- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τουρκία: Πρόωρες εκλογές ζήτησε ο Μπαχτσελί - Απέκλεισε εμμέσως το ενδεχόμενο ο Ερντογάν
Απαντώντας ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου
Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι θα συναντηθεί αύριο Τετάρτη με τον επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ο οποίος νωρίτερα πρότεινε να επισπευθούν οι προεδρικές εκλογές για τον Αύγουστο αυτού του έτους-- έναν χρόνο και πλέον νωρίτερα από τις προγραμματισμένες για τον Νοέμβριο 2019.
Εμμέσως όμως ο Ερντογάν φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών καθώς δήλωσε ότι οι αναμενόμενες αλλαγές στο τουρκικό σύνταγμα θα εφαρμοστούν πλήρως με τις προεδρικές του Νοεμβρίου.
Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το MHP θα σχηματίσουν εκλογική συμμαχία στις επόμενες εκλογές
Ο Μπαχτσελί επικαλέστηκε "οικονομικές και πολιτικές επιχειρήσεις εις βάρος της Τουρκίας" και υποστήριξε ότι είναι δύσκολο η χώρα να "αντέξει υπό τέτοιες συνθήκες" έως τον Νοέμβριο 2019.
Απαντώντας στην πρόταση του Μπαχτσελί, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είπε ότι οι επίσημοι θεσμοί της χώρας θα εξετάσουν το αίτημα του MHP.
"Οι επίσημοι θεσμοί του κόμματος θα το εξετάσουν και στη συνέχεια θα υπάρξει ανακοίνωση", είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.
Η τουρκική λίρα υποχώρησε στα 4,1103 δολάρια στις 0941 GMT, από τα 4,0865 όπου βρισκόταν πριν από τα σχόλια του Μπαχτσελί.
Ο κύριος δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης (BIST 100) κατέγραψε πτώση μεγαλύτερη του 2%.
Πριν από ένα χρόνο η Τουρκία διενήργησε δημοψήφισμα, το οποίο προέβλεπε την αλλαγή του κοινοβουλευτικού συστήματος σε προεδρικό και ως εκ τούτου την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.
Όπως είναι προγραμματισμένο, οι προεδρικές εκλογές θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές στις 3 Νοεμβρίου 2019, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου προβλέπεται η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οπτικό υλικό δείχνει ότι ο 37χρονος νοσηλευτής κρατούσε κινητό και όχι όπλο
Σάλος από βίντεο που δείχνει την εν ψυχρώ δολοφονία – Στους δρόμους οι διαδηλωτές
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.