- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποψήφιος για το νόμπελ Ειρήνης;
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η υποψηφιότητα που λάβαμε είναι πλαστή»
Το νορβηγικό Ινστιτούτο Νόμπελ ανακοίνωσε την κατάθεση μήνυσης μετά από μια υποψηφιότητα που έλαβε, κατά τα φαινόμενα πλαστή, του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι μια υποψηφιότητα που λάβαμε και αφορά τον Τραμπ είναι πλαστή», γράφει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νόμπελ Όλαφ Νγιόλσταντ. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφέρει περισσότερες πληροφορίες, αφήνοντας τη νορβηγική αστυνομία να ρίξει φως στην υπόθεση.
Όπως κάθε χρόνο, οι υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης πρέπει να κατατίθενται πριν από την 31η Ιανουαρίου μόνο ορισμένες προσωπικότητες να μπορούν να προτείνουν ένα όνομα (βουλευτές, υπουργοί, πρώην τιμηθέντες με το βραβείο, ορισμένοι καθηγητές πανεπιστημίου...).
Παρότι η λίστα με τις υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης παραμένει μυστική επί τουλάχιστον 50 χρόνια, το Ινστιτούτο Έρευνας της Ειρήνης του 'Οσλο (Prio) έκανε γνωστό στην αρχή του μήνα ότι ο νυν ένοικος του Λευκού Οίκου συμπεριλαμβάνεται σε αυτή.
Ως επιβράβευση της «ιδεολογίας του για την επίτευξη της ειρήνης μέσω της ισχύος» ο Τραμπ φέρεται, όπως πέρυσι, να προτείνεται από έναν Αμερικανό που δεν ήθελε να δηλώσει δημόσια την ταυτότητά του, εκτιμά το Prio, ανεξάρτητο όργανο του ομίλου Νόμπελ που όμως παρακολουθεί τα θέματα αυτά από πολύ κοντά καταγράφοντας κυρίως τις υποψηφιότητες που ανακοινώνονται δημόσια.
Όλα δείχνουν πλέον ότι η υποψηφιότητα αυτή κατατέθηκε από ένα πρόσωπο που σφετερίστηκε μια ταυτότητα για να παρουσιάσει μια φαινομενική νομιμότητα.
Το Ινστιτούτο διευκρίνισε ότι έλαβε φέτος 329 υποψηφιότητες –έγκυρες– για το Νόμπελ Ειρήνης, συμπεριλαμβανομένων αυτών που πρότειναν τα πέντε μέλη της επιτροπής η οποία δίνει το βραβείο, καθώς και τα μέλη αυτά μπορούν να προτείνουν ονόματα κατά τη διάρκεια της πρώτης ετήσιας συνεδρίασης του που διεξήχθη τη Δευτέρα.
Το όνομα ή τα ονόματα των βραβευμένων με Νόμπελ Ειρήνης θα ανακοινωθούν στις αρχές Οκτωβρίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει διάλογος με το σημερινό ιρανικό καθεστώς
Ευρωπαϊκή ναυτική αποστολή για την ασφάλεια της περιοχής
Επικοινωνίες με Ιράκ, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – Το Tonnerre πλέει να συναντήσει το Charles de Gaulle
Την κρατούσαν φυλακισμένη για μήνες
Η ελληνική Belharra μαζί με τη φρεγάτα Ψαρά ενισχύουν την αεράμυνα της Κύπρου στην κρίση
Η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι διαθέτει επαρκή αποθέματα οπλισμού – Στόχος ο έλεγχος του εναέριου χώρου
Επίθεση κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο – Αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ σε στόχους στη Βηρυτό
Και η επίσκεψη της Κρίστι Νοέμ στη φυλακή του Ελ Σαλβαδόρ με Rolex Daytona
Οι τοπικές αρχές και Eurojust ταυτοποίησαν 22 υπόπτους για επιθέσεις σε ευρωπαϊκές μεταφορές
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ λέει ότι η Κούβα «είναι έτοιμη μετά από 50 χρόνια» – Στο τραπέζι νέα διαπραγμάτευση
Η νέα πηγή ειδήσεων για τη Gen Z
Εκ νέου προειδοποίηση στις ευρωπαϊκές χώρες να μην συμμετάσχουν στον πόλεμο
Δεκαεπτά κράτη μέλη αξιοποιούν τον μηχανισμό της ΕΕ – Πάνω από 1.000 πολίτες επέστρεψαν ήδη
Ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, με προσδοκίες για πρόοδο στις συνομιλίες
Οι αναφορές στον Τραμπ και τις αποφάσεις του
Το μέγεθος, η πολυπλοκότητα της χώρας και η πραγματική επιλογή για τον επόμενο ηγέτη
Μαζική αεροπορική επιχείρηση της ισραηλινής αεροπορίας με 100 βόμβες σε υπόγειο συγκρότημα στην Τεχεράνη
Μνημειώδες σκηνικό για μπαλέτο του 1939 στη Νέα Υόρκη δημοπρατείται από τον οίκο Bonhams στο Παρίσι
Οι συμμετέχοντες ζήτησαν από τον Θεό να χαρίσει στον πρόεδρο Τραμπ σοφία, ευλογία και καθοδήγηση
Η εξαγορά αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη επένδυση στην ιστορία του ομίλου μετά την αγορά του Politico
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.