Κοσμος

ΜΗ370: Ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για την χαμένη πτήση - Ο πιλότος δεν ήθελε να βρεθεί το αεροπλάνο

Τι υποστηρίζουν ειδικοί εμπειρογνώμονες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mh.jpg
© EPA/FAZRY ISMAIL

Τέσσερα χρόνια μετά την εξαφάνιση της πτήσης MH370, που ξεκίνησε από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο, τα αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν και συγγενείς των 239 επιβατών αναμένουν να μάθουν τι ακριβώς συνέβη με το Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών.

Μία ομάδα διεθνώς αναγνωρισμένων εμπειρογνωμόνων ωστόσο στην προσπάθειά της να ρίξει φως στο τεράστιο μυστήριο της εξαφάνισης έφερε έκανε γνωστές κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής ανατριχιαστικές λεπτομέρειες. Όπως προκύπτει από αυτές, όλοι  τους συμφώνησαν ότι οι πιθανότητες να πρόκειται για δυστύχημα είναι μία στο τρισεκατομμύριο και ότι ο πιλότος, Zaharie Amad Shah, έριξε «σκόπιμα» το αεροπλάνο.

pilo.jpg

Σύμφωνα με τον έναν από τους εμπειρογνώμονες, τον Larry Vance, ο πιλότος ήθελε να σκοτωθεί και πήγε το αεροσκάφος στο πιο απομακρυσμένο σημείο ώστε να εξαφανιστεί. «Δυστυχώς, σκότωσε και όλους τους άλλους στο σκάφος και τους σκότσωε σκόπιμα», συμπλήρωσε ο Vance.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών την Αυστραλίας M;artin Dolan, έκανε λόγο για προσχεδιασμένη ενέργεια. «Ήταν σκόπιμο και έγινε σε παρατεταμένο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τον πιλότο Boeing 777 και εκπαιδευτή Simon Hardy, o Zaharie Amad Shah απέφευγε να ανιχνεύεται το αεροπλάνο από το μαλαισιανό ή ταϊλανδέζικο στρατιωτικό ραντάρ πετώντας στα σύνορα. Δηλαδή, διέσχιζε και πετούσε στα σύνορα του εναέριου χώρου κάθε χώρας «οπότε οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας δεν ενοχλήθηκαν από το μυστήριο αεροπλάνο. Αν μου ανέθεταν να προσπαθήσω να εξαφανίσω ένα Boeing 777, θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα. Είναι πολύ ακριβής πτήση γιατί έκανα τη δουλειά και ξέρουμε ότι ο στρατός δεν αναχαίτισε το αεροπλάνο», εξηγεί ο Hardy.

Συνεχίζοντας οι εμπειρογνώμονες έκαναν το πραγματικό σχέδιο πτήσης και προχώρησαν σε μία ακόμα πιο συγκλονιστική αποκάλυψη σύμφωνα με  την οποία ο πιλότος της μοιραίας πτήσης έκανε μια ανεξήγητη και περίεργη στροφή για να πετάξει πάνω από την πατρίδα του στο Penang.

«Πέρασα πολύ καιρό να σκέφτομαι τι θα μπορούσε να είναι αυτό. Τι τεχνικός λόγος θα μπορούσε να υπάρχει. Και μετά από μήνες πήρα την απάντηση. Κάποιος κοίταζε από το παράθυρο. Μπορεί να είναι ένα συναισθηματικό αντίο ή ένα συναισθηματικό αντίο στην πατρίδα του», είπε ο Hardy.

Ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Ασφάλειας Μεταφορών της Αυστραλίας Martin Dolan πρωτοστάτησε στη διετή έρευνα για τη μοιραία πτήση MH370. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μια ζώνη αναζήτησης που κάλυψε 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θάλασσας και η οποία αν και αποτελεί τη μεγαλύτερη έρευνα στην ιστορία των αερομεταφορών, σταμάτησε τον περασμένο Ιανουάριο. Η περιοχή αναζήτησης βασίστηκε στην υπόθεση ότι η πτήση MH370 έκανε μια απότομη, ανεξέλεγκτη βουτιά θανάτου.

Το παραπάνω σενάριο ωστόσο αμφισβήτησαν έντονα οι Hardy και Vance που πιστεύουν ότι το αεροπλάνο καταστράφηκε σε προγραμματισμένη προσγείωση. Ο Vance πιστεύει ότι το μεγαλύτερο τμήμα του αεροπλάνου παραμένει ανέπαφο.

«Αν δεν καταλήξουμε να βρούμε το αεροπλάνο στην περιοχή αναζήτησης, τότε το συμπέρασμα θα είναι ότι εστιάσουμε σε λάθος πράγματα», παραδέχτηκε ο Dolan. Αν και η ομάδα εμπειρογνωμόνων υποστηρίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να βρεθεί το αεροπλάνο, είναι βέβαιοι ότι θα βρεθούν τα συντρίμμια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ