- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους της Γλασκώβης υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας
Κινητοποίηση υπό το αίτημα νέου δημοψηφίσματος
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Γλασκώβη υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας.
Κρατώντας τη σκωτσέζικη σημαία, ή φορώντας την ως κάπα, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν τους δρόμους της πόλης, ενώ ορισμένοι εμφανίστηκαν με κιλτ, την παραδοσιακή φούστα των Σκωτσέζων. Ανάμεσα στο πλήθος διακρίνονταν και σημαίες της Καταλονίας, ενώ κατά μήκος της διαδρομής που ακολούθησαν, είχαν συγκεντρωθεί και αντιδιαδηλωτές που, αντιθέτως, κρατούσαν τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Συμμετέχω σε αυτού του είδους τις πορείες εδώ και 35 χρόνια και δεν έχω ποτέ δει ένα τόσο μεγάλο πλήθος» είπε στο AFP ο Κιθ Μπράουν, ηγετικό στέλεχος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας (SNP) κι ένας εκ των στενότερων συμμάχων της πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζον.
Στην ετήσια πορεία καταγράφεται ολοένα και μαζικότερη συμμετοχή μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας τον Σεπτέμβριο του 2014, στο οποίο έχασαν οι εθνικιστές, καθώς το 55% των ψηφοφόρων επέλεξε την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Πέρυσι, 20.000 άνθρωποι είχαν δώσει το παρόν στην κινητοποίηση.
Η πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζον έχει ζητήσει να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία έπειτα από εκείνο για το Brexit, υπογραμμίζοντας ότι το 62% των Σκωτσέζων απέρριψε την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο η ηγέτιδα των εθνικιστών ανέβαλε τα σχέδιά της αφού το κόμμα της υπέστη βαριά ήττα στις βουλευτικές του Ιουνίου του 2017. Ο Κιθ Μπράουν, από την πλευρά του, πρότεινε ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα μπορούσε να διεξαχθεί από το 2019.
«Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τί θα φέρει το Brexit και θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα, ενδεχομένως τον Οκτώβριο» σημείωσε.
«Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα εργαζόμαστε ακατάπαυστα προκειμένου να είμαστε έτοιμοι όταν το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Η ρωσική διαστημική εταιρεία Roskosmos δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για το πλήρωμα
Άγνωστη η αιτία θανάτου - Tι εξετάζουν οι γαλλικές Αρχές
Η Ουάσινγκτον κλιμακώνει την πίεση προς την Αβάνα, στοχεύοντας κρατικούς θεσμούς και την ηγεσία της χώρας
Οι κόρες του ανακοίνωσαν την είδηση του θανάτου του
Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν για την ενίσχυση της βοήθειας προς το Κίεβο
«Αποτελεί ευθύνη της κυβέρνησης να είναι έτοιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας
Οι αστροναύτες συμμετέχουν στην αποστολή SpaceX Crew-12
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει αυστηρότερους κανόνες εισόδου στη ζώνη Σένγκεν
Η ελληνική πρεσβεία στην Ελβετία συνεχάρη τη νέα δήμαρχο, ευχόμενη κάθε επιτυχία στη θητεία της
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων στις ευρωπαϊκές χώρες διαφέρει
Η εξέλιξη της πνευμονικής νόσου της πριγκίπισσας είναι σοβαρή και η μεταμόσχευση θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.