρης στην εκστρατεία υπέρ του Brexit) και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, βρίσκονται σε συζητήσεις για τον σχηματισμό μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης.

Στη δημοσκόπηση της YouGov συμμετείχαν 1.668 ενήλικες στη Βρετανία, στις 19 και 20 Ιουλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ