Κοσμος

Νέο βίντεο-ντοκουμέντο από τα εγκλωβισμένα παιδιά στην Ταϊλάνδη (εικόνες)

Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραμείνουν στο σπήλαιο έως και τέσσερις μήνες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
thailand-new-video.jpg
Channel NewsAsia/Youtube

Στη δημοσιότητα έδωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης ένα νέο video από τα 12 παιδιά και τον προπονητή ποδοσφαίρου που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Το υλικό δημοσιεύτηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Τα παιδιά διακρίνονται να χαμογελούν, καθώς συστήνονται το ένα μετά το άλλο στην κάμερα. Παράλληλα, κάνουν και έναν παραδοσιακό ταϊλανδέζικο χαιρετισμό, προτού διαβεβαιώσουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με αξιωματούχους της ασιατικής χώρας τα παιδιά εξετάστηκαν από γιατρούς και δεν φαίνεται να έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τα παιδιά (ηλικίας 11 έως 16 ετών) είπαν στους διασώστες ότι είναι σε καλή ψυχολογική κατάσταση και το ηθικό τους έχει αναπτερωθεί μετά τον εντοπισμό τους από τους δύτες.

Thai cave rescue: Boys in 'good health' in new navy video

Όπως μετέδωσαν διεθνή ΜΜΕ, οι διασώστες μετέφεραν τροφή, ένδυση, ιατρικά αναλώσιμα και νερό, καθώς δεν αποκλείεται να περάσουν ακόμα και τέσσερις μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί ο απεγκλωβισμός των παιδιών. Οι αρχές της Ταϊλάνδης δεν φαίνονται διατεθειμένες να ρισκάρουν να πάει κάτι στραβά κατά τη διάσωση των 13 ατόμων, από τη στιγμή μάλιστα που κανένα από τα παιδιά, ούτε και ο 25χρονος προπονητής ποδοσφαίρου δεν έχουν εμπειρία από καταδύσεις. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο περίπλοκη, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν γνωρίζουν κολύμπι.

Σύμφωνα με Ταϊλανδέζους αξιωματούχους, θα πρόκειται για μια «επικίνδυνη» κατάδυση 2,5 χλμ. υπό αντίξοες συνθήκες μέσα σε θολά από τη λάσπη νερά και με μηδενική ορατότητα.

thailand23423-cave.jpg
©EPA/PONGMANAT TASIRI

thail23423.jpg
©EPA/PONGMANAT TASIRI

Προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για την απάντληση υδάτων προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος πλημμύρας και περαιτέρω ανόδου της στάθμης του νερού σε περίπτωση μιας νέας έντονης βροχόπτωσης. Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να εγκατασταθούν μονάδες παροχής ρεύματος και τηλεφωνικές γραμμές μέσα στο σπήλαιο για να μπορέσουν τα παιδιά να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους.

Εφημερίδες, ραδιόφωνα και τηλεοπτικά κανάλια στην Ταϊλάνδη χαρακτηρίζουν «ήρωες» τα παιδιά, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι δείχνουν απαράμιλλο θάρρος και εντυπωσιακή ψυχραιμία.

Ποιοι τους βρήκαν

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το θρίλερ, ομάδες ξένων ειδικών κατέφθασαν από Αυστραλία, Βρετανία, Ιαπωνία και Κίνα, προκειμένου να συνδράμουν στις έρευνες εντοπισμού των παιδιών.

Οι ΗΠΑ έστειλαν εξειδικευμένο στρατιωτικό προσωπικό για να βοηθήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ταϊλάνδης, οι οποίες έχουν κινητοποιήσει περισσότερους από 1.000 στρατιώτες στην ευρύτερη περιοχή.

thai23423.jpg
©EPA/RUNGROJ YONGRIT

thai3242.jpg
©EPA/ROYAL THAI ARMY HANDOUT

Την ομάδα των παιδιών εντόπισαν δύο Βρετανοί δύτες. Ο Ρικ Στάντον, είναι πυροσβέστης από το Κόβεντρι και θεωρείται ένας από τους πιο γνωστούς δύτες με ειδίκευση στα σπήλαια στη Βρετανία καθώς έχει 35 χρόνια εμπειρίας. Ο Τζον Βολάντεν, ο οποίος είναι μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Μπρίστολ, έχει ειδικευτεί στην ανάπτυξη εξοπλισμού που επιτρέπει στους δύτες να μένουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτω από το νερό και σε μεγαλύτερα βάθη.

thailand2432.jpg
Χάρτης με την είσοδο του σπηλαίου και το σημείο όπου βρέθηκαν τα παιδιά και ο προπονητής

Το video της πρώτης επαφής των διασωστών με τα παιδιά και τον προπονητή ανέβηκε σε λογαριασμό στο Facebook από τις ειδικές δυνάμεις της Ταϊλάνδης, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ