Κοσμος

Δάκρυα και πένθος στη Βενεζουέλα - Έχασαν τους συγγενείς τους και η αστυνομία τους «έλουσε» με δακρυγόνα (εικόνες, video)

«Δεν ξέρω αν ο γιος μου είναι νεκρός ή ζωντανός»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19312505.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez

Με δακρυγόνα υποδέχτηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις της Βενεζουέλας τους εκατοντάδες συγγενείς των θυμάτων της πυρκαγιάς που ξέσπασε σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαλένσια και στοίχισε τη ζωή 68 κρατουμένων. Οι συγγενείς συγκεντρώθηκαν έξω από το τμήμα απαιτώντας απαντήσεις για τα αίτια της τραγωδίας αλλά και πληροφορίες για τους υπόλοιπους κρατούμενους.

19311147.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez
 

Η πυρκαγιά μάλλον ξέσπασε όταν οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους σε μια προσπάθεια να αποδράσουν.

Ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Καραμπόμπο Τάρεκ Σάαμπ δήλωσε ότι «τέσσερις εισαγγελείς διορίστηκαν (…) για να διαλευκάνουν τι συνέβη».

19312504.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez

«Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, 66 άνδρες έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά καθώς και δύο γυναίκες οι οποίες είχαν πάει να επισκεφθούν» κρατούμενους, εξήγησε ο Σάαμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

19312502.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez

Οι συνθήκες της τραγωδίας δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως.

Η οργάνωση Una Ventana a la Libertad (Παράθυρο στην Ελευθερία), που καταγράφει τις συνθήκες στα σωφρονιστικά ιδρύματα, ανέφερε ότι ένας κρατούμενος πυροβόλησε έναν αστυνομικό στο πόδι και λίγο αργότερα οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στα στρώματά τους. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα.

19312429.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez

Η μη κυβερνητική οργάνωση έκανε λόγο για 78 νεκρούς, στην πλειονότητά τους κρατούμενοι.

«Κάποιοι κάηκαν ζωντανοί και άλλοι έπαθαν ασφυξία», δήλωσε ο Κάρλος Νιέτο διευθυντής της ΜΚΟ.

19312430.jpg
EPA/Miguel Gutiérrez

 

Ο Χεσούς Σαντάντερ, αξιωματούχος της πολιτείας, τόνισε ότι η κατάσταση πλέον είναι υπό έλεγχο, αν και δεν επιβεβαίωσε τον πυροβολισμό του αστυνομικού.

venezuela-prison-fire.jpg

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Καραμπόμπο Ραφαέλ Λακάβα δήλωσε «σοκαρισμένος», χωρίς ωστόσο να σχολιάσει τον αριθμό των θυμάτων.

 

 

«Έχει ξεκινήσει σοβαρή και ενδελεχής έρευνα για να καθοριστούν τα αίτια και οι υπεύθυνοι αυτών των λυπηρών γεγονότων», υπογράμμισε στον λογαριασμό του στο Twitter, ενώ εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων.

Στις φωτογραφίες που τράβηξαν μέλη της Una Ventana a la Libertad φαίνεται ένα απανθρακωμένο πτώμα και πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

🇻🇪 Venezuelan prison fire kills at least 68 | Al Jazeera English


Στα επεισόδια που ξέσπασαν μετά την πυρκαγιά ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από μια πέτρα που έριξαν οι συγκεντρωμένοι, σύμφωνα με τη ΜΚΟ.
 

Δημοσιογράφοι τοπικών μέσων ενημέρωσης επισήμαναν ότι η κατάσταση γύρω από το αστυνομικό τμήμα παραμένει τεταμένη και παρουσίασαν έναν κατάλογο με τα ονόματα 20 θυμάτων.

Βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει δεκάδες ανθρώπους να έχουν συγκεντρωθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα ζητώντας πληροφορίες για τους κρατούμενους.

Clashes as 68 die in Venezuela jailbreak attempt

«Είμαι μια απελπισμένη μητέρα, ο γιος μου είναι εκεί εδώ και μία εβδομάδα. Δεν μου έχουν δώσει καμία πληροφορία», δήλωσε η Ντόρα Μπλάνκο.

Ο Νιέτο από την πλευρά του κατήγγειλε ότι το περιστατικό αυτό «δεν είναι μεμονωμένο», διότι σε όλα τα κέντρα κράτησης της Βενεζουέλας «υπάρχουν οι ίδιες συνθήκες υπερπληθυσμού, έλλειψη τροφίμων ή και χειρότερα».

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, 62 κρατούμενοι και δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν το 2017 σε διάφορα βίαια περιστατικά αλλά και εξαιτίας ασθενειών που συνδέονται με τις κακές συνθήκες κράτησης.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει την κατάσταση στις φυλακές της Βενεζουέλας: 
Tour A Prison In Venezuela Where The Inmates Are In Charge

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ