- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ματωμένα χώματα στα σύνορα της Γάζας με δεκάδες νεκρούς (εικόνες, video)
«Πόλεμος» ξεσπά για τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Τουλάχιστον 52 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους 8 παιδιά κάτω των 16 ετών, σκοτώθηκαν και χιλιάδες έχουν τραυματισθεί από τα πυρά του στρατού του Ισραήλ στις άνευ προηγουμένου συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στα σύνορα της Γάζας με αφορμή τα εγκαίνια της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ιερουσαλήμ.
Η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής με επικεφαλής τους ισλαμιστές της Χαμάς αλλά και η πλειονότητα των Παλαιστινίων υποστηρίζουν ότι το άνοιγμα της πρεσβείας αποτελεί πρωτοφανή μια τόσο ανοικτή υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη διακυβέρνηση και πολιτική του Ισραήλ. Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους η κόρη του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα και ο σύζυγός της, θα παραστούν στα εγκαίνια.
Η Χαμάς εδώ και έξι εβδομάδες ηγείται των μαζικών διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με σύνθημα «Η Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».
Η στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι διαδηλωτές επιχείρησαν να παραβιάσουν το συνοριακό φράχτη και ως εκ τούτου δέχθηκαν τα πυρά των στρατιωτών. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πολλά παιδιά σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής.
Οι διαδηλωτές επιτίθενται με πέτρες και βόμβες μολότοφ κατά των Ισραηλινών. Το BBC αναφέρει ότι το Ισραήλ επιστράτευσε ακροβολιστές όταν οι διαδηλωτές άρχισαν να καίνε λάστιχα. Πυκνά σύννεφα μαύρου καπνού έχουν καλύψει τον ουρανό της Γάζας.
Στην Ιερουσαλήμ η πρεσβεία των ΗΠΑ
Στο μεταξύ οι ΗΠΑ άνοιξαν επίσημα την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Η τελετή των εγκαινίων βρίσκεται σε εξέλιξη. «Σήμερα ανοίγουμε την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ» δήλωσε ο Ντέιβιντ Φρίντμαν μόλις ξεκίνησε η τελετή.
Με την τελετή αυτή υλοποιείται μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες αποφάσεις εξωτερικής πολιτικής που έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, προκαλώντας την αποδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και την αγανάκτηση των Παλαιστινίων.
Η σημερινή τελετή συμπίπτει με τη φονικότερη ημέρα της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης από το 2014. Τουλάχιστον 37 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Βάζετε τη ζωή σας σε κίνδυνο»
Το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ πέταξε φυλλάδια πάνω από τα σύνορα της Γάζας προειδοποιώντας τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν και να αποχωρήσουν από την περιοχή. «Βάζετε τη ζωή σας κίνδυνο», γράφουν τα φυλλάδια.
Ο στρατός του Ισραήλ εκτιμά ότι έως και 35.000 Παλαιστίνιοι συμμετέχουν στις βίαιες διαδηλώσεις στα σύνορα της Γάζας.
Τι συμβαίνει στη Γάζα;
Εδώ και εβδομάδες οι διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων στα σύνορα της Γάζας είναι ένα καθημερινό σκηνικό. Οι διαδηλώσεις σχετίζονται με την ετήσια επέτειο του «Νακμπά» ή της Καταστροφής. Τότε που εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και βρέθηκαν εκτοπισμένοι ως ηττημένοι μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ στις 14 Μαΐου του 1948.
Η Χαμάς είχε προαναγγείλει κλιμάκωση της έντασης ενόψει του «Νακμπά».
«Σήμερα είναι η μεγάλη μέρα. Σήμερα θα περάσουμε τον φράχτη. Σήμερα θα πούμε στο Ισραήλ και στον κόσμο ότι δεν θα είμαστε για πάντα υποταγμένοι. Η κατοχή θα τελειώσει», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ένας Παλαιστίνιος καθηγητής που συμμετέχει στις ταραχές που μαίνονται στα σύνορα.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αιχμές του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου για την Ευρώπη προκάλεσαν ένταση και αιφνίδια αποχώρηση
Ο Τραμπ αναμένεται να κλιμακώσει τις πιέσεις του προκειμένου οι ΗΠΑ να αποκτήσουν τη Γροιλανδία
Διαδηλώσεις έξω από το Ευρωκοινοβούλιο
Από το δυστύχημα στην Ισπανία μέχρι τους δασμούς του Τραμπ, τη Eurovision και την απώλεια του Βαλεντίνο – η εβδομάδα σε αριθμούς
Απεργία ζητά το συνδικάτο μηχανοδηγών μετά τα δυστυχήματα με 42 νεκρούς και σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια
Eξέλιξη που θα μπορούσε να καθυστερήσει την υλοποίησή της ή ακόμη και να την «εκτροχιάσει»
Η ζωή του Τζιμ, που έστω και αργά ανακάλυψε ότι ήταν ίντερσεξ
ΠΡOΣΟΧΗ: Το άρθρο περιλαμβάνει σκληρές περιγραφές βασανιστηρίων και σεξουαλικής βίας
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Τριντό ανέδειξε την «ήπια ισχύ» με προσωπική αναφορά
Εμπλέκονται και οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που είχαν δεσμευτεί να βοηθήσουν στην έρευνα
Ο Καναδός πρωθυπουργός μίλησε για τον ρόλο των μεσαίων δυνάμεων
Απρόβλεπτος και αντιφατικός, παραδέχεται ότι δεν αναγνωρίζει κανέναν άλλον περιορισμό πέρα από τον εαυτό του
Πώς κατέρρευσε το αίσθημα ασφάλειας για το φημισμένο σιδηροδρομικό δίκτυο
Τι υποστήριξε ο Τετσούγια Γιαμαγκάμι
Η απάντηση στις απειλές Ιρανού στρατηγού
Η ομιλία για την επέτειο της ορκωμοσίας του
Την ώρα που η χώρα πενθεί για τα θύματα του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος της Κυριακής
Προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση μέσω της στρατιωτικής ισχύος
Εκτροχιάστηκε αμαξοστοιχία - Τουλάχιστον 20 τραυματίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.