- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρκελώνη - Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους υπέρ της ενότητας και κατά της αυτονομίας της Καταλονίας
Σχεδόν 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, από 175.000- 200.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές
Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους της Βαρκελώνης σήμερα υπέρ της ενότητας της Ισπανίας και κατά της αυτονομίας της Καταλονίας.
Σχεδόν 15.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τη δημοτική αστυνομία, από 175.000- 200.000, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στη διαδήλωση.
Η κινητοποίηση αυτή είναι η πρώτη που οργάνωσε η ομάδα «Ταμπάρνια», που δραστηριοποιείται κυρίως στο Διαδίκτυο κι η οποία αποδοκιμάζει το καταλανικό κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας, με όπλα το χιούμορ και τη σάτιρα.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επικριτές των δυνάμεων υπέρ της αυτονομίας διαδήλωσαν σήμερα διεκδικώντας την ίδρυση της περιφέρειας της «Ταμπάρνιας», μιας φανταστικής περιοχής που επινοήθηκε προκειμένου οι υπέρμαχοι της ενότητας της χώρας να αντικρούσουν τα επιχειρήματα των προασπιστών της ανεξαρτησίας.
Το όνομα Ταμπάρνια (Tabarnia) προήλθε από το πρώτο γράμμα των δύο πόλεων όπου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία κατά το δημοψήφισμα του Οκτωβρίου: Ταραγόνα και Βαρκελώνη (Tarragona- Barcelona).
Κρατώντας σημαίες της Ισπανίας αλλά και πανό με τα χρώματα της φανταστικής αυτής περιφέρειας, οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Βαρκελώνης έως την έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας, όπου οι αυτονομιστές διατηρούν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο τοπικό κοινοβούλιο.
«Βρισκόμαστε εδώ γιατί δεν αντέχουμε άλλο, έχουμε βαρεθεί τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία και μια μειοψηφία που μας οδηγεί στον γκρεμό» είπε η Μαρί Κάρμεν Γκερέρο, μια διοικητική υπάλληλος ηλικίας 33 ετών, που είχε κρεμάσει στον λαιμό της μια σημαία της «Ταμπάρνιας».
Το κίνημα υπέρ της ίδρυσης της «Ταμπάρνιας» έγινε ιδιαίτερα γνωστό μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου μετά τις περιφερειακές εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου στις οποίες επικράτησαν οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας (47,5% των ψήφων). Την πρωτοβουλία είχαν χαιρετίσει πολιτικά κόμματα κατά της ανεξαρτησίας, όπως οι Ciudadanos – οι οποίοι είχαν συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην περιφέρεια- ή το Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι.
Οι υποστηρικτές της «Ταμπάρνιας» επιχειρούν ουσιαστικά να ανατρέψουν την επιχειρηματολογία των κομμάτων υπέρ της απόσχισης, καθώς υποτίθεται ότι ζητούν την απόσχιση από την Καταλονία των μητροπόλεων της Ταραγόνας και Βαρκελώνης, όπου ένας μικρός αριθμός ψηφοφόρων τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησίας.
Τον Ιανουάριο, αποφάσισαν να διορίσουν τον Καταλανό συγγραφέα Αλμπέρτ Μποαντέλα «εξόριστο πρόεδρο της Ταμπάρνιας», σε μια ειρωνική αναφορά για τον πρώην πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν.
«Πρόκειται για ένα αστείο προκειμένου οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας να συνειδητοποιήσουν ότι τα επιχειρήματά τους είναι γελοία και όλη η διαδικασία παράλογη» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χοσέ Λουίς Κορτές, πρώην εμπορικό στέλεχος ηλικίας 72 ετών.
«Ωστόσο αν το προχωρήσουν, ίσως αυτό να σταματήσει να είναι ένα αστείο, διότι εάν εκείνοι θελήσουν να αποχωρήσουν από την Ισπανία και την Ευρώπη, ακόμα κι αν το κάνουν, εμείς θα παραμείνουμε».
Οι υπέρμαχοι της «Ταμπάρνιας», που έχουν φανταστεί τη δική της σημαία, τον δικό της εθνικό ύμνο, ακόμα και το δικό της νόμισμα, διαβεβαιώνουν ότι θα μπορούσαν ακόμα και να επιδιώξουν τη νόμιμη αναγνώρισή της ως περιοχή που έχει αποσχισθεί από την Καταλονία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.