- CITY GUIDE
- PODCAST
-
21°
Λαβρόφ: Η Βρετανία υπονόμευσε ηθελημένα τις ρωσοβρετανικές σχέσεις
Απείλησε με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες «αντιρωσικές πρωτοβουλίες»
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε σήμερα το Λονδίνο ότι «ηθελημένα επέλεξε να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις» με την υπόθεση δηλητηρίασης του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ, ενώ απείλησε με αντίποινα σε ενδεχόμενες νέες «αντιρωσικές πρωτοβουλίες».
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ηθελημένα να υπονομεύσει τις ρωσοβρετανικές σχέσεις», τόνισε ο Λαβρόφ από το Τόκιο έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Ιάπωνα ομόλογό του Τάρο Κόνο.
«Αν αυτή η τάση συνεχιστεί υπό τη μορφή νέων αντιρωσικών πρωτοβουλιών, φυσικά κανείς δεν έχει εγκαταλείψει την αρχή της ανταπόδοσης».
Ο Ρώσος υπουργός κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να αντιδράσει «με ηρεμία» στην υπόθεση του Σκριπάλ, ο οποίος βρέθηκε μαζί με την κόρη του Γιούλια αναίσθητος σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι της Βρετανίας στις 4 Μαρτίου.
«Εκφράσαμε την ελπίδα οι Ιάπωνες φίλοι μας με τις επαφές που έχουν με τη Βρετανία να προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν δύο σημεία», συνέχισε ο Λαβρόφ. «Πρώτον: πού βρίσκονται ο Σκριπάλ και η κόρη του; Δεύτερον: γιατί οι αξιωματούχοι της Σκότλαντ Γιάρντ δήλωσαν ότι η έρευνα θα διαρκέσει μήνες και την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει την ετυμηγορία της, χωρίς να αναμένει την απόφαση δικαστηρίου;».
Το Λονδίνο πιστεύει ότι η Ρωσία ζήτησε την επίθεση αυτή εναντίον του Σκριπάλ με έναν νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας των Novitchok, ο οποίος παρασκευάστηκε, σύμφωνα με τους Δυτικούς, από τον ρωσικό στρατό.
Από την πλευρά του ο Νιλ Μπάσου, ο νέος επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Βρετανίας, δήλωσε ότι η έρευνα για τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ ενδέχεται να διαρκέσει «εβδομάδες ή και μήνες».
Παράλληλα ο Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα ζητήσει να λάβει απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις που έχει υποβάλει στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) σχετικά με την υπόθεση.
«Θα ζητήσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις μας (προς τον ΟΑΧΟ). Είναι σωστά διατυπωμένες και απολύτως ξεκάθαρες (…). Να σας θυμίσω ότι έχουμε καταστρέψει όλα τα χημικά μας όπλα και αυτό έχει επιβεβαιωθεί», επεσήμανε.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσα μπορεί κανείς άραγε να περιμένει από έναν οργανισμό χωρίς καμία ουσιαστική ισχύ στην εποχή της πολυκρίσης;
Τα μυστικά της επιτυχίας και τη φιλοσοφία της ζωής του μοιράστηκε ο χολιγουντιανός σταρ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επιτύχει τους στόχους της «ανεξαρτήτως συνθηκών»
«Θα μπορούσατε να είστε εσείς η επόμενη Μαρικάρμεν», έγραφαν τα πανό
Οι διαδηλωτές ζητούν τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Εξαιτίας των καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν και οι συναυλίες του Βρετανού Εντ Σίραν
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ανοιχτά ότι στόχος της είναι η αλλαγή κυβέρνησης στην Αβάνα
Οι επόμενες εκλογές στην Ισπανία προβλέπονται το αργότερο για τον Αύγουστο του 2027
Νέα επιχείρηση βομβαρδισμών στο Ιράν μετά τις ενδιάμεσες εκλογές
Περισσότεροι από 600.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τη λειτουργία του ποντίφικα
Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής ανάμεσα στον Σι Τζινπίνγκ και τον Ντόναλντ Τραμπ
Ο Χάρι και η Μέγκαν επέστρεψαν στη Βρετανία τον περασμένο μήνα, έπειτα από έξι χρόνια διαμονής στις ΗΠΑ
Η στεγαστική επισφάλεια των ηλικιωμένων που αναδεικνύεται σε νέα πρόκληση για τις ευρωπαϊκές πολιτικές κοινωνικής προστασίας
Ο συνιδρυτής της Microsoft τάσσεται κατά της «αυτορρύθμισης»
Με κοινή ψήφο AfD και CDU
Σοβαρή παραβίαση ιατρικών δεδομένων - Η ομάδα ShinyHunters απειλεί με διαρροή
Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δεν δείχνουν αυξημένο κίνδυνο
Η απίθανη ιστορία του Σίνγκο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.