- CITY GUIDE
- PODCAST
-
20°
Τραγικό θάνατο βρήκαν την Τετάρτη τέσσερα μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων στη Λιβύη, όταν καμικάζι αυτοκτονίας ανατινάχτηκε, την ώρα που ανέμιζε λευκή σημαία για να τους πλησιάσει ανενόχλητος.
Η επίθεση σημειώθηκε στην πόλη Ντέρνα. Ο εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Άχμεντ αλ Μισμάρι, ανακοίνωσε ότι ο βομβιστής πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν παγιδευμένο το όχημα που οδηγούσε, όταν έφθασε τους στρατιώτες. Όπως είπε, φώναζε ότι θέλει να φύγει από την εμπόλεμη ζώνη.
Ο κυβερνητικός στρατός του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ διεξάγει επιχειρήσεις για να καταλάβει τη Ντέρνα, την τελευταία πόλη στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης, που παραμένει εκτός του ελέγχου του, από τον περασμένο μήνα. Στο πεδίο της μάχης αντιμετωπίζουν ισλαμιστικές και τζιχαντιστικές οργανώσεις που θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο σε περιοχές της αφρικανικής χώρας.
Οι εχθροπραξίες συνεχίζονταν την Τετάρτη στο κέντρο της πόλης, γύρω από τη συνοικία Αλ Μάγαρ, όπου έχουν οχυρωθεί οι εξτρεμιστές.
«Η κύρια μάχη έχει τελειώσει και πλέον διεξάγουμε επιχειρήσεις σε θύλακες (αντίστασης) σε μια περιοχή έκτασης περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου» πρόσθεσε ο Μισμάρι σε λιβυκό τηλεοπτικό σταθμό.
Σύμφωνα με κατοίκους, η υδροδότηση και η λειτουργία του δικτύου αερίου έχουν αποκατασταθεί στα τμήματα της πόλης που έχει θέσει υπό τον έλεγχό του ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός. Ο εφοδιασμός της πόλης με νερό, τρόφιμα, ηλεκτρισμό, φάρμακα και άλλο υλικό είχε διακοπεί, όταν ξεκίνησε η στρατιωτική επιχείρηση των δυνάμεων του στρατάρχη Χάφταρ.
Ο ΟΗΕ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ανησυχία του για τις συνέπειες που έχουν οι εχθροπραξίες στον άμαχο πληθυσμό της πόλης. Στη Ντέρνα υπολογίζεται πως ζουν περίπου 125.000 άνθρωποι.
Η βίαιη ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, τον Οκτώβριο του 2013, από ομάδες αντικαθεστωτικών που είχαν τη στρατιωτική υποστήριξη της Δύσης, βύθισε τη χώρα στον εμφύλιο. Αντίπαλες παραστρατιωτικές οργανώσεις συνεχίζουν να πολεμούν κατά των κυβερνητικών δυνάμεων σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν τις δικές τους ζώνες ελέγχου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η «πύρινη» ομιλία του Γάλλου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εξετάζεται από τις αρχές να πρόκειται για βεντέτα
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν μεταξύ των καλεσμένων που παρευρέθηκαν στην τελετή στη Villa Albertine
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Ένα σημείο τριβής αφορά την κηδεία της
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας για τη περίοδο 2025-2026
Έναν μήνα αφότου εξέπνευσε σε ηλικία 36 ετών
Οι αναφορές στο Στενό του Ορμούζ και το μήνυμα στον Πούτιν
Σύμφωνα με όσα φέρονται να είπαν στην αστυνομία, η πράξη τους έγινε «για πλάκα»
Εν μέσω διαμάχης με μέσα μαζικής ενημέρωσης
Ο 27χρονος γιος της Σίντι Κρόφορντ βρέθηκε νεκρός σε κέντρο αποκατάστασης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.