Κοσμος

Η προκλητική απάντηση του Ερντογάν σε Τουσκ και Γιούνκερ στη Βάρνα, που δεν δημοσιοποιήθηκε

Ετοιμάζει να στείλει στην Κυπριακή ΑΟΖ και το δικό της γεωτρύπανο η Άγκυρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan-tousk-juncker.jpg
EPA/VASSIL DONEV

Μια προκλητική απάντηση, από αυτές που συνηθίζει τώρα τελευταία, έδωσε κατά την Ευρωτουρκική Σύνοδο Κορυφής ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με το hellasjournal.com του Μιχάλη Ιγνατίου, ο Ερντογάν απάντησε σύντομα και κοφτά στους Ευρωπαίους αξιωματούχους όταν του έθεσαν στη σύνοδο της Βάρνας, το θέμα των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες».

Άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτικών των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, που επικαλείται ασφαλείς πληροφορίες, τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη σύνοδο Τουρκίας – Ε.Ε., την περασμένη Δευτέρα, στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Κατά τη συνάντηση, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες. Υπέδειξε δε, στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη.

Ο Ερντογάν απάντησε πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό. Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.

Στην ίδια συνάντηση, ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Υπέδειξε, ωστόσο, στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές της ίδιας ιστοσελίδας σημείωναν πως δεν αναμένεται πως η Τουρκία θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil. Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Σημειώνεται συναφώς ότι ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία. Κι αυτό γιατί της προσφέρει το χρόνο να προετοιμαστεί, καθώς ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Είτε θα επιλέξει ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού, ή στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ